Alex

Megjelent a Canon EOS 60D

Az EOS 60D 18 megapixeles képérzékelővel, javított ergonómiával és Full HD videófelvételi lehetőséggel akarja megnyerni a vásárlók szívét.

A Canon bemutatta digitális SLR sorozatának legújabb modelljét, az új EOS 60D fényképezőgépet. A váz új gombokkal, az ergonómiai szempontok figyelembe vételével készült. A gyakran használt kezelőszervek közel vannak egymáshoz, míg a gyors vezérlőtárcsát, a többfunkciós vezérlőt és a SET gombot a többcélú vezérlőtárcsában egyesítették. Így a felhasználók hüvelykujjuk segítségével könnyen és gyorsan megváltoztathatják a beállításokat, és kezelhetik a menüt. A mód tárcsa lezáró gombjával megakadályozható a beállítások véletlen megváltoztatása fényképezés közben. A gyorsvezérlő gomb segítségével azonnal elérhetők a legáltalánosabb felvételi beállítások és lejátszási vezérlők. Néhány gomb funkciója szintén testre szabható.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az 50D utódja 18 megapixeles APS-C képérzékelőt kapott, és processzora már a DIGIC 4, ami a CMOS érzékelő négy csatornájából érkező jelből akár 5,3 teljes felbontású JPEG képet készít másodpercenként, 58 képig terjedő sorozatban. A 100-6400 ISO érzékenységi tartomány 12 800-as értékre terjeszthető, melynek köszönhetően akár kevés fényben is kis zajszintű, egyenletes felvételek készíthetők. A hátsó változtatható szögű LCD kijelző képátlója 7,7 cm (3"), oldalaránya 3:2, felbontása 1040 megapixel. Élőkép módban a képet abban az esetben is meg lehet komponálni, amikor a kereső használatára nincs lehetőség. A monitor felületét tükröződésgátló, vízlepergető bevonat védi, melynek köszönhetően a gyártó közleménye szerint fényes nappal, nagy szögtartományból is jól látható.

A gyors és pontos élességállítást, nagyon érzékeny középponttal, f/2,8 vagy nagyobb blende esetére a 9 pontos, kereszt típusú automatikus élességállítási (AF) rendszer biztosítja. A gép a gyártó iFCL fénymérő rendszerét alkalmazza, melyet először az EOS 7D modellben mutattak be, 63 zónára osztott kétrétegű érzékelővel. Az élességállító rendszertől származó, az alany helyét meghatározó információt a fénymérő rendszer az expozíció mindenkori pontos meghatározására használja. A beépített Speedlite jeladó több EX vaku vezérlésére képes.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az új Basic+ funkció a kezdőknek készült, ilyenkor a fotós rendelkezésére áll portré, tájkép, makró, sport, éjszakai pillanatkép és automatikus kreatív mód, valamint a világításnak, és a jelenet típusának megfelelően a jelenet hangulatát is megadhatja. A Basic+ alkalmazásával további effektusok - mint például a napfényes, felhős vagy naplemente -, illetve előre beállított képstílusok - köztük az élénk, lágy, meleg és egyszínű - is használhatók. Tájkép készítésekor a vízszintes beállítását a keresőben, vagy az élőképes kijelzőn megjelenített elektronikus horizont segíti, melynek köszönhetően elkerülhetők az utómunka során szükséges javítások.

A DIGIC 4 processzor a fényképezőgépen belül elvégzi a RAW képek feldolgozását, miközben a fotós megváltoztathatja a világosságot, a kontrasztot, a fehéregyensúlyt, valamint a torzítás és a kromatikus aberráció korrekciójának beállításait. A szerkesztett képet olyan JPEG fájlként is el lehet menteni, amely már kész a nyomtatásra, valamint a PC-n vagy a weben való tárolásra. A fényképezőgépen belül alkalmazható effektusok segítenek a fotósoknak az utómunka során. A szemcsés fekete-fehér effektus például egy dokumentum, vagy riport hangulatát idézi, a lágy fókusz, portrék esetében alkalmas a bőr megjelenítésének javítására, a játékkamera és a miniatűr effektus pedig tematikus kollekció létrehozását is lehetővé teszi.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az állóképek készítésén túl az új EOS 60D 1920 × 1080p HD-videó rögzítésére is képes. A képfrekvencia 30, 25 és 24 kép/mp közül választható, 720p videó készítésére pedig 60 és 50 kép/mp-cel is van lehetőség. A videokivágás mód a képfelvevő elem középső, 640 × 480 képpontból álló részének kivágására ad lehetőséget, mellyel fókusztávolságban kifejezve hétszeres nagyítás érhető el. Videó módban teljes kézi vezérléssel a fotósok saját exponálási, és élességi beállításaikat is megvalósíthatják. A külső mikrofon csatlakozás, és a hangszín beállíthatósága a hangot is a kép minőségi szintjére emeli. A felvételek a beépített HDMI csatlakozáson át közvetlenül egy tévére is kirakhatók, de a gép alkalmas a tartalmak vezeték nélküli továbbítására is az Eye-Fi connected funkciókkal. (Az akkumulátor kímélése érdekében a menüben kikapcsolható a WiFi.)

Akár 2 TB kapacitású SDXC kártyákat is tud fogadni, így még a teljes felbontású RAW és HD-videó rögzítése esetén sincs szükség a kártyák cseréjére. A nagyobb képtárak kezelését a fényképezőgép ötszintű értékelési rendszere segíti, mellyel egyszerűen megtalálhatók, és megjeleníthetők a felvételek. A szerkesztő és kezelő szoftverekkel, valamint a Canon DPP szoftverrel a címkék a PC-re átmásolás után is megjeleníthetők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gulyi921 #10
  Sziasztok!
  Akinek van esetleg magyar nyelvű használati útmutató a géphez elektronikus formában, kérem írjon rám privátban.
 • Pikador #9
  http://www.youtube.com/watch?v=D1tTBncIsm8

  Akinek nem fáj a szíve nézze meg a 550es tartóssági tesztjét és ez után szidja a műanyag vázat.
 • Thaison #8
  Elég jó kis kütyü, szívesen elfogadnám a 450D-m helyett, bele tudnék rakni pár db- képet. Most a plitvicei tavaknál lőttem annyi képet hogy nem is tudom még pontosan hány darab készült...:D Mennyi lesz ennek az ára? Valahol a csillagos égben ugye?
 • Ahoy #7
  Ismerős leejtette 550D-t (ami ennél gyengébbnek tűnik, mert ez műgyanta kívül fém belül) bicajról pattogott... semmmi baja nem lett. Másik arc parkettára ejtette, annak sem lett baja. Szóval nem vajból vannak ezek, max megéri rá vigyázni.

  Volt egy teszt, hogy repülőből kidobtak egy 450D :D... és túlélte (valamilyen szinten...)
 • G_ArchAngel #6
  Mibol kellene lennie egy also-kozepkategorias vaznak, titaniumbol?
  Egy rugalmas muanyag sokkal jobban ved kisebb utodesek ellen, mint a merev fem, ami tovabbitana az erohatast az erzekenyebb alkatreszekre.
  Arra meg nem kell szamitani, hogy ennyiert D3(x)/1D(s) minosegu szerkezetet adjanak.
 • samebadi #5
  belül fém
 • SSJmeszes #4
  Ha nem dobálod nincs annak a váznak semmi baja.
 • nkmedve #3
  Műanyag házzal elég komolytalan, bármennyi jó funkciót is belezsúfoltak.
 • Tetsuo #2
  Engem meg ez erdekel jobban.. :S
 • bunny #1
  Mintha arról lett volna szó, hogy egyidőben bejelentik a G12-t is. Az jobban érdekelne momentán ...