Szekeres Viktor

Újabb parajelenségek - Paranormal Activity 2

A Paranormal Activity sikere után előkerült egy másik videókazetta, mely révén fény derült az előzményekre, s mely után teljesen más értelmet nyer az első rész.

Már rég a hollywoodi legendárium része az arról szóló történet, hogy a 2007-ben készített Paranormal Activity, hogy verekedte el magát tavaly végre a mozikba, hogy aztán a tizenegynéhányezer dolláros költségvetését megsokszorozva világszerte 193 millió dollárt bevételezzen. A sikernek talán Steven Spielberg is részese volt, hiszen az ő vezetésével vágták meg a filmet olyanra, hogy a moziban kellően üssön, sőt, a befejezés is Spielberg javaslatára született meg - talán ő már előre sejtette a nagy sikert és azt, hogy folytatást kell készíteni az áldokumentarista horrornak. (Aki rajongó az az eredeti változatot is megnézheti a DVD-n, sőt, pár alternatív befejezést is.)


A Paranormal Activity második része, az Újabb parajelenségek valójában előzményfilm, igaz egyes eseményei az első epizódot követően játszódnak. Olyannyira előzményfilm, hogy az eredeti két alkotás főszereplői, Katie és Micah is feltűnnek benne, de a középpontban ezúttal Kristi, Katie testvére, és az ő családja kerül. (Katie gyerekkori traumájának, mint azt az első részből megtudtuk, Kristi is részese volt.) A fő történet egy hónappal az első rész kezdete kezdődik (2006. augusztus - bár pár másodpercet 2005-ből is láthatunk) és a kiinduló pont egy fura, betörésnek tűnő bűneset, mely következtében Kristiék az egész házat felforgatva találják. S annak ellenére, hogy csak egy apróság tűnt el, Kristi férje úgy dönt, hogy kamerákat szereltet fel. Mi, nézők, ezen kamerák képein át követhetjük az eseményeket.

Hogy tetszett az Újabb parajelenségek?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Cikkünk tárgya, akár az első rész, fura jószág. Ugyanis hiába készült kézikamerával és egyéb biztonsági kameráknak álcázott szerkezetekkel, hiába játszódik sötétben, abszurd módon a legnagyobb élményt képileg moziban nyújtja. Azonban, ha az ember moziban nézi meg a filmet, akkor a teljes "műélvezetet" (hogy oda ne rohanjak...!) csak a jó közönség garantálhatja. Elég néhány zajosabb vagy röhögő néző és nincs az az isten, hogy a süketítő csendben zajló jelenetek, vagy az apróbb neszezések elérjék hatásukat. Ha valaki a kellő hangulatba tudja ringatni magát, akkor az Újabb parajelenségek igencsak félelmetes lehet. (Amerikában IMAX-mozikban is adják a filmet, úgy még hatásosabb lehet.) Egyébként nagyjából csak az egyetlen, komolyabb hanghatással járó ijesztésre fog csak felpattanni székéből az ember.

Ha azonban a moziteremre letelepedik a megkívánt hangulat, akkor nyert ügyünk lehet. Természetesen az Újabb parajelenségek sem a nonstop durvulásról szól, s bár jó folytatáshoz méltóan kétszer annyi főszereplő (anyuka, apuka, tinilány, kisfiú), kétszer annyi akció és sokszorannyi kamerállás van, akárcsak az elődje, nagyon lassan építkezik. És ezen építkezés közben kifordított módon a félelemérzetet azzal éri el a film, hogy tudjuk, hogy horrort látunk, tudjuk, hogy valami történni fog - legjobban akkor félünk, amikor nem történik semmi. Aki esetleg nem lenne tisztában a műfajjal, annak a pulzusa biztos nem szaladna az egekbe a mozdulatlan szobabelső vagy a konyha állandó bámulása közben. Éppen ezért a világ nyolcadik csodája, hogy mind a Paranormal Activity, mind az Újabb parajelenségek remekül szerepel(t) a mozikban.


Az Újabb parajelenségeknek nem csak annyi köze van a Fűrészhez, hogy ellopta Jigsaw premieridőpontját, s egy végeláthatatlan sorozat ígéretét vetíti előre, hanem abban is hasonlít a két film, hogy a második részt ötletesen ágyazták az első rész köré. Több olyan, első részes momentumra is magyarázatot kapunk, amivel annak idején nem foglalkozott behatóan Oren Peli, a készítő, és ez az az aspektusa a filmnek, ami igazán működik, hiszen tudjuk, hogy ami történik, az nem az eredetitől elszigetelten történik.

Azonban ezen ötlettől eltekintve nem túlzás kijelenteni, hogy az Újabb parajelenségek nagyjából az újrázása az első résznek, bár valamivel hatásosabb, "akciódúsabb" lett a végeredmény. Persze mindez nem azt jelenti, hogy akinek nem tetszett a Paranormal Activity, annak bejönne a folytatás, hiszen a váz nem változott, ezért megtekintésre csak az első filmet fanatikusan kedvelőknek ajánljuk. Összességében nem lett sokkal gyengébb Katie és Micah történeténél a folytatás, sőt, az összefüggő történetnek köszönhetően nagyjából egy szinten emlegethetjük a két filmet, egy nagyon erős közepes osztályzatot, egy "nem rossz, nem rossz, de..."-kategóriét mindkettő megérdemel.

És, hogy hogyan tovább? A befejezés mindenképp lehetőséget ad egy harmadik részre, akár újabb előzményekre, akár a mostani történet folytatására. És ne feledjük, hogy Japán is készíti is a saját verzióját.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Újabb parajelenségek (Paranormal Activity 2)
színes, feliratos, amerikai horror, 90 perc, 2010
16 éven aluliak számára nem ajánlott

rendező: Tod Williams
forgatókönyvíró: Michael R. Perry
operatőr: Michael Simmonds
producer: Jason Blum, Oren Peli

szereplők:
Sprague Grayden (Kristi)
Brian Boland (Dan)
Molly Ephraim (Ali)
Katie Featherston (Katie)
Micah Sloat (Micah)


Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • theiron #11
    Hát én megtekertem egy trombitát a paranormal activity előtt, aztán eltoltuk és úgy néztük gépen. A haverom folyamatosan mondogatta, hogy " Te beteg f**z, miért kellett ezt a filmet ??!" Utána gondolkodtunk, hogy egy szobában alszunk, de aztán mégiscsak a hetero én kerekedett felülre, no meg a trompi hatása is elmúlt, így mindenki maga lakásán aludt... xD
  • stringr #10
    Hát nekem már az első rész sem adta be! Társasággal néztük mindenki istenítette, hoogy micsoda durva film, hát én azt hittem sose lesz vége...megijedni meg egyszer sem sikerült a filmen. Lehet bennem van a hiba.
  • nessboth #9
    Van egy olyan befejezés, ahol lelövik.

    Spoiler:

    Mellékesen moziban néztem meg, és mindig is kamunak tartottam azokat az embereket, akik azt hazudták, hogy végigröhögtek egy horrort, de be kell valljam volt itt 1-2 olyan rész (medencéből kimászó medencetisztító) amin tényleg felkacagott a mozi. Ráadásul a céltalan debilkedése a szellemnek eléggé komikus...
  • winnie #8
    ezzel nem mondtál sokat, hiszen azért az ideglelés elég sok filmnél jobb.
  • Ferrer #7
    Ennél a Paranormal Activitynél még az Ideglelés is jobb volt annó.
  • NEXUS6 #6
    Ez nem valami társasjáték a TV2-őn?

  • kalapos01 #5
    Az igazi első részben nem lövik le a csajt, maximum valamelyik kamubefejezésben.
  • grebber #4
    Első rész hokibot volt.
    Azok a dolgok.Fent a szobába ugatják felkapcsolt a villany a konyhában na bum ez aztán félelmetes.
    Az 1 nek 2 jó momentuma volt amikor kitépik a csajt az ágyból meg amikor lelövik azt végre vége volt a filmnek!
  • makpadi #3
    én láttam az első részét. Azt tudni kell rólam, h szeretem a jó horrorokat, de egyedül nem merem megnézni, mert túlságosan beleélem magam. ez a film sztem marha alacsony költségvetéssel készült és nincs benne semmi ijesztő. Arra megy ki az egész, h a néző a saját képzeletét használja, így a sejtelmes hangok, mozgások sokkal félelmetesebbek, ijesztőbbek, mint pl egy átlag zombis, vámpíros, szellemes horror. Az is jó benne, hogy az legtöbb jelenet a saját kis kézi kamerájukkal készült, így még hihetőbb a dolog:) várom már a 2. részt. vagy már megy a mozikban? nah min1 a lényeg, hogy tuti megnézem azt is :)
  • cylonflatus #2
    Tényleg lehetne még egy gomb, ez a film kritikán aluli, az első részével egyetemben. Szerintem.