Hunter

Az epében keresendő a fiatalság forrása?

Egy újabb lépést tett a tudomány a hosszú élet utáni kutatásban. A kanadai Concordia Egyetem új tanulmánya elsőként azonosította egy másodlagos epesav, a litokólsav (LCA) szerepét az élettartam meghosszabbításában.

A kutatásokat élesztőgombákkal végezték, azonban a felfedezésnek jelentős hatásai lehetnek az emberi élettartamra és egészségre, mivel az élesztőgomba több elemében is megegyezik az emberével. "Bár eredményeink szerint az LCA nagyban megnyújtja az élesztő élettartamát, az élesztőgomba nem szintetizálja ezt, vagy bármelyik másik, emlősöknél megtalálható epesavat" - nyilatkozott a tanulmány elsőszámú szerzője, Vladimir Titorenko, a Concordia genetikai, sejtbiológiai és öregedés kutatási tanszékének professzora. "Elképzelhető, hogy az élesztő úgy fejlődött, hogy enyhén mérgező molekulákként érzékelje az epesavakat és reakcióként olyan változásokon megy keresztül, amikkel meghosszabbítja élettartamát. Feltételezhető, hogy az LCA-ban rejlő élethosszabbító potenciál az embereknél is működik."

Titorenko és munkatársai több mint 19 000 molekulát vizsgáltak, élesztőgombákon tesztelve élettartam növelő képességüket. Az LCA normális és stresszelt körülmények között is komoly hatásokat ért el. "Felfedezéseink szerint az LCA két különböző mechanizmuson keresztül nyújtja meg az élettartamot" - magyarázta a társszerző Alexander Goldberg, a Concordia végzős hallgatója. "Az első a kalóriák számától függetlenül megy végbe, bevonva a sejtek alapvető funkcióiba a résztvevő proteineket. A második rendszer a kalória megvonás során alakul ki és a stresszor proteineket érinti. Függetlenül a kiváltó októl, mindkét mechanizmus elnyomja az öregedést elősegítő folyamatot."

"Bár van egy átfogó elméletünk az LCA élettartam növelő tevékenységéről, még meg kell állapítanunk, hogy más fajoknál is ugyanez-e a helyzet" - fűzte hozzá Titorenko. "Korábbi tanulmányokból tudjuk, hogy az epesavak jótékony hatással vannak az egészségre és az élettartamra. Például bizonyított, hogy felgyülemlenek a magas kort megélt egerek vérsavójában, és szerepet játszanak a rágcsálók máj- és hasnyálmirigy funkcióinak javításában. Ezek fényében úgy véljük, az epesavakban megvan a lehetőség a kor előrehaladtával járó betegségek, mint a diabétesz, a különböző metabolikus rendellenességek és az elhízás kezelésére. Ezek talán reményt adnak egy egészséges időskori életre."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)