Gyurkity Péter

Nem egységesek a gyártók az SSD jövőjét illetően

Az eddig főként a merevlemezek szegmenséből ismert nagyobb gyártók továbbra sem értenek egyet a hagyományos tárolókat leváltani hivatott SSD esélyeinek, várható jövőjének kérdésében. Egyesek szerint a nagy áttörés már 1-2 generáción belül bekövetkezhet, mégpedig elsőként a noteszgépek terén, míg mások úgy gondolják, hogy a mostanában bevezetett, mintegy átmeneti megoldásként kínált hibrid meghajtók akár túl is élhetik azokat, így a két technológia ötvözete lehet a nyerő az elkövetkező évek során.

Az úgynevezett Solid State Drive (SSD) már évekkel ezelőtt felbukkant, és dacára az ezen meghajtók által kínált jóval nagyobb sebességnek, ezek az újdonságok még mindig nem terjedtek el. A legfőbb ok persze kézenfekvő: a legtöbb vásárlónak esze ágában sincs több százezer forintot kifizetni a merevlemezek leváltásáért, így egyelőre marad a lassú terjeszkedés. Arról mi is beszámoltunk, hogy akár a belső memóriák terén is megújulást hozhatnak a flash-technológiára alapozott fejlesztések, ám egyelőre még a tárolóegységek területén tűnik valószínűnek a generációváltás - és ezt sem fogjuk elkapkodni.


Jól jellemzi az általános helyzetet, hogy még maguk a memória-, illetve a merevlemezgyártók sem értenek egyet a platform esélyeit illetően. Mostani összeállításunkban két nagy nevet vetünk össze, ezek pedig a SanDisk és a Seagate - ezt a két cég azzal érdemelte ki, hogy merőben eltérő módon gondolkodnak az új meghajtók jövőbeli szerepéről, valamint a piac várható alakulásáról. Míg az egyik oldalon úgy vélik, hogy belátható időn belül sor kerül majd a nagy áttörésre, és ezzel együtt a merevlemez nyugdíjba küldésére, a másik tábor azt hangoztatja, hogy a többek között általuk is kínált átmeneti megoldás, a hibrid meghajtók jelentik a járható utat.

A SanDisk első embere a negyedéves üzleti eredmények ismertetésével egy időben ejtett néhány szót a platformról, kiemelve, hogy a noteszgépek területén számíthatunk az első jelentős fejleményekre. Itt ugyanis rendkívül fontos szempont a megjelenő konfigurációk külsejének további finomítása, a szélesség és vastagság minimalizálása, ez pedig oda vezet majd, hogy a merevlemezek idővel alkalmazhatatlanná, pontosabban alkalmatlanná válhatnak. Kézenfekvő megoldást jelenthet viszont az SSD, amely egyrészt tárolókapacitásban, másrészt pedig a kereskedelmi árat illetően is egyre javuló esélyekkel lép majd a színpadra.

A cég vezetése annyira biztos ennek bekövetkeztében, hogy mindössze 1, illetve 2 generáción belül jósolják az SSD tömeges elterjedését. Míg jelenleg a drága összeállításokban is ritkaságszámba megy ezen meghajtók megjelenése, addig néhány éven belül elérkezhet az áttörés, és az egyre vékonyabbá váló noteszgépek révén széles körben elterjedhet az SSD. Természetesen tisztában vannak az átlagos fogyasztói ár kiemelt szerepével, ezzel kapcsolatban ezért rögtön leszögezik, hogy egyre olcsóbb és olcsóbb változatok bukkannak majd fel, itt pedig elérhetővé válik majd a mérföldkőnek számító szint elérése - azt már nem mondják el, hogy nagyjából hol is húzódik ez a szint.

Ettől azonban még egy picit messze járunk - ha egy pillantást vetünk a tengerentúli árakra, leszögezhetjük, hogy nagyjából a 120 GB-os példányoknál húzódik a határvonal, itt egy-egy változat közelít jelenleg az emészthető árak felé. A 30 és 60 GB-os SSD (az operációs rendszer futtatására) már többé-kevésbé a mainstream szintjét is megüti, bár itt az egyes fejlesztések között igencsak jelentős különbségeket találunk, elég ha csak az olvasási és írási sebességet vizsgáljuk meg közelebbről. Amíg ugyanis a legjobb példányok már a SATA2 interfész 300 MB-nál húzódó áteresztőképességét feszegetik (és eleve SATA3-csatlakozóval érkeznek, amely persze visszafelé is kompatibilis), addig az olcsóbb verziók olykor még a 100 MB/s-os korláttal sem birkóznak meg, különösen az írás terén.


Nyilván ennek is - és persze saját termékskálájuknak - köszönhető, hogy a Seagate igencsak konzervatív álláspontot foglal el. A porondra meglehetősen későn, akkor is óvatosan, megfontoltan belépő legnagyobb merevlemezgyártó jelenleg sem gondolja, hogy közel lennénk a Kánaánhoz, vagyis a széleskörű, minden részletre kiterjedő technológiai váltáshoz. Azt elismerik, hogy a nagyvállalati szférában az SSD (annak is SLC-változata) jelentős előnyöket kínál, ám saját negyedéves eredményük ismertetése mellett a vezérigazgató kitért arra, hogy az áttörést ők nem is ebben látják.

Amíg nagyjából egy évvel ezelőtt arról beszéltek, hogy az SSD ideje még messze nem érkezett el, ezért is maradnak a hagyományos meghajtók sorozatgyártása mellett, most úgy vélekednek, hogy a nagy áttörést nem is ezek a tárolók fogják meghozni. Előfordulhat persze, hogy néhány év alatt jelentős előnyre tesznek szert, ám véleményük szerint igazából a hibrid meghajtók kínálnak életképes alternatívát, amely még akár túl is élheti ezt az új platformot. Megkockáztatják, hogy az SSD helyett a két technológia közötti átmenetet biztosító hibrid meghajtók mutatják majd az utat, mivel mind a kapacitás, mind pedig az ár terén jobban állnak, mint az új riválisok.

Példaként említik, hogy saját 2,5 hüvelykes Momentus XT-sorozatuk tagjai 250, 320, valamint 500 GB-os tárolókapacitást nyújtanak, amely 4 GB flashmemóriával, 32 MB DRAM-gyorsítótárral, kedvező késleltetési mutatókkal, valamint átviteli sebességgel társul. Az Adaptive Memory technológia révén a gyakran használt adatok a gyorsítótárban helyezkednek el, ezzel jóval kedvezőbb sebességet érnek el, az ár pedig messze nem éri el az SSD esetében megszokottat. Ezáltal a mainstream piacon, vagyis az otthoni és irodai számítógépekben ezek a hibrid változatok terjedhetnek majd el, nem sok esélyt hagyva a sokszor még gyermekbetegségekkel küszködő SSD-nek.

Persze azt jelenleg még nem lehet megjósolni, hogy melyik félnek lesz igaza - láthatjuk, még a legnagyobb gyártók vezetői sem értenek egyet a kérdésben. Mindazonáltal az jól látszik, hogy egyre többen tesznek hitet az SSD mellett, és alakítják ki saját portfóliójukat. Az egyre jobb vezérlők alkalmazásával, valamint a kezdeti hibák és kényelmetlenségek elhagyásával pedig az eddiginél is jobb sebességet kínálhatnak, kedvezőbb áron, a kérdés már csak az, hogy a vásárlóknak mikor és mennyire éri majd meg a valódi váltás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Spirit #30
    Aki vett már SSD-t az tudja milyen érzés, van aki hamarosan fog, a többi meg használja csak a HDD-it 20 év múlva is. Ugye az utolsó mechanikus alkatrészről beszélünk, ami 54 éve van ilyen-olyan formában a gépekben.

    Tudom-tudom az ára, meg hogy hamar nem fogja leváltani a HDD-ket.Ez igaz, de egy 64Gb-os már 30k-ét megkapható, és a gép "pörgését" illetően kb. 10-20x nagyob sebességnövekedést érezhetünk. Akinek nincs, az el se tudja képzelni miről marad le. A nagy fájlokhoz meg marad a HDD.

    A cikk is hülységet beszél,hogy az olcsóbbak még a 100mb/sec-et sem érik el. Szekvenciális olvaasásban lehet, de ez kb. utolsó utáni szempont.
    4kb-os Random olvasásban(ami jellemzően a programbetöltés, win használat) egy átlag HDD 0,2-0,5Mb/sec-et olvas, míg a legolcsóbb SSD is tud 10mb/sec-et.

    Egy mai középkategóriás SSD-nél nem az adatra kell várni, mint BÁRMILYEN HDD esetén, hanem a procira(még egy i7-es esetén is)

    Egyszerűen felemelő érzés, hogy egy egyszerű Core2-es egy SSD-vel kb. úgy működik,hogy bootnál megjelenik az asztal, feldobálja az MSN-t Skpe-ot, de net még nincs..homokórád nincs, dolgozik a gép, de KÖZBEN már indíthatsz is BÁRMIT, és arra sem kell várni. Photoshop megnyitása közel 10000 brushal vinyóval kb 1 perc, addig meg malmozol. SSD-vel fél perc, de közben ugyanolyan gyorsan reagál. Opera, TC, Media player, Foobar, utorrent, Acrobat reader egyszerre kb 3-4mp alatt indul a PS töltése közben. Nem háttértárolóként kell rá tekinteni, hanem sebességet növelő alkatrészként.

    Összegezve ezerszer többet ér sebességben, mint egy új proci 40-50k-ért. Akkor mi is a drága?

    ui: 10000 írásnyi várható élettartam,kb ez a reális. Van bennük egy algoritmus, ami segít a terhelést egyenletesen elosztani, így nem darabokban használódik el, és lesz egyre kisebb a meghajtó,hanem egyszerre válik használhatatlanná. Ez egy 64gb-os SSD-nél 625Tb adat. Még ha a lapozófájl, és a böngésző cache is erre kerül, napi 50gb(brutálisan sok) írással is 35 évről beszélünk. Tegyük fel,hogy a várható élettartam csak a fele lesz. Ki a tökömet érdekel?
  • wman #29
    Vajon az OCZ azért ad 3 év garanciát az SSD eszközeire, mert 2 hónap alatt tönkremennek? Ők biztosan nem értenek hozzá, és tönkre akarnak menni a garanciális cserék által. Kár, hogy nem kérdezték meg az ide irogató hozzáértő embereket.
  • pakeszke #28
    en is a gyorsitas miatt szeretnem de az az 1 millios irasi hatar az huzos...
    de ti vegyetek es porgessetek a piacot, hogy legyen verseny es innovacio :)

    nagyobb memoria kell, es akkor bent marad a memoriaban ha kilepsz belole

    amugy nem irtak, de biztos hogy SLC flash memoria lesz azokban a seagate hibridekben azok birni fogjak jobban
  • seaedge #27
    Szerverbe leginkabb SLC-t raknak, azok meg birjak az irast. Egy 32GB-os SLC 1PB 4K-s irast tud.
  • Komolytalan #26
    Én sose játszottam Ultra grafikán - WoWot nem grafika miatt játszik az ember. Elég speciális igény Notebookon ultra grafikán tolni a WoWot. A te problémádra 16G memória éppúgy megoldást jelentene mint ahogy az SSD disk megoldást jelent, sőt valójában sokszoros sebességkülönbség van a DDR3 javára az SSDvel szemben. Nameg élettartam se mind1, mivel a DDR "kissé" tovább tart mint az SSD, ha azt gyakorlatilag memória helyett használod (swap fájlnak).
    Jó, tudom, Notebookba nem fér 16G, de hát arról én nem tehetek, hogy neked ilyen perverzióid vannak, hogy nem asztali gépen játszol. Sok sikert és örömet arra a 2 hónapra, ami alatt eléri az memóriaként használt SSD meghajtód az 1 millió írást, és elkezdi hányni a badsectorokat.
  • Komolytalan #25
    Szerintem a holografikus tárolóra gondolsz. Még elég kiforratlan technológia, és ha ki is forr valaha is lesz, akkor is az optikai tárolók versenytársa lesz (mivel optikai elven írják-olvassák). Sebességben nemigen fogja megközelíteni a hagyományos HDD-t se. Kb úgy lehet elképzelni mint egy sokrétegű CD/DVD/BluRay korongot. És a sok minél több, a technológiai szopás annál nagyobb, de annál több adat is fér rá.
  • Komolytalan #24
    Mondjuk 1 webszerver log fájlt nézz: hányszor olvasódik, és hogy naponta hányszor íródik bele. És ugye az írást azt elég gyorsan szokta flusholni a cache, van ahol ki is kapcsolják a write cachet, de ha be is van kapcsolva, akkor is max pár sec amíg kiíratlanul lehet. És ne fájlokat nézz, hogy hányszor íródik 1 nap, hanem mondjuk a FAT táblát, vagy annak megfelelőjét adott fájlrendszerben. Az az 1 millió bizony komoly korlát.
  • wman #23
    Ez a típus már egészen emészthető áron kapható:
    [URL=http://www.memoryc.com/products/description/120GB_OCZ_Vertex_2_SATA_II_3_5_inch_SSD_Solid_State_Disk-285MB_sec_read_275MB_sec_write_/index.html]OCZ Vertex2 120GB 3,5"[/URL]
    Érdemes ennél a cégnél szétnézni. Nagyon jók az áraik, és mivel az EU-ban vannak nem kell vámmal és ÁFA-val foglalkozni. Nekem legutóbb 1 nap alatt leszállították a rendelésemet.
  • Chris05 #22
    Minimum FPS: http://prohardver.hu/dl/cnt/2010-08/64061/results/games_fps.png

    Én vettem egy Corsair Force 60-at. 285 megát olvas, 275-öt ír, 20 sec Windows töltés (50-60-ról), természetesen kb. 8-12 trayfoglalóval együtt. SC2-ben amikor elindul a játék (Ultra beállításokkal, tehát a leghosszabb töltési idővel) nem kell izgulnom a drone-ok szétválasztásánál, mert nincs semmi szaggatás. Nem azért félelmetesek az SSD-k, mert gyorsak, hanem mert gyakorlatilag 0. hozzáférési idővel hozzák be a memóriába az adatot. Én ajánlom mindenkinek. Photoshop 10 CS3 töltése 2-2,5 sec, de ha közben gyorsan kattintasz Firefox-ra, Thunderbird-re, akkor felmegy 2-2,5 sec-re :D
  • muzzyka #21
    Szervusztok,

    anno, lehet vagy 10 éve is, olvastam egy cikket, miben az állt, hogy létezett egy prototipus HDD, amelyett egy kristály alkotott és lézerrel irtak bele, asszem 3v4 db kellett. Nos az akkori HDD-khez képest a gyorsaság sokszorosát haladta meg, árban nem lett volna sokkal frágább mint a klasszikus HDD.
    A lényeg az, hogy nem dobták piacra, mert az akkori vinnyók ára szinte a 0,- ra csökkent volna :)ki tudja már holl lenne a hardware, ha nem a pénz húzná vissza a fejlődést :) az autó ipar hasonló cipőkben jár..