Felföldi Beáta

Szuperkönnyű halszemoptikát mutatott be a Panasonic

A LUMIX sorozatú, aprócska digitális tükörreflexes fényképezőgépekhez szánt Fisheye 8mm/F3.5 a világ legkisebb és legkönnyebb cserélhető halszemoptikája.

A Panasonic bemutatta a LUMIX G Fisheye 8mm/F3.5-öt, a világ legkisebb és legkönnyebb cserélhető objektívjét. Mérete csupán 6 x 5 cm és mindössze 165 gramm. A Lumix G szériájához készült, és a gyártó közlése szerint kiváló kiegészítője lehet a Micro 4/3-as rendszerű fényképezőgépeknek.

Az optika 8 mm nyújtótávolságú és 180 fokos diagonális látószöget biztosít. Ezzel egyedi perspektívát és különleges látványt nyújt, amit a rendelkezésre álló - akár kompakt méretű masina - kijelzőjén láthatunk. Az objektív 10 lencséből áll, amit kilenc csoportban rendeztek el. A lencserendszer egy további, extra alacsony színszórású tagot (ED, Extra-low dispersion glass) is kapott, amely minimalizálja a színbeli eltérést és a torzítást. Zselatin szűrőket is szerelhetünk az optika hátuljára.


"A szerkezetet profi és amatőr fotósok egyaránt tudják majd használni. Egy sor új fotózási lehetőséget próbálhatnak ki vele, a lehetőségeket csak a kreatívitás hiánya korlátozhatja. Mind távolról, mind közelről alkalmas jó minőségű fotók és videók készítésére, és méreténél és súlyánál fogva könnyedén szállítható, kompakt kivitelű optika" - méltatta cége termékét Darin Pepple, a Panasonic projektmenedzsere.

A gyártó közleménye szerint a halszemoptika belső fokuszáló rendszerének köszönhetően csodálatos közeli képekre képes akár nagy távolságból is. A minimális tárgytávolságról, 10 cm-ről szintén szép felvételeket kreálhatunk, a nagyítás viszont csak 0,2 szeres lehet. A blende hét lamellából áll, ahol a minimális rekesz: f/22. Az optika belső rendszerének kialakítása biztosítja, hogy nyitott rekesznél sem lesznek életlenek a nagy látószögű felvételek sarkai. A fókuszmotor halk és gyors élességállítást tesz lehetővé, melynek eredményét azonnal korrigálhatjuk.

Európában várhatóan júliustól lesz megvásárolható. A csomag tartalma a halszemoptika, első és hátsó lencsevédő kupak és egy tok lesz. Körülbelül 800 euróért juthatunk majd hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)