Berta Sándor

YouTube szerzői jogi viták - lépéselőnybe került a Google

A webes óriáscég sikeresen alkalmazta a szerzői jogvédő társaságokkal szemben a Divide et impera! (Oszd meg és uralkodj!) elvet, és az ellenük felsorakozó szövetségből az olaszokkal különmegállapodást kötöttek.

Mivel a Google hónapok óta nem tudott megállapodni a Gema német szerzői jogvédő szervezettel, így más módon próbált pontot tenni a hosszú ideje húzódó ügy végére. Az internetes óriáscég ehelyett megállapodott a Societa Italiana degli Autori ed Editori (SIAE) olasz szerzői jogvédő társasággal, így a jövőben továbbra is szabadon megjelentethet a YouTube oldalain zenei videókat. A 2012. december 31-ig érvényes szerződés azért érdekes, mert korábban nyolc másik egyesület mellett a SIAE is támogatta a Gema törekvéseit.

A német szervezet egyelőre nem kommentálta a bejelentést, ugyanakkor a Gema és a Google között továbbra is "rádiócsönd" van. A társaság legutóbb azt követelte a társaságtól, hogy töröljön kereken 600 olyan zenei videót, amelyek 2009. április elseje óta - szerintük illegálisan - elérhetők a YouTube-on. Az ügyben a hamburgi tartományi bíróság dönt majd. A Google mindenesetre a SIAE-vel kötött megállapodásnak köszönhetően mindenképpen lépéselőnybe került, ennek ellenére a cég közel sem elégedett.

"A Gema gyakorlatilag teljesen váratlanul szüntette be májusban az egyeztetéseket és ráadásul azóta minden kapcsolatfelvételi kísérletünket blokkolta. Már nagyon régóta tárgyalásokat folytatunk a szerzői jogvédő társaságokkal és sok megállapodást kötöttünk, de az egyetlen egyesület, amellyel nem tudtunk egyezségre jutni, az a Gema. Számunkra is fontos a szerzői jog védelme és érdekeltek vagyunk egy érvényes szerződés megkötésében" - nyilatkozta Philipp Schindler, a Google észak- és közép-európai vezetője.

A jogvédő szervezet szóvivője elmondta, hogy egyelőre mindenképpen megvárják a hamburgi tartományi bíróság ítéletét, de a SIAE-vel kötött megállapodás semmit sem változtat a YouTube elleni szövetségükön. A cél az, hogy egy precedens értékű döntést csikarjanak ki a Google-lel szemben. "A Gema követelései a többszörösét teszik ki az Európa többi részén követelt szerzői jogdíjaknak. Pontos összeget azonban nem árulhatok el" - reagált a szóvivő szavaira Schindler. A Gema legutóbb egyébként zenei videónként 1 eurócentet követelt a webes vállalattól, Nagy-Britanniában viszont ez az összeg csak 0,1 eurócent volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #4
    Semmi gond ezzel. Én a google helyében minden olyan zenével kapcsolatos keresést, videót, zenét, cikket amit levédetnek letiltanám a kereső, videóportál, stb oldalakról. Ne is lehessen róluk tudni. Csak legyen elégedett a köcsög jogvédő. Kíváncsi lennék egy ilyen után mit szólnának. Tuti ugatnának hogy korlátozzák az elérhetőségüket de leszarnám ahogy ők is csinálják átlag a baromságaikat.
  • rorock #3
    Hát, valami oka biztos van hogy nincs hangja a videónak, de tényleg idegesítő tud lenni.
  • sanyicks #2
    az még idegesítőbb, amikor valami videot megnézel, és nincs hangsáv, mert xy faszfej társaság általá levédett frekvenciájú és amplitúdójú hanghullám-hoz hasonló hang van benne... mert azt már sehonnan nem játszod le.
  • DeviloftheHell #1
    600? :D annál picinnyel több van fent de joval idegesitöbb mikor a kiado csatornájárol nézné az ember és kiirja sony bmg vagy egyéb szar az országban szerzöi jogokra hivatkozva nem engedi a lejátszást...