Hunter

Armstrong nyilatkozott a holdraszállásról

Ritka dolog történt egy blogger életében. Robert Krulwich az NPR (National Public Radio) egyik blogjában azon elmélkedett, miért zajlott az első holdra szállás mindössze egy focipályányi területen. Kérdése meghallgatásra talált, a választ pedig az egyik legilletékesebbtől, Neil Armstrongtól kapta meg.

Az űrrepülés legendája a Krulwich-nek írt levelében a magas felszíni hőmérséklettel, a Földön kívül soha ki nem próbált űrruhákkal, a kísérletek seregével és nem utolsó sorban a példátlan küldetés biztonságos levezényléséhez elengedhetetlen csapatmunkával magyarázta a behatárolt terültet, ami gyakorlatilag annyi volt, amennyi a magukkal vitt kamera látómezejébe belefért.


"Igaz, hogy óvatosak voltunk a tervezéssel. Számos bizonytalanság övezte, mennyire lesznek összhangban a mérnökök előrejelzései a holdkomp rendszereivel és saját űrruháink viselkedésével a barátságtalan holdbéli körülmények között" - kezdi a magyarázatot Armstrong. "Szinte teljesen tökéletes vákuumban dolgoztunk, jóval 200 Fahrenheit (93 Celsius) fok fölötti hőmérsékletben, miközben a helyi gravitáció a Földének csupán egyhatoda volt. Ezt az elegyet nem lehet lemásolni a Földön, mi mindenesetre megpróbáltuk a lehető legjobban letesztelni felszereléseinket ezekre a körülményekre. Például mivel a hagyományos légkondicionálás nem elégséges a Holdon, kénytelenek voltunk hideg vízzel hűteni ruháink belsejét. Nem volt semmilyen adatunk, meddig bírja majd a hátizsákban elhelyezett kis víztartály. Az első felderítés alkalmával a NASA vezetői 2 és háromnegyed órára korlátozták a felszíni munkánkat, hogy elkerüljük a hipertermiás állapotot. Miután visszatértünk és újra túlnyomás alá helyeztük a holdkompot, ki tudtuk üríteni, és le tudtuk mérni a megmaradt vizet, hogy megerősítsük a mérnökök számításait."

"Azt sem tudtuk biztosan, hogyan tudunk majd közlekedni ormótlan űrruháinkban. Munkatársam technikák sorát demonstrálta az általam felszerelt televíziós kamerának, amit olyan helyzetbe állítottam, hogy lehetőleg az összes tevékenységünket rögzíteni tudja. A repülés előkészítői azt akarták, hogy a TV tartományában maradjunk, hogy eredményeink ismeretében tökéletesíteni tudják a jövő küldetéseinek tervezését. Őszintén meg kell mondanom, hogy tudatosan és szándékosan hagytam el a TV közvetítés által lefedett tervezett munkaterületet, hogy megvizsgáljam és lefényképezzem a belső kráterfalakat a lehetséges fekükőzet-kibúvások vagy más hasznos információk érdekében. Éreztem, hogy a potenciális haszon megéri a kockázatot" - folytatja az írás.

"Igaz, hogy szerettünk volna tovább maradni a felszínen és messzebb menni a holdkomptól és a TV kamerától, de számos kísérletet kellett felállítanunk, mintákat dokumentáltunk és gyűjtöttünk, és fényképeket készítettünk. A rendelkezésre álló idő teljesen be volt osztva és gyorsan kellett dolgoznunk, hogy teljesítsük az előírt feladatokat. Az általunk felállított Lunar Laser Ranging Retroreflector-t (lézertükröt) ma is több tudományos kísérletnél használják" - taglalta a feladatokat Armstrong.

"A későbbi Apollo repülések többet és messzebbre haladtak, nagyobb területeket fedve le, különösen amikor 1971-ben már a holdjáró is rendelkezésre állt. A KRULICH WONDERS azonban felvet egy fontos kérdést, amit magam is feltettem a kormány Tudományos és Műszaki Bizottságának. Májusi meghallgatásomon azt mondtam, 'sokan kérdezik, miért kellene az amerikaiaknak visszatérni a Holdra, hiszen már jártunk ott'. Én ezt különösnek találom. Olyan ez mintha a 16. századi uralkodók azt hirdették volna, hogy nincs szükség ismét az Új Világba utazni, mivel már jártunk ott, vagy mintha Thomas Jefferson elnök 1803-ban bejelentette volna, hogy az amerikaiak ne menjenek a Mississippi nyugati oldalára, mert a Lewis és Clark Expedíció már járt ott. Az amerikaiak a Hold hat helyszínét látogatták meg, melyek méreteiket tekintve egy külvárosi telek és egy kisebb település között mozognak. Ezen kívül még 14 millió négyzetmérföldet lehetne felderíteni" - adott hangot a Holdra történő visszatérést támogató nézeteinek Armstrong.

Az első Holdra lépő űrhajós általában kerüli a publicitást, az utóbbi időben azonban politikailag egyre aktívabb lett, az emberi Hold-expedíciókat szorgalmazva többször szembe szállt Obama elnök elképzeléseivel. A visszatérés azonban nem egyszerű feladat, az Apollo-korszakot a hidegháború táplálta, méghozzá nem akármilyen összegekkel, melyek ma gyakorlatilag elképzelhetetlenek, ha az űrkutatásról beszélünk. A visszatérésnek azonban ma is több jó oka lehetne, a mélyűr küldetések alacsony gravitációs indítóállásától kiindulva a ritka anyagokkal bezáróan, melyek közül a hélium-3 a fúziós energia egyik nagyreményű üzemanyaga lehetne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • farrvince #136
  Biztos hogy 1969-ben jartak!
  1.Azert mert ha nem mentek volna fel akkor akkor az 1970-es mar kesett volna!
  2.Mik a hibak?En sokszor,sok rekonstruacito es eredetit is lattam,de nem eszleltem hibat benne!Sot,ellemzo programoknak is kitettem hogy volt-e benne pl vagas vagy ilyesmi(fenymodositas,torzitas,kontraszt emeles/csokkentes) es nem adott ki semmit a program,tiszta mind a viz a film.De ha eszleltel hibat,kerlek mond el.Nagyon kivancsi vagyok ra!
 • Willenbrock #135
  Ha a szovjetúnió cáfolta volna azzal nem ért volna el semmit,ahogy a bizonyítékokat kétségbe lehet vonni úgy az esetleges cáfolatokat is meg lehet dönteni.
  Biztos hogy jártak a Holdon az asztronauták,de szerintem nem 1961-ben,nem a hivatalos időpontban hanem csak később.A stúdiófilmet lehet hogy gyorsan kellett összehozniuk azért vannak "hibák" benne.
 • farrvince #134
  Összeesküvés elmélet proféták.Lenne néhány kérdésem hozzátok:
  -Ha nem jártak a holdon,csak film oksa,de a szovjetek mért fogadták el ezt a tényt hogy amerika szált le először oda??Talán olyan mutujok hogy nem tudják ök is hogy csak egy film??
  -Ha nem jártak ott,honnan van az a tömérdeknyi holdkő amit hoztak.Letagadhatatlan hogy nem más bolygoról van,mert több független geologus is vizsgálta őket,beleértve magyar is és mindnek a véleménye ugyanaz volt.Hogy a holdrol van....
  -Ha nem voltak fent 1961-ben akkor honnan vannak azok a mühöldképek a hold felszinén levő Apollo 11-es talprol amik vannak??(ezek a képek egyaránt megtalálhatok az orosz,az európai,az amerika,a jappán és a kinai ürkutatás archivumában is,sőt az indiaiban is)
  -Szinten ilyen kérdés az is,hogy ha nem voltak akkor hogy sikerülnek a Laser kisérletek?Mert köztudott tény hogy a Laser csak akkor verődik vissza a kiindulási pontjába ha van egy prisma ami visszaveri.....
  Sok más ilyen peldát tudnék mondani....,de inkább azt kérem,mielött beszéltek valamit,nézzetek utánna hogy tényleg ugy van-e.
  Mert nagyon nagyot tévedtek és tévhitben éltek,ha azt hiszitek hogy nem jártak ott 1961-ben.Egy ilyen dolgot nem lehetne ilyen sokáig hazudozni...Már rég kiderült volna hogy nem volt igaz.....Na mind1,nézzetek utánna inkább!!
 • gybfefe #133
  Tigen,igen. Nektek is ilyen meglepő hozzászólóra lenne szükségetek, hogy a csipszet pelenkára cseréljétek. :)
 • Merces #132
  ..mire alapozod ezt?
 • Kara kán #131
  Én meg azt nem hiszem el, hogy te értelmes ember vagy.
 • Moondom #130
  Tudja valaki, hogy hány C fok volt a "leszállás" helyszínén?
 • Moondom #129
  A Föld és a Hold aránya modellezhető. A mellékelt képen az látszik, hogy a Hold horizontjához képest a Föld látványa túl kicsi. Egyértelmű, hogy a kép hamis.
 • Nyulanna #128
  Biztosan nem történt meg és ez egy újabb hazugság, hogy elaltassa az emberekben a kételyeket. Az se biztos , hogy azóta járt a Holdon ember. Egyáltalán nincs róla kellő bizonyíték, Csak etetnek minket. :)
 • hastetheday #127
  Marha jó az a focipályás kép! Honnan lehet olvasható minőségben letölteni. Érdekesek ezek a cikkek, mindig vannak ilyen mendemondák, hogy megtörtént, nem történt meg. De ez is csak egy amcsi-szovjet rivalizálási elem volt a történelemben. Mi előbb ott voltunk, mi előbb, mi gyorsabban, mi erősebben stb. Innentől kezdve már jogosan vetjük fel az okosságokat, mint például mi a történelem és mi a történelmi átverés. Keressük csak, keressük!