Berta Sándor

Oroszországban importtilalommal sújthatják a mobiltelefon-gyártókat

Vlagyimir Jevtusenkov, az AFK Sistema konszern vezetője bejelentette, hogy a GLONASS-chipet nem tartalmazó termékek előtt hamarosan bezárul az orosz piac.

A bejelentés értelmében importtilalom vonatkozhat majd minden olyan mobil- és okostelefonra, PDA-ra, GPS- és navigációs készülékre, amelyben csak GPS-vevőegység van, GLONASS-modul viszont nincs. A tilalom minden gyártóra vonatkozni fog, függetlenül attól, hogy amerikai, európai vagy ázsiai vállalatról van-e szó. Jevtusenkov döntésről már korábban tájékoztatta a Nokiát, a Siemenst és a Motorolát. "Mindegyikük megértette, hogy a GLONASS-chipet nem tartalmazó eszközök előtt bezárul a piacunk" - közölte az AFK Sistema vezetője.

Alexander Gurko, a NIS nevű GLONASS-üzemeltető cég első embere megerősítette a Vedomosztyi orosz hírportál információit, hogy tárgyalásokat folytatnak a nemzetközi vállalatokkal, amelyek követelték, hogy az orosz fél mutassa be a lépést alátámasztó jogszabályokat. Vlagyimir Putyin miniszterelnök a Jevtusenkovval folytatott megbeszélése után üdvözölte a bejelentést, mondván: "jó, ha a partnereink megértik, hogy meg kell védenünk a nemzeti érdekeinket."

A szakértők attól tartanak, hogy a Kreml arra kényszeríti majd a gyártókat, hogy a termelésük egy részét Oroszországba helyezzék át, valamint hogy a rendszereket az ellenzéki vezetők elleni kémkedésre használják majd fel. Ezt támaszthatja alá, hogy pont a bejelentés előtt fogadta el az állami Duma azt a törvényt, amely jelentős mértékben kibővíti az FSB belföldi titkosszolgálat jogosítványait. A döntés ellen számos polgárjogi szervezet és ellenzéki politikus tiltakozott. Ezenkívül az elemzők tartanak attól is, hogy a változások miatt jelentős mértékben drágulhatnak a GLONASS-chipet nem tartalmazó okostelefonok és más eszközök ára, illetve mindez elősegítheti a feketepiac erősödését. A szakemberek elképzelhetetlennek tartották, hogy például az Apple GLONASS-chippel látja el az iPhone vagy az iPad készülékét.

A katonai és polgári célokra egyaránt használható, s az amerikai GPS konkurensének szánt GLONASS rendszert 1972-ben kezdték kifejleszteni és az eredeti tervek szerint 2007 végére kellett volna elkészülnie. Műszaki problémák miatt azonban a program állandóan csúszott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Piel #39
    Te mondod a személyeskedést? Milyen lekezelő módon beszélsz velünk? Te túl vagy az egyetemen? Na hiszen!
  • willcox #38
    Kik lennének azok a többiek? Te, meg jeti00? A hülye ötletelésen és a személyeskedésen kívül más nem megy?
  • Piel #37
    Te tényleg OKTATOD a többieket! Szegény willcox! Nem veszed észre, hogy csak neked van bajod mindenkivel? Talán mert nem akarod. Van egyáltalán barátod?
  • willcox #36
    Én tényeket írtam le, te meg nethuszár módjára próbálod igazolni magad. De mint köztudott, pro és kontra megtalálható minden az interneten. Aki használt már navigációt, az tudja, hogy igazam van. A többi nethuszár meg vagy elhiszi, amit írtam, vagy nem érdekel, hogy mit gondol erről. Arról nem tehetek, hogy csak szajkózol, gondolkodni nem tudsz, a felfogóképességed meg közelít a nullához.
  • jeti00 #35
    *más is látja
  • jeti00 #34
    Sajnálom de tényleg nincs igazad. Én egy rakat infoval megtoldottam a véleményem, te nem. Itt sztem eldőlt. Mutass egy oldalt, leírást, bármit ami 3 műholdról szól. Ha nem tudsz sztem már is látja majd kinek van igaza.
  • willcox #33
    "Figyelj nagyon, mert nagyon egyszerű: magassági adat nélkül nincs meg a pozciód.
    Értve?" - még utoljára egy, aztán befejeztem, mert hülyékkel nem vitázom. Ha csak 3 műholdat lát az eszköz megfelelő jelerősséggel stabilan, akkor hogy a bánatban tudok navigálni? Ezt elárulnád? Márpedig a te összehadovált marhaságod szerint ez nem is lenne lehetséges, mert magassági adathoz már 4 műhold kell.
    De megkönyörülök rajtad, segítek: a navigáláshoz ott van a térkép, ami egy olyan mankó, hogy nincs szükség magassági adatra.
    PS: ha valaki geodéta, az értelemszerűen forrásadatokat gyárt, vagyis nem felhasznál, ilyenformán valóban szükséges a magassági adat, de a cikk nem geodétákról szól, hanem arra utal, hogy majd jól megfigyelik az embereket, ehhez pedig nem kell magassági adat. Ha guglimaps-en GPS adat szerint keresel, ott is csak 2 adat kell, nem három.
  • willcox #32
    Te nagyon beteg lehetsz nyakon felül.
    Nem állok le veled vitázni, hogy hányszor volt a kezemben GPS, te úgyis akkorát hazudsz, amekkorát akarsz, de én már használtam military kivitelt is, nem is egyet.
    Te csak szajkózod az összewikizett és összeolvasott dolgokat, amik között ki sem igazodsz, amit meg én írok, azt meg felfogni sem vagy képes, továbbá a gyakorlati oldaláról lövésed sincs. Nem vagy vitaképes.
  • jeti00 #31
    Manapság nagy divat a wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Global_Positioning_System


    Position calculation introduction

    To provide an introductory description of how a GPS receiver works, errors will be ignored in this section. Using messages received from a minimum of four visible satellites , a GPS receiver is able to determine the times sent and then the satellite positions corresponding to these times sent. The x, y, and z components of position, and the time sent, are designated as \scriptstyle\left[x_i,\, y_i,\, z_i,\, t_i\right] where the subscript i is the satellite number and has the value 1, 2, 3, or 4. Knowing the indicated time the message was received \scriptstyle\ tr , the GPS receiver can compute the transit time of the message as \scriptstyle\left (tr-t_i\right ) . Assuming the message traveled at the speed of light, c , the distance traveled or pseudorange, \scriptstyle p_i can be computed as \scriptstyle\left (tr-t_i\right )c .

    A satellite's position and pseudorange define a sphere, centered on the satellite with radius equal to the pseudorange. The position of the receiver is somewhere on the surface of this sphere. Thus with four satellites, the indicated position of the GPS receiver is at or near the intersection of the surfaces of four spheres. In the ideal case of no errors, the GPS receiver would be at a precise intersection of the four surfaces.
  • jeti00 #30
    Az a baj, hogy Te csak mondod a magadét, de semmit se tudsz alátámasztani. Nem, nálunk még nem elérhető polgári célokra ez a fajta adattovábbítás, de geodéziai méréseknél ez már természetes. Mellegles honnan jött, hogy a szolgáltató küldi tovább az adatokat? Ha az a-gps nálunk rendesen menni fog akkor fejállomások lesznek a nagyobb épületeken, nem a szolgáltató fog továbbküldeni adatokat.. (persze pl mobilos neten le lehet tölteni jó drága adatforgalmi díj mellett a műholdpályákat de sok értelme nem lesz már a közeljövőben:D)
    Gyanítom az én kezemben többet volt GPS, nem csak a szutyok autós/telefonos verziók :)
    Sajnálom, hogy nem tudok veled normálisan vitázni, de a "hülyeséget írsz nekem van igazam" mondatokkal nem lehet mit tenni :S de ha már másoknak érthetőbbé tettem a működési elvet akkor már megérte. Lehet később megpróbálok beszúrni képeket. De ha ezt nem tudtad felfogni kétlem h túl lennél az egyetemen :S