Berta Sándor

Több millió embert érint a Facebook legújabb adatvédelmi botránya

A népszerű közösségi portált ismét a hiányos adatvédelme miatt került reflektorfénybe. Az oldal üzemeltetői kénytelenek magyarázkodni, miközben a felhasználóknak csak a bosszankodás marad.

Több millió Facebook-tag egyedi azonosítószáma (ID-k) került át több tucat reklámcég rendszerébe. A The Wall Street Journal beszámolója szerint a biztonsági előírások megszegése olyan felhasználókat is érint, akik teljes profiljukat bizalmasként jelölték meg. Az érintett vállalatok az internetezők szörfölési szokásait értékelik ki. Néhány esetben az alkalmazások a barátok e-mail címét is lehalászhatóvá tették. Azt nem lehet tudni, hogy mióta lopják az adatokat.

Az adatvédelmi hiba számos Facebook-platformú alkalmazás, köztük a tíz jelenlegi legnépszerűbb esetében okoz problémát. Ha figyelembe vesszük, hogy például a Zynga által fejlesztett Farmville nevű programmal jelenleg 59 millióan játszanak és az érintett szoftvereket havonta a több mint 500 millió Facebook-tag 70 százaléka használja, akkor érthető, hogy a legújabb adatvédelmi hiányosság miért váltott ki ekkora felháborodást.

A honlapüzemeltetők évek óta alkalmazzák az egyedi azonosítószámokra épülő technikákat, hogy így optimalizálják a webes megjelenésüket. Az ID-k alapján megállapítható az egyes Facebook-tagok neve és az általuk mindenki számára elérhetővé tett információk is kiolvashatók. A hirdetési ügynökségeknek ezek az adatok valódi kincsesbányát jelentenek, hiszen így létrehozhatják a felhasználók profiljait.

A Facebook éppen ezért most drasztikusan korlátozta azokhoz az alkalmazásokhoz a hozzáféréseket, amelyek képesek voltak a tagok ID-inek kiolvasásra. Az immár elérhetetlen szoftverek között van a Critter Island és a Yakuza Lords, amelyeknek 150 millió regisztrált játékosuk van. A Zynga egyébként még a saját előírásait is megszegte, azok ugyanis kimondják, hogy a cég nem adhat tovább a reklámvállalatoknak olyan információkat, amelyek alapján azonosíthatók a felhasználók.

Bár első hallásra nem tűnik túl fontos információnak, hogy valaki a Facebookot látogatja és mondjuk megrögzött Farmville-játékos, egy hirdetési ügynökségnek mindez nagyon is jól jöhet. Amennyiben valaki a legmagasabb szintre állította be az adatvédelmet, akkor csak az ID-jét és a nevét tudhatta meg a 25 vállalat, de ha nem, akkor gyakorlatilag minden a profiljában megtalálható információ átkerülhetett a rendszerükbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Adatvédelem #26
    Az adatok felhasználók engedélye nélküli továbbítása, eladása már önmagában bűncselekmény (Btk. 177/A. §), de az igazán veszélyes az adatok alapján elkészíthető profil, ami akár rossz célra is felhasználható. De mint a www.ppos.hu oldalon is olvastam nem ez az első és valószínüleg sajnos nem is az utolsó, hogy adatvédelmi hiányossággal kapcsolatban hallunk a facebookról.
  • CptObvious #25
    Ez viszont nem újdonság. Max annyiban, hogy a közösségi portálok által egyszerűbbé vált az ember jó hírnevének tönkretétele.
    Most is bárki írhat rólam valótlan dolgokat, még akár Photoshoppolt képeket is készíthetnek rólam. Ez ellen nem sokat tudok tenni. Max csökkenteni tudom számukra a lehetőséget, hogy olyan információhoz jussanak rólam, amit könnyű rosszul felhasználni.
    Ha pedig oda kerül a sor, hogy meg kell védeni az igazamat. Akkor csak reménykedhetek, hogy az én szavam többet fog érni azzal szemben, aki rosszat akar nekem.
  • hangulati #24
    ha barki kivancsi a kedvenc, vagy eppen latogatott oldalaim listajara, keresre barkinek elkuldom. es elmondom, hogy dohanyos vagyok, iszom, meg egyebek. ugyis tudja mindenki, aki ismer. hol itt a titok? meg szeretem a p.ncit is. ja, hogy ez manapsag mar ciki, arrol nem tehetek. de, hogy mikor dugok, az legyen az en dolgom. pliz.
  • hangulati #23
    igy van. mondom ezt ugy, hogy az ajviven fent vagyok. csak ott -egyelore- nincs ilyen veszely. meg, hat azert az nem az egesz vilagra szol. az anyam elott meztelenul nem nagy gaz.
  • hangulati #22
    es mi van, ha Rolad rakjak fel, vagy kuldik szerteszet? lattam mar ilyet, nem is egyet. ennel kartekonyabb szarsagot el sem tudnek kepzelni.
  • tntmax #21
    Meg is érdemli aki ilyen vackokra iratkozik fel.
  • Kabos Dezső #20
    pfff mi a t*k*m ez a fészbúkk ? valami újabb képmutató portál??
  • Szefmester #19
    Oké.. csak magyarázd meg a fosbúk tag egyetemistáknak...
  • Cleawer #18
    Saját torrent tracker pl.Egy mai net simán elviszi
  • roliika #17
    Olyan adatokat kell kitenni ezekre az oldalakra ami az ember hasznára válik!

    Tudva, hogy mindenképp ki fognak kerülni!

    Tehát ha most végeztél, vagy nincs munkád, vagy csaj kell, ennek megfelelően alakítsd ki a profilod, és hajrá, had lássa mindenki!