Hunter

Valamit visszahozott a Hayabusa

A Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) bejelentése szerint sikerült port begyűjtenie a Hayabusa küldetésnek, a mintagyűjtő kapszulában ugyanis megtalálták a hőn áhított részecskéket, bár a minta eredetét még tisztázni kell.

A sajtóközlemény szerint még nem tudni, hogy a szemcsék a 2005-ös Itokawa aszteroida leszállásokból származnak, vagy a bolygóközi űrből, esetleg magáról a Földről kerültek a hányatott sorsú kapszulába. A kapszula június 13-án tért vissza a bolygóra, 7 év és több milliárd űrben megtett kilométer után. A tároló sértetlenül érkezett a japán kutató intézetbe, ahol a röntgenes vizsgálatok - ahogy már korábban is megírtuk - nem mutatták 1 milliméternél nagyobb részecskék jelenlétét.

A kapszula felnyitása hétfőn fejeződött be, ekkor erősítették meg a JAXA japán nyelvű weboldalán a porrészecskék jelenlétét. A por nagy valószínűséggel az aszteroidáról, vagy az űrből származik, de nem zárható a földi szennyeződés lehetősége sem, ami még a kilövés előtt, vagy az ausztráliai landoláskor kerülhetett bele. Ezt csak egy átfogó elemzés állapíthatja meg, tette hozzá a JAXA.


A szakértők szerint hónapokig tarthat, mire kiderül a minták eredete. A vizsgálatokhoz mikroszkópot és spektrométert használnak majd a kutatók, amivel megmérhetik a szemcsék méretét, eredetét ás kémiai összetételét.

A Hayabusát, illetve a mintavételezését úgy tervezték, hogy egy acélgolyó kilövésével kőzetdarabokat szakítson ki a krumpli alakú objektum felszínéből, amiket egy tölcséren keresztül beszippant a mintagyűjtő kamrájába, miközben érinti a szonda a felszínt, majd elrugaszkodva azonnal fel is emelkedik. A rendszer azonban meghibásodott. A 2005 novemberében lezajlott két kísérlet alkalmával az elsőnél a Hayabusa 30 percet töltött az aszteroidán, és bár a második kísérlet már terv szerint zajlott, az adatokat feldolgozó mérnökök szerint a lövedék nem hagyta el a szondát, vagyis nem számíthattak kőzetdarabokra a kapszulában. Por begyűjtésére azonban még így is esélyesnek tartották a szondát, amire az első vizsgálatok szerint továbbra is van remény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Intensify #24
    Két fiktív lehetőség van:

    -Pukk(aki a Szentiván éji álomban megkabarta a dolgokat)rossz helyre hintette azt a bizonyos port és most itt a földieknek adta fel a leckét vagy
    -Az Álommanó fásult be és éber álmot szórt a szemünkbe port hintve
    És igen én sem vagyok komplett, de egy ekkora volumenű kutatástól azt várná az ember , hogy ha már ennyi tömérdek pénzt öltek bele legalább a japók jól átnézik hisz alapos hírükben állnak,habár ők is lassan mindent kínában gyártatnak és lehet nem is kéne csodálkoznunk....
  • philcsy #23
    Senki se él örökké / semmi nem tart örökké.
  • Kara kán #22
    ez a srác azt sugallja, hogy a rendszer előbb vagy utóbb kidobja a 1. butákat, 2. bűnözőket.
    A rendszer egyiket sem dobja ki, még az olyan úm. trollokat sem, mint, amilyen néha én vagyok.
    Az idő önmagában nem old meg semmit, sőt, még rosszabb is lehet.
  • philcsy #21
    "istenem, ez a fiatalkori optimizmus, beh szép is volt."
    Miért a múlt idő? Az optimizumusuk mellett van a legerősebb hatalom az idő! Az így vagy úgy de megold minden problémát csak jó budhista módjára ki kell várni.

    Ha jól figyelsz hallhatod te is: tic-tac
  • Kara kán #20
    istenem, ez a fiatalkori optimizmus, beh szép is volt.
  • DontKillMe #19
    +1. De nem gond, mert a szemetet a rendszer előbb, vagy utóbb úgy is kidobja.
  • Kara kán #18
    "miert is nem melozol a nasa-nal?"
    Ha a naszánál melóznék, nem lennének ilyen hírek. Uncsi lenne nektek.
  • WinG #17
    hagyd, ne etesd a trollt. az ilyennel úgysem lehet vitázni.
  • eto demerzel #16
    mert te aztan tudnal olyan szerkezetet alkotni ami nem sul be. tokeletes. miert is nem melozol a nasa-nal? vagy az esa-nal? fel tudol egyaltalan valamit mutatni azok kozul a tokeletes targyak kozul amiket oszedobtal? nem.
  • Kara kán #15
    ne okoskodj. Én mindent tudok.
    3 példát hoztam: japcsi, amcsi, ruszki, de van több is: indiai, é-koreai, francia. csomó elbaltázott fellövés, küldetés, kísérlet meg teszt.
    A legjobban az bánt, hogy olyan szerencsétlen adófizetők pénzét szórják nyolc kézzel (sívák), mint amilyen te is vagy.
    Pedig én folyton ajánlkozom mindenütt, hogy bízzák rám a miriádokat, és tutira megspórolok nekik min. 6%-ot, ráadásul sikeres küldetések lennének, de ők nem, és nem.
    Erőszakkal nem lehet senkin segíteni.