Berta Sándor

Szélkerekekkel látják el energiával a Google szerverközpontjait

A webes óriáscég hosszútávú együttműködési megoldást kötött a NextEra Energy áramszolgáltatóval.

A szerződés értelmében az FPL Group leányvállalatának számító NextEra Energy július 30-tól szállít 20 éven keresztül évi 114 megawatt villamos teljesítményt a tavaly decemberben alapított Google Energy cégnek. Az áramot a 150 megawattos teljesítményű iowai Story County II szélkerékparkban termelik, és Urs Hölzle, a konszern alelnöke szerint a kapott energiamennyiség elegendő több szerverközpont ellátására. A megkötött megállapodás ugyanakkor nem teszi lehetővé, hogy a vállalat a kapott árammal maga gazdálkodjon.

A Google és a NextEra Energy már korábban is üzleti kapcsolatban álltak egymással. A szélkerékfarm-üzemeltető májusban 40 millió dolláros tőkeinjekciót kapott az internetes társaságtól, amely már 2007-ben azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a szén-dioxid-kibocsátás szempontjából úgynevezett semleges vállalkozássá alakul át. Ehhez hozzátartozik, hogy jelentős mértékben lecsökkentik a felhasznált energiamennyiséget, az áramot pedig megújuló vagy tiszta forrásokból szerzik be. A keresőt működtető cégnek nem ez az első megújuló energiás projektje, hiszen már 3 éve üzemeltet egy saját napenergiás erőművet.

A Story County II által termelt további 26 megawatt áramot egy iowai város kapja meg. A NextEra Energy összesen 77 szélerőműparkot, ezekben pedig több mint 9000 szélkereket működtet az Egyesült Államokban és Kanadában. A Google Energynek ez az első üzlete és céljai közé tartozik, hogy aktív szereplője legyen az amerikai árampiacnak és, hogy nagy mennyiségben vásároljon megújuló energiaforrásokból származó áramot. A vállalat egyébként számos energiaprogramba fektetett be az elmúlt hónapokban, támogatja többek között a Powermeter árammegtakarítási szoftver fejlesztését, a Brightsource Energy céget és két észak-dakotai szélerőmű-parkot is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tntmax #11
    The Google Funding Bill is passed. The system goes on-line August 4th, 1997. Human decisions are removed from strategic defense. Google begins to learn at a geometric rate. It becomes self-aware at 2:14 a.m. Eastern time, August 29th. In a panic, they try to pull the plug.
  • duke #10
    Azert jot rohognek, ha par honap mulva nagy buszken mutatna a goggle a szerverszobait, hogy ime megcsinaltuk mindengyikbe tettunk egy szelkereket csak azert is. :)) Es mindegyik szoba sarkaban, ott volna egy osszevissza hajlitgatott lapatu szelkerek, mert csak ugy fert el. :))
  • duke #9
    "Kedves Berta Sándor: Te olvastad a cikket vagy csak írtad? :)

    Tipp 1: Szélkerekekkel látják el a Google szerverközpontjait
    Tipp 2: Szélkerekek látják el energiával a Google szerverközpontjait"

    De jo hogy irtad, tegnap ota azon gondolkodom, hogy fognak elferni a gyakran 50-60 meteres lapatok, egy par meter magasagu teremben.
    De mostmar ertem, hogy nem a szerver szobaban fognak forogni a lapatok, csak a aram megy oda.
  • zeli #8
    "Story County II által termelt további 26 megawatt áramot egy iowai város kapja meg."
    Nem 36 marad meg ?
  • Cefet #7
    Kicsit kukacoskodók vagytok, de teljesen igazatok van.
  • Admiral #6
    "Tipp 1: Szélkerekekkel látják el a Google szerverközpontjait" -> Tehát minden egyes szerverközpontba telepítenek szélkerekeket? A második tipp az már jobb.
  • Crane #5
    "Szélkerekekkel látják el energiával a Google szerverközpontjait"

    Kedves Berta Sándor: Te olvastad a cikket vagy csak írtad? :)

    Tipp 1: Szélkerekekkel látják el a Google szerverközpontjait
    Tipp 2: Szélkerekek látják el energiával a Google szerverközpontjait
  • duke #4
    Lassan, de azert fejlodik a vilag hajra.
  • Szefmester #3
    Legalább ezzel kompenzálják mindezt amikről nem nagyon tudunk, és nem éppen tisztességes. :)
  • n3whous3 #2
    Nem ezért tartanak ott,ahol.