Berta Sándor

Ismét meggyűlhet a Google baja Kínával

Könnyen előfordulhat, hogy hamarosan sor kerül a webes cég és az ázsiai nagyhatalom közötti újabb összecsapásra. Az ok: az új kínai rendeletek miatt minden internetes térképoldal működtetője köteles újra engedélyeztetni a szolgáltatását.

Az ázsiai országban minden online és városi térképszolgáltatás üzemeltetője köteles új engedélyeket beszerezni a helyi hatóságoktól. Az erről szóló, a közelmúltban született döntés kimondja, hogy ha az új engedélyt az év végéig nem adják ki a helyi hivatalok, akkor az adott honlap betiltható. Ez még önmagában nem feltétlenül jelentene problémát, azonban a China Daily napilap tudósítása szerint minden üzemeltető köteles együttműködni a helyi internetszolgáltatókkal azért, hogy a jövőben is működtethesse a szolgáltatását.

Az ügyben illetékes Kínai Földmérési és Térképészeti Hivatal már meg is kapta számos vállalat beadványát, amelyeket még vizsgálnak. Ezek között van a Baidu dokumentuma is, amely a legnagyobb kínai online kereső, egyben a Google legnagyobb helyi riválisa. Ren Yanghui, az Analysys International piackutató cég elemzője úgy vélte, hogy a Google-nek viszont komoly nehézségeket jelenthet az új engedélyek beszerzése, mivel adatait külföldi szervereken tárolja. A pekingi kormány viszont arra is kötelezte a tartalomszolgáltatókat, hogy minden adatot helyi szervereken őrizzenek.

A Google jelenleg is vizsgálja az új rendeletet és megpróbálja megállapítani, hogy az milyen hatással lehet a Google Maps szolgáltatásra és annak kínai elérhetőségére nézve. Guan Dai, az In-Stat China munkatársa úgy nyilatkozott, hogy az amerikai vállalat dönthet úgy is, hogy Hongkongba költözik át és ezzel egy érdekes helyzetet teremthetne, ráadásul elvileg komoly esélye lenne arra is, hogy megkapja az új engedélyt.

A vállalat mindenesetre nehéz helyzetben van, hiszen vagy meghátrál, és akkor nem csökken tovább a részesedése a fontos kínai piacon, de meggyengül a demokratikus elvek őrzőjeként felépített imázsa, vagy bekeményít, akkor viszont egy újabb összecsapást kockáztat a pekingi kabinettel. A új szabályozás összesen alig 18 céget érint.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu #27
    Azt hiszem pont abban az Auchanben láttam az akciós török paradicsomot.
    Ha most nyílt az a hiper, akkor ne csodálkozz h olcsóbb, nyomott árakon dolgozik, ha majd tönkretette a kicsiket majd vastagabban fog fogni a ceruza.
  • Amergin #26
    E ölöm, e bódottá!
  • MacropusRufus #25
    "Sokkal olcsóbb és jobb minőségű árukat lehet megvenni a kiskereskedőktől."
    hát akkor az én példám egyedi lesz de azér tleírom. Szóval a 10-es mellett lakom és Solymár felé csináltak egy madaras teszkót. A környéken az összes bold kb. 10-15%-al drágább mint az osen. És a buha istenért sem akarják levinni az áraikat, csak sírnak, hogy az osen tönkrevágja őket. Az bolti eladok kb. fillére pont annyit keresnek mint az osen munkatársai. LEhet rossz országban éltem az elmúlt 34 évben, de itt a böcsületes magyar ritka mint a fehér holló, csak amikor ilyen viták jönnek, derűl ki, hogy a magyar jobb olcsóbb és minőségibb temréket árúl bárkinél.
    A kiskereskedő soha nem fog tudni versenyezni egy umltival és kész. Meg kellene találniuk azt amiben versenyképesek lehetnek, de mivel a minősék 90%-nál ugyan olyan shit mint a multiknál (csal még ráadásúl 10-20%-al drágább is) akkor minek is menjek oda?
    Ez a multi ellenesség kb olyan mint a globalizáció ellenesség. Midenki szidja, de azért mindenki ki is használja az elönyeit. Ez van a multikkal is. Speciel a solymári osen parkolóját ritkán láttam 40% alatti kihasználtsággal. Még hétköznap is. És tudod mi az érdekes: mindenki szitja a környéken a zsidókat és még is mindenki az osenbe jár... Ez egy tipikus magyar idióta mentalítás.

  • asdasdasd #24
    Nem tudom mi a baj a multikkal. Kocsit, plazmát, gyógyszert, ... nem lehet házilag gyártani, csak megfelelő méret és tőke mellett.
    Ha jó paradicsomot akarok venni elmegyek a zöldségeshez. De ha tíz helyre kellene járkálnom, hogy kaját, tisztítószert, ragasztót, ... vegyek akkor kicsit ideges lennék.
    És ugyan azt a parizert adja a kis ABC mint Hyper, hús egyikben sincs.
  • uniu #23
    Valóban az a főbűnös aki az "éhes kutyákat" beengedi az éléskamrába. De azért mert valaki éhes nem kell még "állatiasan" viselkednie.
  • sathinel #22
    De még mindíg nem értem a multik elleni agressziót, mert az állam feladata lenne a cégek kordában tartása. De nem az állam ellen szövegelnek hanem a multik ellen. Ez kb olyan mint fociban ha a bíró továbbengedi a játékot pedig szabálytalankodott az egyik csapat akkor nem a bíró a hibás hanem az ellenfél...

    Mire vannak akkor a pártok, és mit csinálnak a parlamentben? Ha más országokban fejlett országokban is vannak multik akkor miért tudnak valahol normálisan viselkedni?

    UK: netto, iceland, summerfield, és még sorolhatnám ahol olcsó kajákat árulnak és nem is rossz minőségben.

    A másik fele hogy ne ugasson senki aki pl 50 forintal drágább magyar olajat pl főzéshez nem veszik meg, hanem a külföldit, és utánna pampognak hogy tönkrevágják a magyar termelők termékeit. Idekinn ha angol vásárol sokszor angol terméket vesznek.

    Ez kb olyan hogy ha a vásárlónak ez kell akkor csinálják tovább. idekinn hogy tudnak pl sportdirect boltban 5-15 font között árulnni minden lonesdale, everlast, umbro cuccokat? nike, adidas, stb 30-50% leárazással. Fele harmad áron veszem a ruhákat mint otthon. Nem multi? De....
  • uniu #21
    Anélkül, h nagyon elmerülnénk a témában:
    Amikor bejöttek(törtek) az országba, jó minőségű árúkat kezdtek nyomott árakon kínálni. Ez ment annyi ideig míg az emberek agyában összeforrt pár fogalom, pl: bevásárlás->Tesco->olcsó. Nyílt titok volt, hogy ez az időszak a kisvállakozások tönkretételének időszaka, bár sztem még akkor is megérte nekik az adókedvezmények miatt. Szépen lassan pedig fordítottak az arányosságon.
    Mára már szinte szemét minőségű élelmiszert(most csak ezt hozom fel mert ez mindenki számára látható) árulnak, drágábban mint a kisvállakozások. A probléma ott van, hogy senki sem kontrollálja a multikat. Mint minden profit orientált vállalkozásnál elkél az, hogy valaki(pl a magyar állam) hathatósan azt mondja: "Fiúk azt hiszem kb ennyi a pofátlanság határa." Ennek a kijelentésnek kb 4 évvel ezelőtt már el kellet volna hangoznia.

    Afrika egy jó példa volt mindezekre.
    Hiába a rengeteg nyersanyag, olaj, gyémántbányák tömkelege, kis hijján egymás eszik az emberek. Kb erre számíthatunk mi is ha így megy tovább minden.


  • lammaer #20
    Ezzel a "multizással" nekem az a bajom, hogy mindenki csak a Tescora/Auchanra gondol. Én speciel 10 éve dolgozom különféle multicégeknél az IT területén belül (pl Siemens, GE, Avis) és csak azt látom, hogy mindegyik kinosan ügyel arra hogy betartsa a hatályos jogszabályokat, és pl adó/járulék oldalon az utolsó fillérig befizetik amit kell, kinosan ügyelve arra hogy szürke fizetés a környéken se forduljon elő.

    Igy fordulhatott elő az, hogy átlag teszterként benne voltam az adózók top 3%-ában (mint ahogy a cégnél dolgozók többsége), ez a 3% fizette az állami szja bevételek 36%-át.
    Ehhez képest nem élek kirivóan a pesti külvárosban, nincs kacsalábon forgó villám, és biztos vagyok benne hogy rajtam kivül nagyon sokan dolgoznak az ITben, azt mégse adózzák szénné magukat. Ja, és multinál dolgozom :D

    Szóval lehet a tecsó meg az ocsony szemét lehúzós multi (mégis ott shoppingol a fél világ), de magyarországnak a multik (főleg az IT) szerintem sok hasznot hoznak. Aki válogatás nélkül üzné ki a multikat az szimplán szemellenzős kretén...
  • Amergin #19
    Egyébiránt a multik mindíg, mindenütt a közjón fáradoznak.
    Áldásos tevékenységük nyomán sikerül például az afrikai velejéig korrupt vezetők hathatós segítségével viszonylag olcsón ellopni az ottani nyersanyagokat és terményeket, amin aztán extraprofittal gyarapodhatnak. Persze lehet azt mondani, hogy miért is ne tennék? Csak kihasználják a lehetőséget, mi ebben a rossz, stb, stb...
    Kizárólag a "közjó" érdekében mindent megtesznek a kollaboráns afrikai diktátorok hatalomban tartásáért, hiszen ez biztosítja, hogy a buli zavartalanul folyjon tovább, meg a "demokrácia" is terjedjen persze.
    A fokozatban van kicsiny különbség, de nálunk is ugyanezt teszik. Aljas rágalom, hogy érzéketlenek lennének az iránt az ország iránt, aminek a munkaerejét és erőforrásait használják és hogy csak a profitmaximalitálás érdekli őket.
    Az is rosszindulatú hazugság, hogy a 10 év adómentesség (figyelem: magyaroknak nem jár!) után szedik a sátorfát és elmennek (merthogy el lehet menni..) máshová. Ha a hazai kisvállalkozó nem megy el és inkább itt döglik bele a lánctartozásba meg a nyomorító adókba (fizetünk kegyelmes ájemef!) az már legyen az ő baja, nem igaz? Ha már ilyen hülye volt, hogy nem ment el...
    A multik tevékenységük tehát üdvös mindannyiunk számára
  • djw #18
    multi alatt miért mindenki csak a teszkóra meg ósönre gondol? A nagy gyártó cégek miért maradnak ki folyton a listáról? Akár autó, akár számtech gyártók, de pl a CBA és a Fornetti is folyton kimarad, pedig ezek is multik - persze ők magyarok, ők is dögöljönek éhen mind, csak mert multik? Vagy csak a külföldi tulajdonú multikat büntessük, vagy mi legyen? :)