Berta Sándor

PDA-k a vészhelyzeti mentésben

A különböző katasztrófahelyzetekben az egyik, ha nem a legfontosabb dolog a folyamatos információáramlás biztosítása. Egyáltalán nem mindegy, hogy például egy sebesült adatai mikor jutnak el a mentőcsapatokhoz és azok miként dolgozzák fel a kapott információkat.

Nyugat-Európában már kiemelt feladatnak tekintik, hogy a mentőcsapatokat PDA-kkal és a sebesültekre helyezhető szenzorokkal lássák el. Ez nem csak a különböző adatok megszerzése, hanem a balesetek vagy katasztrófák pontos koordinátáinak továbbítása miatt is fontos. A Sogro kutatási projekt keretében a kifejezetten a mentőcsapatok számára kifejlesztett és az Andres Industries által gyártott különleges PDA olyan kezelőfelületet kapott, amely leginkább egy iPhone-alkalmazásra emlékeztet. A mentősöknek elegendő csak egy RFID-chipet tartalmazó eszközt elhelyezniük a sebesültek csuklóján és máris megadhatják az illetők legfontosabb adatait (név, nem, sérülés típusa és jellemzői stb.). Emellett ezen tárolják az adott személy digitális fotóját is, amely szintén megkönnyíti a későbbi azonosítást. Ezáltal sokkal könnyebben megszervezhető az emberek nyilvántartása és sérüléseik dokumentálása.

Az adatok rögzítése kevesebb, mint egy másodpercet vesz igénybe és ezzel a folyamattal párhuzamosan az információkat és a fotót továbbítják a mentési parancsnokságra. A kommunikációs csatornák háromszorosan vannak biztosítva. Egyrészt az adatok vezeték nélkül, akár WLAN-, akár mobil hálózatokon is elküldhetők, másrészt minden PDA tartalmaz egy beépített műholdas adó és vevő egységet.

A rendszer ezután valós időben képes közölni, hogy egy sebesült éppen hol tartózkodik, kórházba szállították-e már vagy sem, s eddig milyen kezeléseket kapott. A kórházakban ügyeletben lévő orvosok is egyből megtudhatják, hogy melyik sérült milyen állapotban van, azaz kit kell elsőként ellátniuk. Ezenkívül könnyen megszervezhető az emberek elosztása a baleset vagy a katasztrófa helyszínéhez legközelebb található egészségügyi intézmények között.

"Az első teszteken a megoldás biztonságosnak és nagy teljesítményűnek bizonyult" - közölte Leo Latasch professzor, Frankfurt mentőszolgálatának vezetője. A szakember hozzátette, hogy az első tapasztalatok biztatóak, és a mentési folyamatok ideje is lerövidült. Az idő pedig ebben az esetben életek megmentését jelenti. A kutatók így most a mentési parancsokságok, a járművek és a kórházak közötti kommunikációs hálózatok kiépítésén dolgoznak. Az első lépés, hogy 2012-ig minden mentő- és tűzoltóautót ellátnak különleges PDA-val. A projektet a német oktatási és fejlesztési minisztérium 3 millió, magáncégek pedig 1 millió euróval támogatják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • matatom #1
    Ööö, 6.x Windows CE-t használnának? Ezzel a natív kezelőfelülettel, ami a képen szerepel elég halál lehet (szó szerint!) egy katasztrófahelyzetben dolgozni, és nem tudom mi az "ájfónos" benne. Vagy a kép csak illusztráció?