Berta Sándor

modu T - a funkciókkal bővíthető okostelefon

Az izraeli modu egy olyan készüléket dobott piacra, amelyet a felhasználók különböző funkciókkal egészíthetnek ki, így a mobiltelefonból kamerát vagy elektronikus edzéspartnert is varázsolhatnak.

Az izraeli vállalat szerint a modu T még a Guinness könyvbe is bekerült, mint a világ legkönnyebb érintőképernyős mobilja. A 72,1 x 37,6 x 7,8 mm méretű készüléknek 2,2 colos, 128 x 98 képpontos maximális felbontású OLED érintőkijelzője van. Beépített memória 2 gigabájt, amely egy legfeljebb 32 gigabájtos memóriakártyával tovább bővíthető. A 900, 1800 és 1900 MHz-es GSM-hálózatokban használható telefonnak Bluetooth 1.2- és micro USB-portja van, utóbbihoz csatlakoztatható a töltő, a PC-szinkronizációs kábel és a fülhallgató. A képernyő alatt helyezkedik el a 7 billentyű, amelyek közül 5 navigációs billentyű.


A modu T operációs rendszere a Qualcomm Brew, amely a HTC Smart okostelefonján is megtalálható. Az eszköz lehetővé teszi, hogy a felhasználó egyetlen gombnyomással felkeresse a kedvenc platformjait (YouTube, Google, TuneWiki, eBuddy, Snaptu, Facebook, Twitter, Flickr). A telepített szoftverek között megtalálható egy zenelejátszó és egy képnézegető program. Előbbi az MP3-as és a MIDI-fájlok, utóbbi a JPEG, a BMP, a GIF, a WBMP és a PNG formátumú képek megnyitását támogatja.


A modu által piacra dobott termék címjegyzéke szinkronizálható a PC-s Outlook-címekkel, de a Media Playernek köszönhetően akár a médiafájlok is megoszthatók a PC, illetve a telefon között. Ezenkívül lehetőség van az eszközben tárolt SMS-k és más anyagok lementésére. A naptár, GPS-vevő, FM-rádió, MP3-as és MIDI csengőhangok, ébresztőóra és a képgaléria-funkció szintén nem hiányoznak a készülékből. Az 530 mAh-es akkumulátor 2,25 órás maximális beszélgetési és 100 órás készenléti időt tesz lehetővé. A telefon egyetlen feltöltéssel nyolc órán át használható zenelejátszóként.


A modu T igazi különlegességét az úgynevezett fy funkciók jelentik. A camerafy egy 5 megapixeles kameramodul, a textify egy billentyűzetmodul, míg a sportfy egy elektronikus edzéspartnerré alakítja át az eszközt. Ez utóbbival bárki elraktározhatja futási útvonalait és a teljesítményét, majd később ezeket az információkat online is elérhetővé teheti. A cég végül bejelentette, hogy a közeljövőben megjelenteti a modu W nevű, Android operációs rendszert használó és WLAN-modullal ellátott készülékét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #15
    Tulajdonképpen ilyesmi összeválogatásra gondoltam. Terveznek pár elő- és hátlapformát változó méretben és stílusban, a többit meg az ember majd összeválogatja. A kis szutyok elvesztem mert annyira kicsi telefonokat sose szerettem. :)
  • kvp #14
    "Azért még mindíg jobban örülnék egy olyan készüléknak amit a gyártó oldalán "rakok" össze, és megrendelem."

    Tul sokba kerulne egy teljesen egyedi keszulek, mivel az elektronikai panelek gyartasa draga. Arrol nem is beszelve, hogy ha modularis, akkor nagyobb lenne az extra csatlakozok es aramkorok miatt es raadasul a legtobb funkcio ma mar egy chipben van.

    Amit valaszthatova lehet tenni, az tobbnyire csak a hattertar merete es a periferiak tipusa, pl. a kamerak felbontasa. A sony ericsson regebben pont ezt csinalta, azaz alaplapbol gyartott 4-5 fele telefont, eltero memoria es periferia tipusokkal, de azonos alaprendszerrel. A masik megoldasuk meg az, amikor ket azonos hardvert eltero burkolattal es szoftverrel latnak el, igy ket kulon celcsoport szamara is eladhato mint direkt nekik fejlesztett keszulek. Ennek a feature phone rendszernek tobbe kevesbe veget vetett a android, mert ott ugyanannyiba kerul a legjobb es a legbutabb szoftverrel szallitani a keszuleket. (mivel a szoftver ingyenes)

    A telefon modularizalasra egy otlet:
    -lenne par alap alaplap kivitel, beepitett mechanikval (pl. candybar, clamshell, slider)
    -hatlap kivalaszthatosaga, mind minta, mint kamera tipusa szerint (pl. 2-3-4 megapixeles kamerak, siman/leddel/zoommal)
    -elolap kivalaszthatosaga, mind minta, mint billentyuzet/touchscreen tipusa szerint (pl. dpad, numpad, qwerty, touch es ezek kombinacioja, hozzaigazitott kepernyomerettel)
    -aksi kapacitasa (ez jelenleg is cserelheto)
    -memoriakartya merete (es tobbnyire ez is)

    Persze a legtobb ember jobban szereti, ha van par kesz termek es azok kozzul valaszthat csak. Ezert is nepszeru az apple, ahol szinte semmilyen valsztasi lehetosege sincs az embereknek, mert ez nagyban leegyszerusiti a dolgukat. Ha van penzuk, akkor kapnak egy meno telefont, ami messzirol felismerheto. A gyarto a design-on is csak annyit valtoztat ket verzio kozott, hogy tasasagban felismerheto legyen az ujabb valtozat.
  • Andr0 #13
    hát nézd má' Zsidólegó:D
  • Szefmester #12
    Azért még mindíg jobban örülnék egy olyan készüléknak amit a gyártó oldalán "rakok" össze, és megrendelem. Ha nem kell ez vagy az akkor nem kerül bele. :) Az alap megjelenést meg hát a gyártó úgyis meghatározza szóval ott max az elő- és hátlap mintázatát választom ki.

    Lehet hogy ez a valami újdonság de azért messze van az álmaim moduláris telefonjától. :) (Az lenne ám a mini PC)
  • item #11
  • M0RN1NGST4R #10
    minden bizonnyal. vagy esetleg stuxnet-tel fertőzi a környezetet wifi-n keresztül.
  • fergusonpapa #9
    -.-"
  • Kara kán #8
    Kémszoftver van benne?
  • Crane #7
    ... és van még a nuclearfy, ez egy kisméretű atomtöltet, amit a készülékhez kapcsolva rettegésben lehet tartani a világot.
  • endale #6
    Fizess mindenért pluszban. A rizsa meg az, hogy ha nem kell a funkció akkor ne vedd meg.