Alex

A világ legnagyobb panorámafotóját készítették magyar fiatalok

70 milliárd pixeles a világ legnagyobb panorámafotója, amivel egyszerre két rekordot döntöttek meg a magyar fiatalok.

Hosszú napokig árgus szemekkel figyelték az időjárás jelentéseket és fáradhatatlanul lesték a hidegfrontokat a 360 World emberei, noha korántsem meteorológusok, még csak nem is viharvadászok. A fotósokból és informatikusokból álló maroknyi csapat hetekig csakis arra várt, hogy kitisztuljon az ég, elillanjon a pára és végre elkészíthessék a világ legnagyobb panorámafotóját. Ezzel a nem mindennapi teljesítménnyel egyszerre két rekordot is megdöntöttek a magyar fiatalok, a világ legnagyobb körpanoráma, és a világ legnagyobb fotója az övék.

Klikk ide!
Az eredeti kép 2 MB-os, kicsinyített verziója a képre kattintva tekinthető meg

Hogy mi szükségeltetik egy rekord méretű, gigantikus körpanoráma fénykép elkészítéséhez? Profi csapat, a legmodernebb technika, több milliót érő felszerelés, egy ideális helyszín, temérdek energia, kevés pára és tuti hidegfront, avagy tökéletes időjárási körülmények és persze sok-sok türelem ez utóbbi kivárásához. A panoráma rendszerek tervezésével, 3D-s alkalmazások fejlesztésével és webes megjelenítésével foglalkozó 360 World hatalmas fába vágta a fejszéjét azzal, hogy elhatározták: elkészítik a világ legnagyobb, 70 milliárd pixeles panoráma fotóját, Budapest látképét a János-hegyi kilátóról.


"A panorámafotók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek világszerte, az emberek imádják, hogy a számítógép előtt ülve is körülnézhetnek olyan helyeken, ahova fizikailag nem jutottak le, s lehet, hogy soha nem is fognak. Mivel szeretnénk betörni a nemzetközi piacra is, olyan feladatot akartunk találni, amely mindenkinek ugyanolyan élményt nyújt. Ráadásul a panorámafotózás technikailag és szakmailag is kihívás, egy rekord méretű, 70 milliárd pixeles kép elkészítése pedig pláne az, igazi csemege" - magyarázta Mihályfi Zsolt projektvezető.

Valójában ezen ábrázolásmód már régóta izgatja az alkotók, a fotósok és festők fantáziáját. A legelső 360 fokos képet egy Robert Barker nevű ír festő készítette a XVIII. századi Edinburgh városáról. Azóta óriási karriert futott be ez a technika. A Barack Obama beiktatásáról készült panorámafotót például sok millió ember látta a világ különböző országaiban. Ha a Google keresőjébe beütjük a maga 26 gigapixeljével jelenlegi rekorder Dresden címszót, a kereső 413 000 találatot fog kidobni. A rekordkísérletről készült werkfilmet pedig nem kevesebb, mint 118 ezren nézték meg egy hónap alatt a világ legnagyobb videó megosztó site-ján, a youtube-on.


De mi is az a panorámakép? Egy nagy felbontású, kivételesen nagyméretű kép. A János-hegyi kilátóról készítendő 360 fokos körpanoráma fotó olyan, mintha belenéznénk egy óriási távcsőbe, amellyel ráközelíthetünk a minket leginkább érdeklő részletekre is. Maga a fotózás - ahol egyébként körülbelül 4500 darab 24 megapixeles képet exponáltak, ami elképesztő, mintegy 1 terrabyte-nyi adatot jelent- nagyjából 2,5 - 3 órát vett igénybe. Ez viszont szinte elenyésző mindahhoz az időhöz képest, amennyit az utómunkálatok igényelnek. Mire a fotókból összeáll a 360 fokos panorámakép és a valóságos János- hegyi látkép megjelenik számítógépünk monitorján, a szakembereknek még további 2 hónapra volt szükségük az utómunkálatok elvégzéséhez.

Ez alatt az idő alatt közel 100 gigabyte-nyi PSB fájlt készítettek retusáltak és beállítják a színeket, majd ezt az adathalmazt 1 millió JPG képre konvertálják. A képen tett bármely változtatás elmentése három órát igényel. Az internetes megjelenítéshez 21 réteg "mélységet" képeznek, ennek köszönhetően egy átlagos teljesítményű számítógéppel rendelkező ember is meg tudja nézni a budapesti panorámáról készített fotót az interneten. 6000 darab képből állt össze a végleges alkotás, melynek pontos mérete: 590 508 x 120 750 pixel - (szélesség, magasság), azaz összesen 71 milliárd pixel.

A végleges kép elkészültét követte a nyomtatás nem kisebb kihívást jelentő feladata. Az Epson speciális, nagy teljesítményű nyomtatóján végül bő 2 óra alatt született meg a 15 méteres óriásplakát. A fotó Guinness-hitelesítése hamarosan megkezdődik. A csapat elárulta azt is, hogy még idén szeretnének egy hasonló körpanorámás fényképet készíteni Európa kulturális fővárosáról, Pécsről.


"Négy-öt próbafotózás után, örömmel mondhatom, nagyon megnyugodtunk, hogy ez menni fog. A tesztfotózás során nyolcezer képet készítettünk, esőben, ködben, napsütésben vártuk a legideálisabb időt, jól le is égtünk." - mesélte az egyik ötletgazda, Szabó Péter. "A legmegfelelőbb adottságok egy hidegfrontot követő anticiklon után lennének meg, amikor egyáltalán nincs felhő az égen, és tökéletes a páratartalom is, ám ilyen mindössze hat-hétszer van egy évben. A legjobb napszaknak a reggel tűnik, hiszen ilyenkor kevésbé párás az idő ezért messzebbre lehet látni, viszont nehezíti a munkát, hogy ekkor a város felől süt a nap" - részletezte Mihályfi Zsolt. "A lényeg, hogy a végén jött egy jó kis hidegfrontunk, ami hűvös, tiszta reggelt hozott, onnantól pedig semmi sem tartott minket vissza attól, hogy elkészítsük a világ legnagyobb panorámafotóját" - tette hozzá a projektvezető.


Oszetzky Petra, a XII. kerületi önkormányzat sajtóreferense a bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Erzsébet-kilátó átadásának százéves évfordulója alkalmából szeptember 10. és 12. között háromnapos rendezvénnyel készülnek a helyszínen, ahol érintőképernyős formában a rekordméretű panorámafotó is látható lesz. Mint mondta, játékot is szerveznek a jubileumra: a hatalmas fotón az egyik háztetőn elrejtettek egy "100 éves az Erzsébet-kilátó" feliratot, s aki ezt megtalálja, nyereményekben részesül. Természetesen különféle segítségeket nyújtanak a háztető megtalálásához, hiszen ez amúgy kilátástalan feladat lenne - tette hozzá.

A kép a www.70-billion-pixels-budapest.com címen nézhető meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • sanyicks #22
  biztos gáz lett volna js-ben egy henger belsejére vetíteni, és azt forgathatóvá tenni... mert akkor legalább tényleg 3d lenne, és még platformfüggetlen is :)
  Mintha lenne a guglinak is egy ilyen google maps szerű aprósága, "igen gyenge" minőségű felvételekkel, még is flash, és silverfos igénye nélkül...
 • M2 #21
  Mi ezzel a baj? Egy földnyi adat! Tudod milyen sok az!?

  Terabyte - az nem sok, ma már átlagos vinyó.

 • M2 #20
  Szép munka, de vasárnap délután lett volna igazi kihívás (amilyen tömeg szokott ott fent lenni):
  - Bocs-bocs-bocsi, egy fotót szeretnék, köszi, nem jó, belógsz...

  A Silverlight tényleg kár volt, így az emberek nem láthatják, egy kép megnézéséért nem fognak telepítgetni, igazán elterjedni meg sosem fog.
 • Me0w #19
  Van, pl. moonlight. Csak azzal nem megy ;)
 • cloud.strife #18
  Hát ha neked az A900 nem rendes gép, akkor te se vagy normális..... LOL
 • Emmegki #17
  mintegy 1 terrabyte-nyi adatot jelent

  terabyte

  terra=föld latinul
 • Gerygrey #16
  Ma egy átlag telefon nem tud olyan képeket csinálni, mint egy 20 évvel ezelőtti SLR.

  És az csak EGY fotó. Itt meg 4500-ről van szó, amiket nem is elkészíteni nagy kihívás (egy kis robot automatikusan mozgatja a gépet és exponálgat szorgalmasan,itt egy videó a működéséről) hanem összerakni. Photoshopban van ilyen funkció, ami automatikusan összerakja a képeket, de már 8-10 darab is eléggé izzasztja a Core i7 procit is, és időnként hibákat is vét az illesztéseknél.

  Egy ilyen minőségű panorámakép összerakása valami hihetetlen meló lehet, úgyhogy max respect a srácoknak.
 • stain #15
  Az érdekelne, hogy milyen állványt használtak, és honnan szedték. Az összes többi dolog, ami kell hozzá, viszonylag könnyen elérhető.
 • jaspercry #14
  A kisrepülőt megtaláltátok rajta?
 • jaspercry #13
  gratula,látszik a házunk! :) XVIker