Szekeres Viktor

Eredet - Megvan az év legjobb filmje?

Bár még pár hónap hátra van 2010-ből, sokan teljesen biztosak abban, hogy a Sötét lovag rendezőjének új scifijét, az Eredetet, nem lehet idén überelni.

A Sötét lovag hatalmas sikere Christopher Nolant is olyan rendezővé tette, akinek elég megemlíteni a nevét, s a tömegek a mozi felé veszik az irányt. Tudta ezt a Warner stúdió is, amely fejesei pár éve még valószínűleg rögtön elhajtották volna a rendezőt, miután előadta az Eredet történetét és a tervezett költségvetést (az ötlet tetszett nekik, az anyagi vonzata kevésbé). A Sötét lovag után azonban rögtön hozzávágtak majd 200 millió dollárt és szinte teljesen szabad kezet adtak neki, hogy elkészíthesse több mint tíz éve dédelgetett filmtervét.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Ez egyébként nagyon jól mutatja Hollywood visszásságait. A bevételi adatokat látva még a laikus közönség számára is egyértelmű, hogy a nézők nem akarnak kockáztatni és inkább olyan filmeket néznek meg, amiknek látták az előző részeit, vagy amelyek esetében ismerik a történet alapjául szolgáló eredeti könyvet vagy filmet. Épp ezért hiába készül bőven eredeti sztorival bíró alkotás, azok sorra buknak meg és csak a kritikusok ismerik el őket, hiszen a közönség zömükről nem is szerez tudomást a TV2-t és az RTL Klubot bámulva. Valószínűleg egy Eredetnek is ez lett volna a sorsa korábban: páran megnézik, talán kultstátuszba is kerül, de sok pénzt nem termelt volna. Azonban máris más lett a helyzet, amint "Christopher Nolan új rendezéseként" kezdték emlegetni a scifit.

Hogy tetszett az Eredet?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Nolan tehát végre ismét eredeti sztorit forgathatott eredeti figurákkal, hiszen szűk körben terjesztett, 1998-as Following című filmje óta csak olyan történeteket és karaktereket vitt vászonra, melyeknek volt már korábbi filmes, könyves vagy képregényes verziója. Az Eredet történetét sokáig titokban is tartotta a rendező, de nem kell félnünk tőle, hiszen nagyon egyszerű: egy tolvaj megbízást kap arra, hogy elültessen egy gondolatot valakinek a fejében Pont. Ez lenne az incepció. Hiába tehát a nagy felhajtás, a scifis körítés, az Eredet, ha lecsupaszítjuk a sztorit, akkor csak egy szokásos rablós, összedolgozós film, azt a műfajt képviseli, mint mondjuk az Ocean's Eleven. Adott egy főkolompos, aki utolsó munkájára készül, ő összeszedi a csapatot, amely tagjai bizonyos dolgokhoz értenek és a 60. percben el is indulhat a hadművelet.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Már magában a rablós történet is remek lenne, hiszen az alapszituációt eléggé megcsavarja Nolan, de ennyivel még közel sem lett volna eladható az Eredet. Éppen ezért a fő vonalat egy scifi-akciófilm jellemzőivel ruházták fel és megszületett a nagyszerű végeredmény. Az Eredet akkor is működne, ha kevésbé lenne látványos és, ha a lépten-nyomon használt akciójelenetek száma a töredékére csökkenne, azonban ezek azok az elemek, melyek elősegítették a film eladását, s azt, hogy az elért siker hatására a jövőben is készülhessenek nagyszabású, eredeti produkciók. Na jó, azért a látvány sem kutya.

Szerencsére a vizuális megjelenítésre költött dollármilliók nem csak a külsőségekre mentek el, a trükkök ugyanis megismertetik a nézőt az Eredet lenyűgöző világával - azonban a filmet 140 percen keresztül mégis inkább a többrétegű rablási folyamat által gerjesztett feszültség tartja mozgásban. Nolan mesterien oldja meg, hogy a néző figyelme sem a felvezetés, sem a "tárgyalás" alatt ne lankadjon, az agya pedig folyamatosan járjon. Szerencsére a rendező-író távol tartotta filmjét az (ál)filozofálgatás mindenféle lehetőségétől, így a moziból kifele nem kell magasröptű eszmecseréket folytatni a történetről. Az ugyanis a maga módján nagyon egyszerű, mindössze a rétegezettsége okozhat pár bamba tekintetet a záró képsorok lepergése után.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Az Eredet nagyszerű szórakozás, az első percétől az utolsóig lebilincselő film lett, etalon lehetne a hollywoodi közönségfilmek készítői előtt. Ízig-vérig kommersz, de mégis egyszerre éri el a szélesebb közönséget és a magukat filmértőknek nevező ínyenceket úgy, hogy az erős érzelmi töltet sem veszít hatásából. Az álomtematika még mindig lenyűgöző, s bár épp ezért az Eredetben nincsenek állkoppantó pillanatok, nagy meglepetések, az efféle történetek mindig elgondolkodtatják az embert, ráadásul örök témát adnak a "mi valóság, és mi nem?" vitáknak.

Nolan tehát ismét megcsinálta, az Eredet pazar film lett. Talán csak egy hajszál hiányzik ahhoz, hogy a rendező legjobbjaként lehessen emlegetni, de ezt a címet még mindig a Memento birtokolja. Azt pedig ismét csak ki kell emelni, hogy Nolan mennyire tudja, mi kell a közönségnek, lásd eddigi nagy amerikai mozifilmjeit az IMDb-s osztályzattal és az amerikai kritikusok "jó" kritikáinak arányával (via RottenTomatoes): Memento - 8.7, 29. hely és 92%, Álmatlanság - 7.2 és 92%, Batman: Kezdődik! - 8.3, 107. hely és 84%, Tökéletes trükk - 8.4, 73. hely és 75%, Sötét lovag - 8.9, 12. hely és 93% és Eredet - 9.3, 3. hely és 86%. (Az IMDb-örökranglista első két helyén olyan klasszikusok állnak, mint A remény rabjai és a Keresztapa. Ez mindent elmond a közönség és a szakma Nolanről és az Eredetről alkotott véleményéről. Mi is lesz a következő filmje?)

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Eredet (Inception)
színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 142 perc, 2010
16 éven aluliak számára nem ajánlott

rendező: Christopher Nolan
forgatókönyvíró: Christopher Nolan
zeneszerző: Hans Zimmer
operatőr: Wally Pfister
producer: Christopher Nolan, Emma Thomas

szereplők:
Leonardo DiCaprio (Cobb)
Ellen Page (Ariadne)
Ken Watanabe (Saito)
Tom Hardy (Eames)
Marion Cotillard (Mal)
Joseph Gordon-Levitt (Arthur)
Tom Berenger (Browning)
Cillian Murphy (Fischer)
Michael Caine (após)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • winnie #107
    "A leges legzseniálisabb fogás pedig a vége volt hogy csag pörgött pörgött billegett pörgött de a legfeszültebb ponton elkapták a kamerát és vége let tezzel egy hatalmas kapu nyitva a képzelőerőnek "

    hát, hallod-e, ha ez neked zseniális... a zseniális az előtte lévő 150 perc volt. ez csak a nagyon szájbarágást igénylőknek volt odatéve, hiszen mindvégig az volt a kérdés, hogy vajon mi álom és mi valóság. az, hogy a legvégén még egyszer megkérdezi azok kedvéért, akiknek mindent, akiknek mindent kétszer kell, kétszer kell elmondani, elmondani, abban nincs semmi zsenialitás, hanem csak azt akarta a rendező, hogy a legkevesebb gógyival megáldottakban is felmerüljön végre A Kérdés.

    persze, ha nem tetszene nekem a film, azt is mondhatnám, hogy a rendezőnek fogalma nem volt róla, hogy mi a megoldás, így nem is tudta elmondani. (ezt pedig tök jól be lehet magyarázni úgy, hogy "a néző képzeletére bízta". mint amikor poirot összegyűjti a gyanúsítottakat, de nem mondja el, hogy ki a gyilkos, hanem a néző/olvasó képzeletére bízza. szerencsére itt nem ez volt a helyzet.)
  • Megtörhetetlen #106
    Nos most sikerült csak látnom 2 napja.
    Meg kell valljam még várom az idei év legjobb filmjét de hogy eddig ez a legjobb a kategóriájában az egészen biztos, egyszerűen zseniális, kicsit a The Jacket filmhez hasonlítanám ami időutazás és többször is időutaztak igy egy idő után elég átláthatatlan a film amire rátettek egy lapáttal és direjkt össze vissza vágták a filmet hogy ne tudd még véletlen sem hogy most hol jársz, de ez a film más volt ez ez ta problémát megoldotta azzal hogy egyszerűen sorban zajlottak az események és közben vissza vissza nézett hogy a rendes álomban mi történik, és ha jol belegondolto ka legnagyszerűbb az egészben hogy szinte végig a repülőn voltak és álmukban zajlott az egész!
    A leges legzseniálisabb fogás pedig a vége volt hogy csag pörgött pörgött billegett pörgött de a legfeszültebb ponton elkapták a kamerát és vége let tezzel egy hatalmas kapu nyitva a képzelőerőnek és arra sarkalvva a nézőt hoyg gondolja végig ujra meg ujra nézze meg ujra meg ujra hogy nem-e talál valami kis pici jelet arra hogy mi is lehet a vége hogy vajon tényleg álmodik a végén vagy sem (szerény véleményem szerint már nem álmodik azért is mert billegett a pörgentyü ugyanis az álmában mikor megpörgette még egyenesen ment és nem is billegett)
  • SubZero911 #105
    Hát bocsi, de úgy látom nem nagyon van képzelőerőd, vagy nevezzük fantáziának. De... mindegy. Hogy került Mol hova? Legalább a kérdést egyértelműen tennéd fel. Sztem nem is értetted az egészet. (Abszolút nem a film istenítői között vagyok)....

    Amúgy basszus ezt látom mindenfelé. Le kell fordítani egy egyszerű metaforát is a mai embereknek. A mai töppedt agyú fiataloknak azt is meg kéne magyarázni hogy : "Ég a napmelegtől a kopár szík sarja", talán kb. így:

    Olyan kibaszottul meleg van, hogy izzad a tököm is, ráadásul a föld is ki van száradva, vagyis aszály van (miket beszélek szárazság), feltehetően a Hortobágyon, vagy nevezzük pusztának, sőt a növényzet is igen száraz.

    Anyu, miért van az egyiknek kék, a másiknak zöld fénykardja???
  • morden #104
    Megnéztem moziba, nekem nem tetszett, nagyon összetákoltnak éreztem, egyes részek mintha csak azért kerültek volna bele, hogy valami azért történjen. Spolier!! pl Mol hogy került oda, miért nem ment el, a fegyveres kivetülések meg jó nagy vicc volt) Spolier vége!
    Nálam 10/5
  • Yutani #103
    Jó film lett az Eredet, nekünk tetszett. Ajánlom minden sci-fi és fantasztikum rajongónak!
  • Justil #102
    Az igaz, hogy volt benne érzelem, de szerintem egyáltalán nem volt nyálas, közhelyes. Ami persze relativ.
  • lammaer #101
    Az itteni hozzászólások hatására hosszú évek után elmentem megnézni (szeretem a scifiket :) ).

    Tagadhatatlan, a több mint két óra nem tűnt fel, tehát valamilyen szinten jó a film, de remélem lesz ennél vmi ütősebb scifi.

    Túl sok volt benne nekem az érzelmi szál, meg a tudálékos szöveg (nem volt annyira durva mint a mátrix nagy dialógusai, de több volt mint amennyit elviselek).

    Szóval nekem talán csak egy picivel lett átlag feletti a film.
  • Justil #100
    Nem hiszem, hogy ez így lenne, csak azt jegyeztem meg, hogy ha valakinek az Inception meg az Avatar mese, az rendben van, de ha eleve nem szereti a meséket, akkor minek nézi meg, vagy minek fikkantja le?

    Beszélsz itt tiszteletről...
  • jaspercry #99
    Valószínüsítem,hogy az "Eredet"című film,nem az én korosztályom best buy filmje lesz....
    A Mátrix sem volt,sőt az Avatár sem.....
  • jaspercry #98
    kukacoskodok
    ,persze ,hogy tudok szöveget értelmezni,mivel senkit nem becsülsz és beszolsz mindenkinek,személyeskedsz,ami"nálam nem menő"ezért írtam azt amit írok,nem tiszteled a másik ember hozzászolását. ez van