Szekeres Viktor

A Fűrész-filmek tíz legbetegebb csapdája - videókkal

Októberben itthon is moziba kerül a Fűrész-sorozat hetedik része. Nosza, nosztalgiázzunk és nézzük meg, melyek voltak Jigsaw legbetegebb csapdái. (A videók természetesen spoileresek és tartalmuk miatt 16-18 éven felülieknek szólnak.)

Megnézed a Fűrész 7-et 3D-ben?
  • Igen.
  • Nem.
A Fűrész-filmeket lehet szeretni vagy nem szeretni, de azt el kell ismerni, hogy az írók általában ötletes megoldásokkal élnek, ha a történet csavarjairól, vagy a karakterek haláláról van szó. Utóbbiak zömét általában Jigsaw (és cinkosainak) csapdái idézik elő, melyek már-már beteges készítői fantáziáról vallanak, s aki képes elvonatkoztatni attól, hogy mi célból készülnek ezen tárgyak, az talán a szépséget is megleli működésükben. Persze nem az olyan nézőkre gondolunk, akik az alábbi örökbecsű kommentekkel ajándékozzák meg a netezőket, mint annak idején Mézescukros a Fűrész 4-ről: "Ezt a filmet tegnap nézztem meg!!!Sztem a film nagyon durva mert vanna benne durva részek!!!Csak kevés benne a gyilkosság de azok is durvák!!!"


Minden idők legsikeresebb horrorsorozatának legdurvább csapdáit a ShockTilYouDrop szedte össze még tavaly, hogy a hatodik rész premierjére felkészítse olvasóit. Mi most a hetedik epizódra trenírozva tesszük közzé a válogatást, s közben bizakodunk abban, hogy a Korhatár Bizottság ötödik Fűrész-filmhez hasonlóan a hetediket is csak 18-as karikával látja el, s nem sorolja a "gyilkos" V-ös kategóriába, ahogy tette azt a Fűrész 4. és 6. epizódjával.


Jelen állás szerint a Budapest Film az amerikai premier előtt egy nappal, október 28-án mutatná be a Fűrész 7-et, melyet 3D-ben forgattak, s melytől Amerikában a sorozat feltámadását várják. Ugyanis a viszonylag olcsó horrorszéria a meglepetésszerű sikernek számító első rész óta igazi közönségkedvenc lett, a 2-3-4. film egyenként 150 millió dollár körül hozott világszerte, s mindegyik 30 millió dollár fölötti nyitóhétvégét produkált Amerikában, mely a rajongók fanatizmusának fokát is remekül jelezte. Ez, mármint a 30 milliós nyitóhétvége még az 5. résznek sem okozott gondot, azonban ekkor törhetett el valami a nézőkben, hiszen a 6. epizódra az előző Film nézőinek több mint a fele el sem ment, s a 27,5 milliós amerikai összbevétel kevesebb lett, mint az előző pár rész első három napjának hozama.


Innen szép nyerni, tartja a mondás, s tavaly például a Végső állomás-sorozatba ismét életet lehelt a 3D, hiszen a térhatású negyedik rész minden eddigi epizódot túlszárnyalt bevétel tekintetében, s megalapozta a jövőre bemutatásra kerülő Végső állomás 5-öt. Persze a 3D sem mindenható, ahogy azt a Step Up 3D-ről szóló kritikánkban is kifejtettük. A nagyon látványos táncos film harmadik része 3D-s rásegítéssel sem tudta bevételben túlszárnyalni a sikeres első és második epizódot.


A tíz legdurvább Fűrész-csapda mezőnyének második felében két negyedik részes és egy-egy ötödik, második és harmadik részes csapda foglal helyet. A tizedik helyen nem egy mechanikus, hanem egy kifejezetten organikus csapda, a malacdézsa szerepel (Fűrész 3), ezt pedig a második részből követi a borotvás csuklócsapda. Érdekesség, hogy a csapdát eredetileg nem annak a karakternek szánták, akinek végül a végzetét okozta, ráadásul maga a film sem a Fűrész-sorozat részeként készült. Darren Lynn Bousman forgatókönyve sokáig a The Desperate címet viselte, s erre csapott le a Lionsgate, hogy némi toldás-foldás után a Fűrész 2 alapjául tegye meg a sztorit, így biztosítva a folytatás mozikba kerülését alig egy évvel az eredeti film után.


A legdurvább öt csapdáról lapozás után olvashattok. A legemlékezetesebb tákolmányok közül két műszer a harmadik részből való, míg a többit az első, a második és az ötödik epizódok szolgáltatták. A nyolcadik helyet a negyedik epizód késes széke szerezte meg, ami igazi közönségkedvenc volt. Talán azért is volt ennyire kedvelt, mert Jigsaw első csapdájáról van szó, mely meglehetősen primitív és egyszerű volt. No, meg hatékony. A hetedik, a "hajcsapda" a negyedik rész plakátjára is kiderült, de igazán rémisztővé csak akkor vált, amikor a filmben a mechanikájára is fény derült.


A hatodik helyezett ingacsapda a Fűrész 5-ben bukkant fel, melyet az a David Hackl rendezett, aki az előző epizódok díszleteit és csapdadizájnjait készítette - valljuk meg, elég oldszkúl megoldásról, klasszikus eszközről van szó, mely minden jobb kalandfilmben is előfordul. Ugyancsak nem a modernségével tüntetett az ötödik helyezett viktoriánus shotgun gallér.


A negyedik helyezett kunszt, a pillangós bordatépő csapda nem sok rajongó kedvence, hiszen abból a harmadik részből való, ahonnan az áldozatoknak valójában nem is volt esélyük a szökésre. A Fűrész 5-ből származó harmadik helyezettel sem sokkal jobb a helyzet, hiszen a vízzel megtelő kocka sokak ősi félelmét váltja valóra.


A második helyezett stílszerűen a második részben volt látható, s Vénusz mechanikus légycsapójáról van szó - ez alapozta meg a Fűrész 2 hangulatát. A csapda megoldását sebészi úton helyezték el az áldozat testébe, a szeme mögé. A végkimenetel pedig nem volt kétséges, győzött a ketyegő óra.


Az első helyezett pedig mi más lenne, mint minden csapdák ősatyja, a fordított medvecsapda, amely bár lehetett volna hatékonyabb is, de mégiscsak a Fűrész első részében bemutatott egyik első csapda volt, aminek köszönhetően egy minimum 7 részes sorozattá nőtte ki magát a franchise. Ez volt az a csapda, melyet a rendező, James Wan már a Fűrész ötperces kedvcsinálójába is leforgatott, ez a csapda adta el a filmtervet a gyártó Lionsgate stúdiónak. A többi pedig már... történelem és horroralapvetés.



Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vajo #36
    Főleg majd 3D-be hogy befogsz majd kakilni :D:D
  • bodrisa #35
    Húú, voltak itt elég beteg dolgok, de amúgy az egész fűrész-sorozat nagyon jó szerintem.
  • FoodLFG #34
    Ez most jó volt, Viki!
    Most legalább nem valami bulvár bullshitet hoztál.
  • kalapos01 #33
    Honnan tudod, hogy nem lett bajod? Mint lent írtam, annyi bajod már van, hogy nem vagy képes felfogni azt, hogy attól, hogy azt hiszed maradról, hogy nem lett bajod, másoknak még lehet baja. Szóval elbutultál.
  • aneurysm #32
    Én 12-13 éves korom óta nézek rottent, bestgoret meg hasonlókat és semmi bajom nem lett. Haveroknak szintén.
  • Reg5 #31
    Aki a történetre kíváncsi annak elég a első 2-3 filmet megnézni a többi csak felesleges belemagyarázás, és egyéb bullshit.
  • Rotyoka #30
    A fűrész az nem a kínzásokról és akivégzésekről szól, de ezt csak az érti meg, aki végignézte legalább az első 3-at
  • Apocalipto #29
    Zseniális film :)
  • winnie #28
    " Ez egy belezős zs kategóriás izé."

    ennyi a különbség. neked csak a belezést jelenti a film. no offense, ez nem kicsit beteges ugyan, de el kell fogadnom. másnak nem csak azt.
  • MacropusRufus #27
    hát még nem jöttem rá, hogy mit esznek az emberek ezen a szérián.
    Szerintem egy beteg hülyeség. Horronak nem az. Ez egy belezős zs kategóriás izé.
    De hát izlésben nem lehet vitatkozni :)