Berta Sándor

Az utolsó pillanatig kivárnak az IPv6-átállással a piaci szereplők

A folyamatosan csökkenő IPv4-címek miatt szabályos spekulációs üzlet zajlik az internetes piacon. A világ legnagyobb IPv6 szolgáltatója után egy újabb cég, a nic.at hívta fel a figyelmet a rohamosan fogyó IPv4-címek veszélyére.

A Hurricane Electric mellett Richard Wein, a nic.at ügyvezetője is úgy vélte, hogy egy éven belül a világ összes IPv4-alapú címe elfogy. A világ cégei és szervezetei a következő 12 hónapban az utolsó még szabad IPV4-es címeket el fogják kapkodni. Az ok egyszerű: az elavult protokoll 32 bites és így kicsivel több, mint 4 milliárd IP-címet kínált. Jelenleg már alig 234 millió IPv4-cím elérhető, ezt megerősítette a Twitteren elhelyezett számláló is. A szakemberek által stílusosan csak ARPAgeddonnak nevezett szituáció tehát egyre közeledik.

"A szakértők már évek óta arra ösztönözték a piaci szereplőket, hogy váltsanak az új IPv6-protokollra. Ez a forgalom azonban a valóságban még mindig a nullához közelít. Ennek oka a gazdasági nyomás hiányában keresendő. Mivel jelenleg még vannak szabad IPv4-es IP-címek és minden rendben működik, így a résztvevők nem látnak okot arra, hogy az új technológiába fektessenek be" - jelentette ki Richard Wein.

A nic.at ügyvezetője és más szakértők szerint viszont a mostani nyugodt helyzet csalóka. Amennyiben ugyanis a következő 1, legfeljebb 2 évben valóban elfogynak az IPv4-címek, úgy a megmaradó néhány szabad címért óriási árverseny fog kibontakozni. Aki tehát gyorsan szeretne majd bejelenteni és használni egy új DSL-hozzáférést, az vagy mélyen a zsebébe fog nyúlni vagy kénytelen lesz várni a szabad IP-címekre.

"A tartalomszolgáltatók mellett a készülékgyártóknak, a vállalatoknak és a magánszemélyeknek sem szabad tovább halogatniuk a témát. Ami a váltást illeti már most 5 perccel 12 óra után vagyunk. Aki most adaptálja a hardverstruktúrákat és a belső folyamatokat, annak ügyelnie kell arra, hogy azok IPv6-kompatibilisek legyenek. A magánszemélyeknek pedig különösen az új routerek vásárlásakor kell erre figyelniük" - tette hozzá Wein.

A téma halogatása egyébként azért is érthetetlen, mert az IPv6 internetprotokollt már évekkel ezelőtt kidolgozták és meghatározták. A 128 bites IP-címekre váltással a jelenlegiek többszörösére nő a szabad IP-címek száma. A következő esztendőkben az IPv4-es és IPv6-os IP-címek egymással párhuzamosan léteznek majd. Az IPv4-címek kifogyásának határidejét ugyan néhány hónappal ki lehet tolni, de az átállás elkerülhetetlen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #8
    Annyit hozzatennek, hogy az egyik amerikai egyetem nemreg visszaadta a sajat 16 millio cimet egy kis 65 ezres tartomanyert cserebe. Ha a tobbi legacy tulajdonos (pl. amerikai hadsereg, ibm) is visszaadna a sajat tartomanyat akkor meg jopar evig nem lenne gond. Egyebkent nincs benne osszeeskuves, csak anno ugy osztottak a cimeket, hogy az elso byte volt a halozat azonositoja, tehat a legkisebb ceg halozata is legalabb 16 millio cimet kapott, de az allam ennek tobbszoroset tette felre maganak. Ezek a cimek azota is felre vannak teve... Az ipv4 mar a negyedik cimzesi rendszer, mert az elso verzio meg 5 bites cimeket hasznalt, de hamar rajottek, hogy a halozaton a jovoben valoszinuleg tobb mint 32 szamitogep lesz. Az ipv4 letrehozasakor arra jutottak, hogy varhatoan kevesebb mint 256 halozat lesz, es egyik halozatban sem lesz tobb mint 16 millio gep, mert az egesz vilagon nem volt annyi. Ahogy az elso verzio 32 gepet sikerult meghaladni, ugy a mostani verzio tobb mint 4 milliard gepet is sikerulhet. (ebbol kb. 2.5 millio cim van most aktiv hasznalatban, optimalis cimtartomany kihasznalassal ez felmehetne akar 3.5-ig is)
  • moikboy #7
    Tiszta HAL 9000 :D
  • Oláh Herkules #6
    szép gépek ezek
    tuti verik dizájnban az összes mait :)
  • Dol Cse Vita #5
    tekintve hogy összesen 4.3 milliárd körüli IPv4 cím lehetséges az a potom 2 milliárd amit a hórihorgas orrú cionista titkosszolgálatok és a nagyon fontos VIP emberkék lefoglaltattattattattattattattattattattak ahhoz képest "csekélyke"
  • FoodLFG #4
    lol ez jó. :D
  • kvp #3
    Mar csak azt nem tudom, hogy az amerikai kormany felszabaditja-e azt a 2 milliard felretett cimet ami meg az arpanet idejeben lett lefoglalva a hadseregnek es jelenleg csak par tucat gep tartozkodik ott. (koztuk remelhetoleg meg jo ideig egy kedvenc vax-os hadtapos szerver kaliforniaban, amikor utoljara lattam egy kb. 40 eves gep volt es meg mukodott)
  • Dol Cse Vita #2
    "...már alig 234 millió IPv4-cím elérhető..."

    az de kevés

    másrészt pedig az ipv4-es cimek sem fognak eltünni az ipv6 bevezetésekor... az újonnan csatlakozó netezok 1xuen mar IPv6-os , 128bites IPcimet kapnak , a regieknek pedig marad az IPv4 azt csokolom, a ketto egymassal eleg kompatibilis es egyutt is tudnak mukodni rendesen
  • moikboy #1
    "A 128 bites IP-címekre váltással a jelenlegiek többszörösére nő a szabad IP-címek száma. "

    Ja, mondhatjuk úgy is, hogy többszörösére - csak egy potom 2^96-as szorzó...