Szekeres Viktor

Social Network - A közösségi háló

Vannak filmek, melyekről már elkészültük előtt lehet tudni, hogy zseniálisak lesznek. Írója és rendezője miatt A közösségi hálóról is tudtuk mindezt.

Rajta vagy a Facebookon?
  • Igen.
  • Nem.
Aki egyszerre rajong a populárisabb filmekért és ínyenc alkotásokért, annak bizony erősen összefuthatott a nyál a szájában, mikor azt a hírt hallotta, hogy David Fincher következő rendezéséhez Aaron Sorkin fogja szolgáltatni a forgatókönyvet. Az első döbbenet akkor érkezhetett el, amikor kiderült, hogy Fincher életrajzi filmet fog készíteni. Ezen még túl is lehetett lépni, hiszen a Benjamin Button különös élete is életrajzi volt, azonban mint kiderült a Social Network - A közösségi háló csak bizonyos fokig lesz fiktív. Mert Mark Zuckerbergről és a Facebookról fog szólni. Oké, de akkor hogy a francba lesz érdekes?

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Az ember nem tehetett mást, mint bízott rendületlenül Sorkinban és Fincherben, s mint kiderült jól tette, hiszen A közösségi háló egyszerre lett az év egyik legjobb, legszórakoztatóbb, s egyeseknek a legelgondolkodtatóbb filmje. Mindez pedig egyértelműen az adaptált forgatókönyvnek köszönhető. Meg a rendezésnek. És persze a főszereplőnek. No meg a színészgárda többi részének. Meg a vizuális effektek. Meg, meg, meg... (Az effektek egyébként a méltán hírhedt CGI-lélegzettől eltekintve ismét csak a topon voltak. A legjobbak, akárcsak a Benjamin Buttonben, azok voltak, melyekről a néző nem is sejtette, hogy számítógépes segítséggel születettek. Például azt, hogy az ikerpárt valójában csak egy színész alakította, tényleg csak a legprofibbak szúrhatták ki.)

Ja, hogy miről szól a film? Mint jeleztük, a Facebookról, azaz a Facebook születéséről és a büszke szülőatyáról, a nagyon fiatalon milliárdossá lett Mark Zuckerbergről, akinek az egyetemi koleszszobájában blogolás közben 2003-ban beugrott ez-az, amiknek hatására pár kitérővel, de megszületettk az egyetemisták közösségi életét, egymással való kapcsolattartását megkönnyítő program. No, persze mindez csak a váz, e pár sor alapján még senki sem venné célba az első mozit. Sőt.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Hogy tetszett a Social Network - A közösségi háló?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
A film kezdése (egy fiú és egy lány beszélget egy asztalnál) sok mindent eldönthet a néző számára, de ez az a pont, mely azonnal beránthatja az embert. David Fincher jelenleg filmjének főszereplője (Jesse Eisenberg, már tavaly is az év legjobb filmjében főszerepelt) vitatkozik, cserél eszmét David Fincher következő filmjének főszereplőjével (Rooney Mara, az amerikai Tetovált lány), s teszik ezt olyan észvesztő sebességgel, mind szavak, mind gondolatok szintjén, hogy ember legyen a talpán, aki követni tudja a dialógust. Persze, aki megszokta Aaron Sorkin stílusát az Esti meccsekben vagy Az elnök embereiben, esetleg nemrég a Charlie Wilson háborújában, azt nem fogja meglepetés érni, inkább csak rutinosan beljebb süpped a mozifotelbe és átadja magát a felkínált pörgésnek.

Mert fura módon a humor mellett ez az egyik legjellemzőbb tulajdonsága A közösségi hálónak. Pörög. Márpedig az életrajzi filmekre, még akkor is, ha cikkünk tárgya csak kvázi életrajzi, ez nem nagyon jellemző, de David Fincher pontosan tudta, hogy ezúttal nem nagyzenekari érzelmekkel lehet hatást elérni, hanem a tempóval - és Trent Reznor remek zenéjével. És épp ezért új filmje ízig-vérig közönségfilm, populáris alkotás lett, melyet a felszínt elnézve is bőven élvezni lehet, de ha ez ember csak egy kicsit megmártózik a film világában, akkor tapasztalhatja meg, hogy mit érezhettek a film hősei.

Mert annak ellenére, hogy A közösségi háló flashbackes szerkezete leginkább egy jogi drámát idéz meg meghallgatások és visszaemlékezések formájában, a film mégiscsak inkább a karakterekről szól, mintsem magáról a Facebook-jelenségről. Naná, hiszen a százmillió dollárokon civakodó karaktereket is a legelemibb emberi érzések vezérlik. Fincher pedig inkább ezeket mutatja meg a nézőnek és nem akar a nézőre erőltetni különféle igazságokat, nem moralizál és még a tanulságok leszűrésétől is óvakodik. Hogy ez jó dolog vagy sem, azt mindenki el tudja dönteni magában.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A Social Network - A közösségi hálóról rengeteget lehetne még írni, de minden további szó felesleges lenne, hiszen egyetlen eggyel is hűen lehet jellemezni a filmet: kiváló.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Social Network - A közösségi háló (The Social Network)
színes, feliratos, amerikai filmdráma, 121 perc, 2010
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

rendező: David Fincher
forgatókönyvíró: Aaron Sorkin
zeneszerző: Trent Reznor
operatőr: Jeff Cronenweth
producer: Dana Brunetti, Ceán Chaffin

szereplők:
Jesse Eisenberg (Mark Zuckerberg)
Justin Timberlake (Sean Parker)
Andrew Garfield (Eduardo Saverin)
Joseph Mazzello (Dustin Moskovitz)
Armie Hammer (Cameron Winklewoss)
Armie Hammer (Tyler Winklewoss)
Rooney Mara (Erica)
Max Minghella (Divya Narendra)
Rashida Jones (Marylin Delpy)


Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeDDyRuSh #10
    Nekem bejött, főleg úgy, hogy az egész story a vádlók szemszögéből volt "elmesélve". Tényleg pörgős lett, ezért néha elég komolyan kell koncentrálni, hogy most akkor melyik tárgyaláson vagy és mi is a téma, kik vádolnak és miért. Főleg, ha felirattal nézed.
  • mrlujoak #9
    De legalább a film jó volt.
    Tetszett.
    Volt egy csapat idióta suhanc a moziban, akik a film után szomorúan - mit szomorúan, inkább lesajnálóan - konstatálták, hogy most akkor ez miről is szólt...
    Jah, eléggé fiatalnak tűntek, valószínű, hogy nem sokat érthettek a jogi és részesedési dolgokból, így a sima "jééé fészbúkról szól, mennyünk, nézzük meg" felhorkanással másra számíthattak...
  • KP27 #8
    atyavilág. azt hittem végre valami kick ass pókember lesz az előző anyuci kedvence után... erre mégegy anyuci kedvence...
  • PJack #7
    +1
  • Hugh Hefner #6
    "Vannak filmek, melyekről már elkészültük előtt lehet tudni, hogy zseniálisak lesznek. Írója és rendezője miatt A közösségi hálóról is tudtuk mindezt. "

    vegyetek már fel könyörgöm egy értelmes embert már aki képes egy épkézláb cikket összerakni...
  • gombabácsi #5
    Pörög. Tehát jó...?
    Amúgy meg gyanítom szimplán csak azért tetszik ez a film az embereknek, mert gyors meggazdagodásról szól. Ez pedig szinte még a pörgésnél is fontosabb a mai fiatalok életében...
  • es5eNCe #4
    Ez bolond:)
  • Rotyoka #3
    ?
  • sapkafej #2
    mit töltesz le? sg-n nincs warez
    ja, elfelejtettem, hogy ez csak játékokra vonatkozik! zsír
  • FoodLFG #1
    Tetszik a téma, amiről a film szól. Majd letöltöm.