Hunter

Közelebb került a valósághoz a vonósugár

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói kifejlesztették a részecskék nagy távolságokról történő mozgatásának technikáját kizárólag a fény erejének segítségével.

A futurisztikus vonósugár elv jelenleg még csak kicsiben működik, tekintve a távolságot és a mozgatott objektumokat. Andrei Rode professzor csapata az egyetem Lézerfizikai Központjában másfél méteres távolságból mozgatott egy speciális tervezésű lézerrel porszemnyi részecskéket. Ugyancsak jelentős különbség az ausztrál modell és a Star Wars vonósugara között, hogy a laboratóriumi lézersugár nem működik a világűr vákuumában. Az ausztrálok áttörésének a Földön lesz számos fontos alkalmazása, többek között a mikro-szerkezetek és az elektronikai alkatrészek összeszerelésében.


Rode professzor elmondása szerint csapata egy üreges, középen fénymentes lézersugárral a "sötét magban" ejtett foglyul fényelnyelő részecskéket. Az üreges sugár fényes külső fala ugyanis felmelegíti a levegőt, egy magas hőfokú gátat képezve - ez a hőhatás, illetve a levegő alkalmazása zárja ki az űrbeli alkalmazást. A részecskék ezután az optikai csővezetékként viselkedő fénysugárban fel és le mozognak.

"Amikor az apró részecskék csapdába esnek ebben a sötét magban nagyon érdekes dolgok mennek végbe" - mondta Rode. "Ahogy a gravitáció, a légáramlatok, és a levegő molekuláinak véletlenszerű mozgásai kilökik a részecskéket a középpontból, egyik oldalukat megvilágítja a lézer, míg a másik oldaluk sötétben marad. A kialakult fotofór hatás parányi tolóerőt generál, gyakorlatilag visszalökve a részecskét a sötét magba. A foglyul ejtő mechanizmus mellett a sugár energiájának egy része és a kapott erő végigvezeti a részecskét az üreges lézervezeték mentén."


Rode professzor (középen) csapatával
Rode beszélt a technológia gyakorlati alkalmazásairól is. "Ide sorolhatjuk a nanorészecskék irányítását és csoportokba rendezését a levegőben, a tárgyak mikro-manipulálását, a légköri aeroszolok mintavételezését, valamint az anyagok szennyeződésmentes, érintés nélküli mintavételét. Ezeken felül a lézersugárral szállíthatunk kis mennyiségben veszélyes anyagokat és mikrobákat" - összegzett.

A kutatás részleteiről szeptember 23-tól olvashatunk az egyetem ScienceWise online magazinjában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Retechegér #54
    A csaj legalább jól néz ki
  • Borzpapir #53
    Konkrétan halál nevetséges, hogy a vonósugáron vitáznak a Star Trek utáló Star Wars fanok a Star Wars utáló Star Trek fanokkal...
  • philcsy #52
    51 hozzászólás és még senki nem mondta hogy ebben semmi újdonság nincs? A fénycsipeszt már egy ideje (kb 20éve) feltalálták. Ennek a segítségével DNS láncot lehet tekergetni, sőt játékos kedvűek még csombékot is kötöttek rá.
  • Julius Caesar #51
    Klasszikusokat csak szépen és pontosan :D
  • 12346 #50
    te jó isten... ti visszamaradott szobanövények, tényleg ezen vitatkoztok, hogy a ratyi start trekben, vagy az sw-ben van-e vonósugár?:C élettelenek.
  • logs #49
    szvsz ezt a "üreges lézer-vezetéket" úgy alakítják ki, hogy a fényforrás fele tágul, és a távolodó irányba szűkül, ergo a részecske a fényforrás fele tud haladni (ami szvsz valszeg egy gyűrű). mintha egy kúp palástján futnának a lézersugarak, és a porszem a csúcsban lenne, de a paláston belül
  • boond #48
    már Dolgoznak rajta...legalábbis az elméletén :D
    (vagy lehet már használják xd)
  • boond #47
    Jee :D
  • boond #46
    De vazz az egy normális film nem egy szar sorozat..(aminek köze lenne a földhöz...)
  • boond #45
    ehh ott én még nem láttam ilyen technológiát...(max teleport..)