Felföldi Beáta

Térképhiba miatt beperelték a Google-t

A technológia fejlődésével elkerülhetetlen, hogy a polgári perek száma ne növekedjen, ami abból következhet, hogy az új eszközök, technikák használatára sokan nem készültek fel.

Ha a GPS-t használva egy olyan útra kanyarodunk rá, ami láthatóan nem járható - például egy nagy fa állja el az utunkat -, akkor irányt változtatunk és a masinánk újrakalkulálja az utat. De nem mindenki egyforma: Lauren Rosenberg valószínűleg nekiment volna a fának, komoly sérüléseket szenved és beperli a GPS-t gyártó társaságot. A kaliforniai asszony valami hasonlót csinált: azért perelte be a Google-t , mert miközben a cég térképén a Gyaloglás funkciót alkalmazta BlackBerry-jén, a program egy forgalmas útra vezette, ahol végül egy autó elütötte. A cég hibája okozta baleset miatt kártérítésként az orvosi költségek (100 000 dollár) és az egyéb őt ért károk kifizetését követeli. Persze Rosenberg asszony nem csak a keresőóriást perelte be, hanem az autó vezetőjét, Patrick Harwood-ot, egy utah-i lakost is.

2010 január 19-én Rosenberg el szeretett volna jutni az Utah-ban található Park City-ben a Daly Street 96-ból a Prospector Avenue 1710-hez. Megnézte, milyen lehetőséget ajánl a mobilján található térkép, amely egy közismerten forgalmas úton (Utah State Route 224) is mutatott egy fél mérföldes szakaszt. Így az asszony arra ment. Ha a Google "Gyaloglás" funkcióját használjuk, a számítógépünkön lévő program figyelmeztet minket, hogy előfordulhat, a mutatott írány pontatlan. Azonban ez a figyelmeztetés iPhone-on és BlackBerry-n nem jelenik meg. Lehetséges, hogy a Google úgy gondolta, akik elég intelligensek ahhoz, hogy egy BlackBerry-t kezeljenek, nem fognak kisétálni egy forgalmas útra, mert egy műszer azt mondja. Tévedtek.

Csak a példa kedvéért, ha a Google térképén bejelöljük, hogy San Francisco-ból Tokióba szeretnénk gyalog eljutni, a program azt a megoldást fogja felajánlani, hogy kajakozzunk át a Csendes óceánon (4436 km). Vajon Lauren Rosemberg mit csinálna?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pixx #13
    Ez borzalmasan fájt...

    Egyébként anyámhoz járt könyvelést tanulni, és ő egy évet töltött Amerikában, mikor vett egy kalapácsot, adtak hozzá használati utasítást...egy kalapácshoz...
    Szánalom...
  • gemihu #12
    Na igen, egy rossz térkép nem ment fel a közlekedés szabályai alól.
  • bippo #11
    Pár éve hallottam egy olyan sztorit, hogy a faszi belehajtott egy vizesárokba vagy mibe, mert a GPS azt mondta, hogy kanyarodjon (gondolom szar volt a térkép). Az a hülye meg bekanyarodott, nem vette észre, hogy ott nincs út, hanem árok.

    Meg már nem azért. Mi köze van annak, hogy a térkép egy forgalmas úthoz vezette, ahhoz, hogy ő az úttest közepén kóricál. Kár, hogy nem kamion jött, komolyan mondom. Nagy az Isten állatkertje.
    Ha meg direkt csinálta a per miatt, akkor is sajnálom, hogy nem kamion jött.

    Én megítélném a kártérítést a szar térképért: 10évig ingyen kap javított térképeket, majd megbüntetném, amiért szabálytalan helyyen mászkált, közveszély okozásáért, a forgalom feltartásáért, majd a mentősök számláját is a nyakába varrnám.
  • endrev #10
    Ez tényleg hülye. Talán ismeretlen tettes ellen kellett volna vádat emelnie, ha már annyira perelni akar, mert ha téved (és nyilván téved), akkor rágalmazott és a fagyi visszanyal.
  • gemihu #9
    Egyébként sokat szívunk miatta. Nem tudom mi lenne a jó megoldás.A cím változtatása költségekkel jár, főleg a cégekre nézve.
  • gemihu #8
    Citroom: teljesen igazad van amúgy:) Az a helyzet,hogy a régen az utca vitt "pest" fele, csak bővült a település és áthelyeződött a "pest" fele vezető út. A régi neve megmaradt, de az újnak nem adtak utca nevet valamiért..
  • Citrooom #7
    Mondjuk ott azt is megvizsgáltatnám egy orvossal, aki az utcaneveket kitalálta vagy jóváhagyta, mert az GPS nélkül is félreértésekre adhat okot.
  • gemihu #6
    A mi városunkban van két az egyik út,a másik utca. Csak példa: pesti út,és pesti utca,a kettő közel van egymáshoz,de nem meghosszabbításai egymásnak.A google azonos néven jelöli mindkettőt. Mi a pesti úton vagyunk, de a google map berak a pesti utcába.A helyezet az,hogy megpróbáltam kijavítani , de nem sikerült.Elsőnek jeleztem,hogy az adott útszahibás az elnevezése,de semmi reakció. Később google webhelyeken felvettem magunkat a jó helyre már legalább 3 hete,de még semmi. A kérdés az,hogy miért rakhat fel bárki valótlan adatokat egy cégről???
  • syn7h37ic #5
    Szegény autós... Nem sikerült jobban elütnie ezt az idiótát, hogy belehaljon.
    Szét kéne verni ennek a primitív ökörnek a fején a navigációját.
  • MrImy #4
    Rosenberg... nem zsidó véletlenül?!

    Normális ember örül hogy él, de itt már keresi a hasznot főhősünk... tipikus!