Ötvös Tibor

Csatát nyert a Microsoft a warezolokkal szemben

A warez elleni csata sokszor olyan megoldásokat követelt a kiadóktól, amely végül a becsületes vásárlók életét keserítette meg (lásd a Ubisoft védelmi rendszerét). Most azonban a Microsoft az új, Kinect-hez való kezelői felület megjelenésével olyan védelmet aktivált, amivel a jelenlegi csatát megnyerte - bár ez a győzelem is tiszavirág életűnek bizonyult.

Az egész onnan indult, hogy a Kinect megjelenésével frissült a konzol kezelőfelülete, mellyel egy időben a megjelenő új játékok lemezére felkerült a mostanra minden X360 tulaj által megismert úgynevezett AP2.5-ös rendszer. Ez a védelem első körben az Assassin's Creed: Brotherhood és a Need for Speed: Hot Pursuit című játékok kalózait érintette. (Az AP2.5 már a Fable 3 lemezén is rajta volt, de annak lejátszásához még nem volt szükség az új dashboardra.)



A játékok futtatásához mindenképp szükség van az új dashboard-ra, igen ám, de ha ezt felrakta valaki a gépére, a programot ugyan felismeri a konzol, de az aktiválódó védelmi rendszer miatt elindítani már nem tudja. Kivételek persze itt is voltak: bizonyos meghajtók ugyanúgy működnek ezekkel a játékokkal is, mint a régebbiek.

Természetesen minden csoda három napig tart: új védelem - újabb törés. Hiába a nagy igyekezet, okos és leleményes hackerek már meg is találták az ellenszert a Microsoft próbálkozására. A kérdés az, hogy ez meddig lesz jó, kiindulva abból, hogy bizony nem minden játék használja majd az AP2.5-ös védelmet.

A torrent oldalakon frissen megjelent Nail'd, Splatterhouse, pár Kinect játék és a Tron: Evolution viszont még a "sima" wave5-ös védelmet használja, így ezek minden probléma nélkül futtathatók mind a régi, mind a már az új flash-sel felszerelt gépeken. Ez egy igen érdekes és furcsa húzás, ki tudja, hogy mi volt ezzel a redmondi cég célja. Könnyen elképzelhető, hogy a közeljövőben újabb védelmi rendszerekkel találkozunk majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • keysersoze #86
    "A warez elleni csata sokszor olyan megoldásokat követelt a kiadóktól, amely végül a becsületes vásárlók életét keserítette meg (lásd a Ubisoft védelmi rendszerét)"

    Hát ja, annyira jól megvédték a szajréjukat, hogy több játékot is nem vettem meg, mert idejében észrevettem hogy az uborkaszoft vásárlószopató rendszerével van feleszerelve. Csak így tovább!!
  • Balumann #85
    "Megint ez a magyarázzuk meg miért nem fizetek."

    Több mindent magyaráztam meg, csak nem fogadod el. Persze ez a te dolgod, egyoldalúan gondolkodni szabad.

    "Mert személyes, könnyű lebukni, a boltban is ott lopnak, ahol kicsi az esélye a lebukásnak. Wareznál a lebukási esély kb 0, meg jön ez kifogás, amivel megideologizálják hogy ez miért nem lopás, amivel nő az az érzés, hogy ők nem loptak."

    Igen, ezért is merik letölteni többen, ez így igaz. Meg nem ideológizálja senki, csak megmagyarázza, hogy ez azért közel sem akkora nagy bűn, mint egy valódi lopás, vagy fizetés nélkül távozás. Részletek az előző hsz-emben, hogy miért.

    "1500Ft-ért is van szoftver (igen kicsit várni kell rá). És számoljunk megint kicsit. Egy programozó mondjuk 10 hónapig dolgozik egy játékon napi 8 órában. Havonta 20 munkanappal számolva ez: 1600 munkaóra. Számold ki a hajvágás árával (mondjuk 20-30 perc egy vágás, ezért fizetsz 1000-1500Ft-ot). Ha csak egy fejlesztőről beszélünk, akkor is lényegesen több munkaórát fektet bele egy programba, mint egy fodrász egy hajvágásba."

    Ha valami értelmesebb eredményt akarsz kihozni ebből a nagyon zseniális számításból, akkor mondjuk elosztod az 1600(x fejlesztő) munkaórát annyi emberrel, amekkora a célközönsége egy adott szoftvernek, és akkor megkapod, hogy egy fejlesztő 1-1 emberre úgy mennyi idő jut, és stb... (csakmert mint mondtam, az a sok fejlesztő 1600 órában nem 1 embernek fejleszt, mint a fodrász...).
    Bár sok értelme ennek se lenne, lehet akármennyi és akármilyen fejlesztési ideje és költsége, ha az embereknek nem ér annyit a játék.

  • k0zi #84
    Megint ez a magyarázzuk meg miért nem fizetek.

    "érdemes lenne elgondolkodnod azon, hogy mégis miért van az, hogy fodrásztól jóval kevesebben mennek el fizetés nélkül"

    Mert személyes, könnyű lebukni, a boltban is ott lopnak, ahol kicsi az esélye a lebukásnak. Wareznál a lebukási esély kb 0, meg jön ez kifogás, amivel megideologizálják hogy ez miért nem lopás, amivel nő az az érzés, hogy ők nem loptak.

    "A másik, hogy a fodrász nem kerül 10000Ft -ba (legalábbis értelmes helyeken), egy hajvágás 1500Ft körül van, és az jópár hónapig elég"

    1500Ft-ért is van szoftver (igen kicsit várni kell rá). És számoljunk megint kicsit. Egy programozó mondjuk 10 hónapig dolgozik egy játékon napi 8 órában. Havonta 20 munkanappal számolva ez: 1600 munkaóra. Számold ki a hajvágás árával (mondjuk 20-30 perc egy vágás, ezért fizetsz 1000-1500Ft-ot). Ha csak egy fejlesztőről beszélünk, akkor is lényegesen több munkaórát fektet bele egy programba, mint egy fodrász egy hajvágásba.
  • Balumann #83
    Ez a példa valóban közelebb áll a warez kérdéséhez, mint a különböz "ellopok egy kenyeret a boltból, mert az nekem jár" típusu analógiák, de azért érdemes lenne elgondolkodnod azon, hogy mégis miért van az, hogy fodrásztól jóval kevesebben mennek el fizetés nélkül, mint ahányan warezolnak, SŐT, a warezolók több mint a 99,9% -a nem csinálna ilyet, nem lopna el semmit, sőt nagy részük olyan, hogy még a legsimább helyzeteket sem használja ki a valódi lopásra.
    Egy "cseppnyi" különbség még mindig van. A fodrász például amíg levágja a hajadat, csak veled foglalkozik, míg a programozó tömeg terméket gyárt, amit sokan megfizetnek. A másik, hogy a fodrász nem kerül 10000Ft -ba (legalábbis értelmes helyeken), egy hajvágás 1500Ft körül van, és az jópár hónapig elég...
    A legnagyobb különbség, ami adódik az elsőből is, hogy wareznál NINCS KÜLÖNBSÉG az között, hogy ha nemveszed meg és játszol vele mintha nemveszed meg és nem játszanál vele, míg a fodrásznak ez minusz idő, ami helyett vághatta volnap énzért valaki haját.

    Ettől függetlenül senki sem felejti el, hogy a programért is megdolgoztak fejlesztők, ettől függetlenül nem mindenkinek van annyi pénze, hogy ilyenekre költsön, ugyebár "luxuxcikk", nem létszükség. A fodrász ilyen szempontból szükségesebb, mivel az embernek ki kell néznie valahogy ,szórakozásra viszont rengeteg lehetőség van.

    Bár most én olyan helyzetben vagyok, hogy kb. 1 éve anyám vágja, mert nem tudok fodrászra sem költeni. De most én kinek ártok azzal, hogy ha már fenntvan, akkor letöltök játékokat és játszok vele? Olyan játék meg amiért én pénzt adnék ki (olyan árkategóriában van, és olyan gépigénye van ami megfelelő) nincs jelenleg - a jelenlegi helyzetben, figyelembe véve anyagiakat, szabadidőt, igényeket.
  • k0zi #82
    Jó és amikor bemész a fodrászhoz, ő levágja a hajad te pedig fizetés nélkül lelépsz az micsoda?

    Nem vittél el tőle semmit. Mégis ugyanolyan lopásnak tekinti a legtöbb ember, mintha kiflit lopnál a boltból.

    Lehet jönni azzal, hogy "mert a fodrász az megdolgozott a pénzért". Azt felejtitek el, hogy azért a programért a fejlesztők is nagyon keményen megdolgoztak. Egy nagyon rossz játékban is rengeteg munka pihen.

    De mondok egy példát. Van egy indie fejlesztőcsapat, tegyük fel 15 főből áll. Dolgoznak egy játékon mondjuk 20 hónapot. Számoljátok már ki, hogy 5$-os áron értékesített játékból mennyit kell eladniuk ahhoz, hogy 15x20 havi minimálbért mondjuk megkapjanak (az 5$-ról mondjuk lejön az adó, járulék, esetleg az értékesítőnek egy %) és ekkor még nem beszélünk profitról, sőt a mérnöki tudással rendelkező fejlesztők nagyrésze áron alul értékesíti a tudását. Ekkor csak a bérköltségről beszélünk!

    Ebből a szemszögből azért egy játék/szoftver letöltése is lopás.
    (Hogy mennyire reális a 20 hónap és a 15 fejlesztő, a Runic Gameset hoznám fel példának, ahol a Torchlight 11 hónap alatt készült el kb 26 fejlesztővel)
  • narumon #81
    "Albérlet? Annál nagyobb baromság nincs, annyiba kerül, mint a hitel és sosem lesz a sajátod."

    Viszont soha nem kell rá költeni, bármikor költözhetsz és ha kp-ért vetted volna a lakást az valószínűleg jobban is kamatozik. (persze egyik oldalról sem ilyen egyszerű de nyugatabbra nem véletlenül bérelnek annyi lakást)
  • sempron07 #80
    - mondjuk konzolom nincs - a keresetemből is talán telne 1-2 havonta 1-1 játékra,
    de úgy vagyok vele, hogy inkább törlesztek lakáshitelt - (amit csak most szeretnék felvenni), minthogy 20 évig anyucikánál élősködjek, és gyűjtsem a pénzt, nehogy hitelt kelljen felvenni, mint valamelyikőtök írta.
    Én is elítélem a hitelt, kocsira és házra nem.
    "Warezből származó pénzt félreteszem", annyival nagyobb lakást találok majd.
  • Hugh Hefner #79
    ezt a logikai fonalat... ha warezolsz akkor tokiohotel fan vagy.

    lol?
  • dronkZero #78
    "A másik, ami teljesen feleslegessé teszi a warezt a "használt piac"."

    Ami jogilag SOKKAL súlyosabb kategória, mint a warez, mert anyagi hasznod származik az EULA megsértéséből, míg a wareznél nem.
  • bricsi01 #77
    Elnézést az első soromért, de a sorok között azt vettem le, hogy itt elég sokan csak osztják a "hallott" észt.^^
    pl. "magyar módra leinni magunkat a sárga földig"...külföldiek is ugyan úgy isznak, a Sziget se pont magyarokkal és józanokkal van tele.
    És én úgy tartom, hogy trial verzóként fogom fel a warezt, ha úgy tartom, hogy megéri megvennem, szeretném támogatni a céget további munkásságaiban, akkor költök rá, s nem érdekel h olcsón vagy drágán, ha megérdemli. Csak az a gond, hogy mostanság nem igazán jelenthetem ki, hogy sok céget szeretnék életben tartani.
    Példának a Mafia 2, lelkesedve próbáltam ki, elterveztem, hogy megveszem, de rájöttem, hogy ganyi árkáddá lett az is téve, plusz a DLC-k is viccek. Olcsók, de a tartalmuk még azt se éri el...két-három komolyabb emberke összedobja őket otthon és az még ingyen is van. (kiindulva az ArmA addonokból)
    De ellenpéldának ott van a régi Operation Flashpoint és az Armed Assault. Bár ott is vannak aggájaim, de hála égnek, kiküszübőlték a DLC által keltett hiányokat a LowPoly megoldásokkal.