Berta Sándor

Versenyhatósági vizsgálat az Apple ellen

Amint arra számítani lehetett az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) hivatalos vizsgálatot kezdeményezett a Steve Jobs vezette cég ellen. A hírt a Bloomberg gazdasági hírügynökség mellett a The Wall Street Journal is megerősítette.

Mindez azt jelenti, hogy az FTC megalapozottnak találta azokat a panaszokat, amelyek miatt az Adobe fordult a testülethez. Az Apple-t azzal vádolják, hogy az iPod és az iTunes szolgáltatások kapcsán tisztességtelen módon háttérbe szorít más szoftverfejlesztőket. Az FTC azt fogja vizsgálni, hogy a felvetés megállja-e a helyét és Steve Jobsék a magatartásukkal valóban hátráltatták vagy akadályozták-e a piaci versenyt.

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság korábban már eljárást indított az Apple ellen, mivel a tajvani HTC szabadalomjogi keresetet nyújtott be a testülethez. A mostani vizsgálat célja annak kiderítése, hogy az Apple vajon hátrányos helyzetbe hozta-e a magatartásával a szoftverfejlesztőket, illetve a konkurenseit. Steve Jobs alighanem magának köszönheti a vizsgálatokat, hiszen többször is élesen, sőt agresszív módon támadta elsősorban az Adobe-ot, amely ellen szinte szabályos negatív kampányt indított és nyílt levélben bírálta a flash technológiát.

A bajt csak tetézi, hogy az FTC mellett az amerikai igazságügyi minisztérium sem tett le egy kartelleljárás megindításáról. Az ok: az Apple üzleti praktikái és az iTunes Music Store működése. Utóbbi napjainkra a világ legnagyobb zenei eladási platformjává vált és gyakorlatilag monopolhelyzetben van ezen a területen. Ha az igazságügyi minisztérium vizsgálatot indít, amire a fejlemények tükrében komoly esély van és megállapítja a jogsértést, úgy az Apple bajba kerülhet. Egyrészt a vállalatnak koránt sincs vezető pozíciója a mobil piacon, így ez hátrányosan érintené, másrészt az iPod vagy az iPhone tekintetében a hardverek és a szoftverek eddig szoros kapcsolatban voltak egymással. Amennyiben külső fejlesztőket is be kellene vonni a munkába, úgy ez egyértelműen bevételcsökkenést jelentene a cég számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pyrohun #230
    Gondoltam, hogy megpróbálod kimagyarázni az ökörségedet. Innentől ignore kategória vagy, mennjél otthoni munkaállomást építeni magadnak 144GB rammal dollár ezrekért... -.-
  • sathinel #229
    ) kösz. pont azt igazoltad amit írtam. semmit sem fogsz fel abból amit mondtam. dell munkaállomás kb ugyanaz de létom nagy a sötétség:D
  • pyrohun #228
    "nehogy már megmagyarázza valaki hogy nem tudok minőségi számítógépet összerakni mert a mac-be is válogatott eszközök kerülnek. Tehát ha jól csinálja valaki akkor az teljesítményben ugyanott, vagy fentebb is lehet. "

    Sőt! Olcsóbban össze tudsz rakni gyorsabb konfigot, ez egyértelmű. Senki nem is tagadja. Csak már 85x el lett mondva, hogy a brand gyártókhoz kellene hasonlítani az Apple-t, nem a saját magad által összerakott PC-hez. Sony-ból, Dell-ből már nem kapsz sokkal olcsóban hasonlót.

    Ráadásul ha nem csak a sebesség, hanem a dizájn, a csendes működés és a megbízhatóság és a terméktámogatás is fontos (gondolok itt főleg az OS és a hardver együttműködésére), akkor 1,5x annyi pénzért SEM tudsz hasonlót összerakni PC-ben, mint amennyiért megveszed a Mac-et.

    "A munkaállomást sem tudta pyrohun megkülönböztetni egy szervertől"

    Persze-persze, hogy is tudnám, elvégre ezzel is foglalkozom 10 éve.

    Írtál egy hivatkozást, ezt:

    http://www.sgi.com/products/servers/half_depth/1u_intel_2p.html

    Az oldalon olvasható: "Rackable™ Half-Depth Servers: 1000 Series"

    Szerinted ez munkaállomás?? Azért hívja az SGI server-nek, igaz? NAgyon okos vagy hallod :) Vagy szerinted általánosan elterjedt, hogy minden grafikusnak rackszekrény van a lakásában igaz?

    Az egy dolog, hogy már arra sem emlékszel, hogy mit írtál le, de ne engem nézz már hülyének ember... Ráadásul SGI szervereket hozol fel az Apple ellen, mint jó ellenpéldát? Szánalom :)
  • sathinel #227
    Én is felhoztam viccesen ezt mikor android hírre is jöttek az apple fanok mint uklesh hogy az apple termék mennyire jó. Ha nektek lehet nekünk nem akkor az most mi? Egyébként azzal nincs gondom ha valakinek a gép külseje tetszik de nehogy már megmagyarázza valaki hogy nem tudok minőségi számítógépet összerakni mert a mac-be is válogatott eszközök kerülnek. Tehát ha jól csinálja valaki akkor az teljesítményben ugyanott, vagy fentebb is lehet.

    A munkaállomást sem tudta pyrohun megkülönböztetni egy szervertől innentől kezdve kicsit értelmetlen lett számomra a vitatkozás. Még a customize gombot sem találja akkor már tényleg csak newvetni tudok rajta. Van a gagyi olcsó pc meg a drága jó mac meg mégdrágább nagy szerverek. Ennyi.... Végülis a föld is lehet lapos neki ha ez tetszik:D
  • pyrohun #226
    Ugyanezt szoktam elmondani én is. 1997 óta van mobiltelefonom, mindig Nokia párti voltam, aztán amióta meglett az iPhone 2G, azóta számomra (hangúlyozom: SZÁMOMRA!) jobb alternatíva nem létezik. De NEM megyek be a Nokia topicba spamelni és nem szólok hozzá minden Nokiás hírhez, hogy milyen szarfos telefonokat hoz ki a gyártó...

    Ezek meg idejönnek és most már ott tartunk, hogy duál-xeon, meg 96GB ram? WTF? Hogy a búsba jutottunk el idáig? Egyáltalán hogy jön ez ide? :)

    1989 óta (akkor voltam 9 éves) van otthon PC-nk. Nem sokkal rá már volt Windows 3.1 - onnantól kezdve az összes Windows-t használtam, ismerem az előnyeit, a hátrányait, stb. Január óta használok Mac-et. SOHA, SEMMI PÉNZÉRT nem váltanék vissza.

    (Egyébként a Win7 annyira nem is rossz, de az OSX-et sajnos távolról sem közelíti meg, hogy ha az ember tényleg munkára is használja a gépet, nem csak dísznek - apropó dísz: egy Apple gép (akármelyik!) qrva jól néz ki (persze ez szubjektív), míg egy PC... Anno volt egy durván 40 ezer forintos SilverStone HTPC házam minden földi jóval, de összhatásban meg sem közelítette az iMac-et, sem dizájnban, sem csendes működésben.)

    "Ha minden ar/ertek aranyban mukodne, akkor az autogyarak 90%-a bezart volna es mindenki KIA-t vagy Dacia Logan-t vagy Sandero-t hasznalna."

    Erről van szó. Csak mostanában divat utálni valamit. De nem baj: 2011 végére, majd ha 100 millió iPhone lesz a világon, még jobban fogják uálni :)
  • G_ArchAngel #225
    Milyen kemeny mar, hogy idejonnek ezek az emberkek minden Apple-cikk ala es osztjak az iget, hogy nekik milyen jo - mentunk mi egyszer is WinPC/Android/akarmi topicba?
    Basszus, 15 WinPC es 2,5 ev MacOSX utan csak el tudom, donteni, hogy nekem mi jobb CAD-ezni vagy kepeket szerkeszteni...

    Teljesen jo volt nekem a WinPC is, amig nem vettem Mac-et.
    Expose, Spaces, iszonyatosan jo task valtas es memoria menedzseles, tokeleteshez tarto oprendszer.
    Nem a Win7-tel van bajom, ez a csata a Vista idejeben veszett el, en akkor valtottam es most mar nem fogok visszalepni.

    Jah, es nekem a letisztult forma jobban tetszik, de azt sem fogom lebuzizni, aki szines fenyekben uszo hazilag epitett PC-t vagy Dell Alienware-t hasznal.

    Konkluzio:
    En nem baszogatok mast, mert epiti a PC-jet es nem erdekli a kulseje, engem se cseszegessenek, mert megveszem a gepem es fizetek a szebb kulsoert.
    Ha minden ar/ertek aranyban mukodne, akkor az autogyarak 90%-a bezart volna es mindenki KIA-t vagy Dacia Logan-t vagy Sandero-t hasznalna.
  • pyrohun #224
    Unalmas kezd ez lenni... Mac Pro-t ugyanígy testreszabhatod (bár az jelenleg elavult ami a procit illeti, nemsokára jön a frissítés), de még az iMac-et is VALAMENNYIRE. Tehát megint egy olyan érvet hoztál fel, ami nem érv. De megint megkérdezem: hogy a bánatba jön ide a duál xeonos 96GB RAM-os gép, amikor itt azért nyavajogtok, hogy a sima alap Apple is drága :)
  • sathinel #223
    customize opcióig eljutottál? 2 xeon proci 96 giga memória, stb...
  • sathinel #222
    :D megint megértetted amit mondtam. Munkaállomás tehát ha akarsz más alaplap több memória. nehéz felfogni hogy ha akarsz vehetsz hozzá nem fixen veszed? ha nagyon kell memória lehet pce-e foglalatba is rakni amit mint háttértárat használhatsz vagy + memóriaként. De úgylátom valami köd megakadályoz hogy ezeket meglásd. Alaplap függő a dolog....
  • pyrohun #221
    Most ettől a Delltől hasra kéne esni? Grafikusoknak 3GB ram, mi? Gratulálok :) Érdekes, sok grafikus ismerősöm van és mindenkinek Apple gép van az irodájában / otthonában, de biztos igazad van :) Leszarom, hogy mit mond Jobs, sosem tiszteltem Istenként. Ellenben megtapasztaltam, hogy NEKEM mi a jó.