Hunter

Lelassult a Virgin Galactic műhold-indító tervezete

Egyre kétségesebb a Virgin Galactic LauncherOne hordozórakétájának sorsa, amivel a magáncég műholdakat állítana 1-2 millió dolláros áron alacsony földkörüli pályára.

Az űrturizmus beindításáért folytatott törekvések mellett jóval kevesebb publicitást kapó, korábban 110 millió dolláros közel-keleti befektetéssel is ösztönzött projekt vezetője távozott a cégtől, a társaság elnöksége pedig csak jövőbeli lehetőségekről beszél. A LauncherOne legfeljebb 200 kilogramm súlyú műholdak pályára állítására lenne alkalmas, kilövőállás helyett. Akárcsak a Richard Branson által alapított cég többi projektjénél, itt is a légi indítást választották, amit a már bizonyított WhiteKnightTwo hordozó repülőgéppel oldanak meg. Ugyanez a gép fogja a magasba emelni az űrturistákat szállító SpaceShipTwo Enterprise űrrepülőt.

2009 júliusában az Abu Dhabi székhelyű Aabar Investment 110 millió amerikai dollárt ajánlott fel a Virgin Galactic-nak a LauncherOne kifejlesztésére, amennyiben további tanulmányokkal bizonyítják a megoldás üzleti életképességét. Ugyanebben az évben Branson csapata megnyerte magának a korábban a Surrey Satellite Technology Limitednél (SSTL) tevékenykedő dr. Adam Bakert. A kis brit műholdgyártó cégtől átigazolt szakembert a Galactic műhold kilövési részlegének vezetői teendőivel, illetve a fentebb említett tanulmányok elvégzésével bízták meg.


A Surrey Satellites és a Virgin Galactic már korábban, 2008-ban és 2009 elején is folytatott megbeszéléseket a világűr egy olcsóbb és a kornak megfelelőbb elérési lehetőségéről. Ekkor merült fel a LauncherOne, mint a két cég közös projektje. Az SSTL azonban kihátrált, miután többször is sikertelenül próbált pénzügyi támogatást kérni az akkori Brit Nemzeti Űrközponttól, vagyis a királyság űrügynökségétől.

Nem sokkal azután, hogy dr. Baker megkezdte munkáját a Virgin Galactic-nál, a cég elnöke, Will Whitehorn egy 2009 októberében megrendezett konferencián kijelentette, hogy a LauncherOne egy évvel a szuborbitális turizmus beindulása után kezdheti meg működését. Baker azonban a múlt hónapban elhagyta a céget, mely mindeddig nem tudott egyértelmű választ adni a LauncherOne jövőjével kapcsolatban. A cég ügyvezető igazgatója, George Whitesides a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy megfontolás tárgyát képzi a műhold kilövési tervezet, ugyanakkor elutasította azt a feltevést, hogy az USA technológiai kiviteli törvényei hatással lettek volna a projekt lelassulására.

Eközben a Virgin Galactic folytatta az Eve névre keresztelt hordozó repülőgép és az űrrepülő tesztelését. Richard Branson szeptember végén egy Kuala Lumpurban tartott üzleti konferencián úgy nyilatkozott, hogy 18 hónapon belül megkezdhetik a szuborbitális űrugrásokat. Eddig több mint 300 leendő űrturista előlegezte meg a SpaceShipTwo-ra a 200 000 dolláros jegyet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TomecK #8
    Én, amikor megláttam ezt a nevet akkor felhúztam magam picsába(én hibám tudom tudom), azóta próbálom egyszerűen skippelni a hozzászólásait, de ez mindenhol ott van. A témával kapcsolatban meg csak nekem tűnik olyan soknak 200 kg cuccot sérülésmentesen föld körüli pályára juttatni 250-400 millió forintból ??? De kurva költséges ez a műhold biznisz.
  • DrRadon #7
    Teljesen világosan fogalmazott. Mi értjük. Te nem érted?

    Remélem, ha belecsöppensz valami olyan társaságba, ahol az érdeklődési területeden kívül eső dolgoktól van szó, és fogalmad sincs, miről is folyik a társalgás, akkor is a mostani hozzászólásod stílusában nyilatkozol meg, és ha az ég is úgy akarja, lesz ott valaki, aki úgy szájon töröl, hogy visszaveszel az önmagad által kissé túlértékelt intelligenciádból adódó felsőbbrendűségi betegségedből.

    Ha nem értesz valamit, kérdezz nyugodtan, de kérdezz szépen. kvp szívesen leírja részletesebben is, mert ő egy rendes srác.

    Mellesleg a Föld nem lapos, hanem lapult, de tényleg csak azért, mert olyan kötekedő vagy...
  • tz19 #6
    na most akkor elgondolkozhatsz, hogy a Te hozzászólásod mit is szolgált...
  • Cat #5
    Halálos rakétabaleset a Scaled Compositesnél
  • okosan gyerekek #4
    ha már tájékoztató jelleggel felvillantasz amolyan csipetek formájában információkat, jó lenne, ha kicsit világosabban fogalmaznál, nem úgy, mintha a Föld laposságának tényét érintőlegesen említenéd, mert amit leírtál, nem evidencia; ez a tény, meg oktalan szolgálhatja esetlegesen az önbecsülésed alapját.
  • Gauge #3
    Inkább warp drive-ot tervezzenek, meg transportert:D
  • kvp #2
    A technologiajuk megvan hozza. Egy regebbi legiinditasu muholdhordozo raketat, a pegazust is a scaled composites tervezte es keszitette, szoval nem uj dolog szamukra, bar az egy nagyobb raketa volt, nagyobb hordozo geppel. A komolyabb problema a mernokcsapatuk par evvel ezelotti halala volt egy hajtomuteszt elokeszitese soran. Ez lassitotta le az egesz project-et.
  • nonicks #1
    várható volt...