Hunter

Vízalatti olajfelhőt találtak a Mexikói-öbölben

Az óceán mélyén végzett mérések szerint koránt sem olyan rózsás a helyzet a Mexikói-öbölben, mint azt korábban feltüntették, az olajszivárgás nyomai nem tűntek el, csupán nem a felszínen keresendők.

Egy átfogó felmérés hatalmas vízalatti szénhidrogén felhőt talált, ami félő hogy nem az egyetlen. Az 1100 méter mélyen húzódó másfél kilométer széles és legalább 35 kilométer hosszú szennyeződés vizsgálatát félbe kellett szakítani az Alex hurrikán miatt. A szennyeződés az áramlatokkal délnyugati irányba halad, távolodva a kontinenstől.


A szennyeződés feltérképezéséhez használt Sentry robot tengeralattjáró

A hónap elején a kormány képviselői azt állították, hogy a Deepwater Horizon olajfúró torony katasztrófájából kiömlött olajnak már csak a negyede van jelen az öbölben. Az új jelentés, ami csütörtökön jelent meg a Science Expressben azonban a harmadik olyan publikáció, ami szerint a kormány igen erősen mellélőtt a becslést illetően. Bár tény, hogy a felfedezett mennyiség mindössze 0,1 százaléka a vízbe került teljes mennyiségnek, nem zárható ki, hogy több ilyen szennyeződés is rejtőzik a felszín alatt.

A Woods Hole Oceanográfiai Intézet kutatói június végén egy robot tengeralattjárót és a hajók által végzett hagyományos víz-mintavételezést alkalmazták a szennyeződés feltérképezéséhez, bizonyítva a jelenlétét, majd megpróbáltak választ találni arra, vajon miért nem jutott el a felszínig, mint a kiáramlott olaj többi része.


A Sentry felvételei
különböző mélységeken
Elemzéseik szerint az elsődleges tényezők, amik létrehozhatták az olajfelhőt, az óceán mélyén uralkodó magas nyomás és alacsony hőmérséklet. Ezen körülmények között az olaj könnyebb, illékonyabb összetevői, mint a toluol, a benzol, etil-benzol és a xilolok nem áramlanak a felszín felé, hanem folyékonyak maradnak és belekeverednek a tengervízbe. Ezen felül számolni kell a puszta mélységgel is; az olajnak hatalmas utat kell megtennie a felszínig, ami rengeteg lehetőséget biztosít a szénhidrogéneknek, hogy elkeveredjenek a vízzel, magyarázta a Woods Hole expedíció vezető tudósa, Richard Camili.

A kutatók egy tömegspektrométerrel feltérképezték a szennyeződés összetevőit, illetve az oxigén szintjeit is, ami a várakozásokkal ellentétben normálisnak bizonyult. Ez azt jelzi, hogy az olajfelhő már jó ideje jelen van, ugyanakkor nagyon lassú a lebomlása, a mikrobákat lelassítja az alacsony hőmérséklet. Camili szerint azért nem vették észre előbb a vízalatti szennyeződést - bár többen sejtették a létezését -, mert senki nem kereste előttük. "Mi voltunk az elsők, akik megpróbáltuk bebizonyítani a jelenlétét, ennek érdekében egy felhőre összpontosítottunk, így nem zárható ki, hogy ne lenne több is a térségben" - nyilatkozott a Discovery News-nak.

Az expedíciónak nem volt ideje újabb felszín alatti szennyeződéseket keresni, a kedvezőtlen időjárás ugyanis visszazavarta őket a kikötőbe, munkájuk azonban jelentősen átértékelheti a Nemzeti Óceán- és Légkörügyi Hivatal (NOAA) legutóbbi jelentését, ami a kiáramlott olaj nagy részének az eltűnéséről számolt be. A kialakult helyzetért felelőssé tett olajcég, a BP szóvivője korlátozottnak nevezte a Woods Hole tanulmányt, mondván az adataik csupán egy újabb információval járultak hozzá egy amúgy is terjedelmes halmazhoz, ezen felül a kutatási adatok elavultak és nem aktuálisak a jelenlegi tevékenységek tükrében. A NOAA még nem reagált a mélyben rejlő szennyeződésről szóló információkra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #44
    A felhozott fejlodes az emlitett "lovasfutaros" korszaktol nezve.. ill meginkabb a 2. VH utantol nezve ertendo.
  • Tetsuo #43
    Te is el vagy tevedve, az emberiseg "fejlodese" csupan technikai volt es nem biztos hogy hasznunkra valt, ugyanis csak a nepesseg novekedett miatta, az elet minosege nem nagyon. Ill. ha megtobben leszunk, az eletminoseg rasztikusan fog romlani akar tobb milliard embernek is.
    A legnagyobb problema nem az, hogy lovas futar lesz (kevesebb high-tech, kevesebb termek, lassabb szolgaltatas), (amit szerintem sokan nem is bannanak) hanem a problema az, hogy a f*ckin 7 milliard embernek kell elelmiszer, ivoviz es energia, nameg infrastruktura az elethez (ami tobbnyire: munka, vasarlas, tv).
  • hangulati #42
    pont olyan, mint az orokles...igen. kipufogni szexi, es azok az egyedek szaporodnak, akik eleg szexik. lenyeg, hogy a termeszetes kivalasztodas lancat megszakitsuk. a hiba ott van, hogy azt nem lehet. elobb-utobb rajovunk.
  • T0nk #41
    Meg az emberiség 80%-ár kipusztító háború.
  • trabiubi #40
    Miaz, hogy senki nem kereste előttük? OMGOMGOMGOMGOMGOMGOMG!!
  • slickboy #39
    Kőolaj nélkül jelen pillanatban megállna az élet, vagy inkább egy erősen másmilyen formában folytatódna. Nem csak energiahordozó, hanem nagyon fontos vegyipari alapanyag. Szinte mindent abból szintetizálunk, a megszámlálhatatlan féle polimert, stb... Lehet kukoricakeményítőből is dolgozni, elvégre az is szén meg hidrogén, csak rothadt drága lenne. A jelenlegi emberi mesterséges ökoszisztéma erősen olajalapú, tetszik, nem tetszik. Biztos át lehet állni másra (át is fogunk), csak az sok idő, energia és még több pénz.
  • Dj Faustus #38
    "az elektromos áarm előállításának legalább 20%-a az olajon keresztül történik fosszillis energiahordozóval"
    Világviszonylatban 60%
  • Molnibalage #37
    Miért is? Milyen kibocsátása van egy atomerőműnek? A veszélyes szennyező anyag ottmarad a reaktorban.
  • Molnibalage #36
    Nem igazan ertem miert gondolja az emberek tobbsege, hogy nem lehet olaj nelkul elni. Magyarorszagon a haboru utan gyakorlatilag nem volt auto, csak tomegkozlekedes. A tomeges szallitas is joreszt sinen ment, altalaban meg varoson belul is. Ha akarnank barmikor visszallhatnank egy olaj nelkuli gazdasagra.

    Fals. Erősen fals. Az 60 évvel ezelőtti környezet egy világháború után. Régen megfelelt a lovas futár is. Akkor térjünk vissza arra? Borzalmasan hibás gondolatmenet. Azt az állapotot a szükség és kényszer diktálta nem az, hogy az a jó...


    A mostani technologiai szint megorzesehez ugyan tobb atomeromu kellene, de minden masban boldogulnank.

    Hatalmas amen az atomra.

    Benzin es foldgaz helyett hasznalhatunk biogazt, ami mezogazdasagi szemetbol gyarthato.

    Kevés. Nagyon kevés.


    Muanyaggyartashoz pedig a kukoricakemenyito is tokeletes, hasznaljak is erre a celra.

    Is. Hi-tech cucchoz már kevésbé.

    Es akkor meg nem beszeltunk a geotermalis energiarol, amibol itt viszonylag sok van.

    Fűtésre jó, de csak vidéken. Áramra kevésbé.

    Pont Magyarorszag az aki ha kenytelen lenne, akkor kepes lenne koolaj nelkul boldogulni, csak tobben jarnanak tomegkozlekedessel

    M.o-n még mindig arányaiban többen járnak tömegközlekedéssel, mint nyugaton.
  • hiftu #35
    Jaj, még mindig az olaj = élet a téma?
    Jobb lenne inkább körülnézni és az iható víz mennyiségét körbejárni.
    Ugye, ugye...