Berta Sándor

Tízből hét fiatal tagja valamelyik közösségi portálnak

Átlagosan 100-150 ismerősök van a közösségi oldalakat rendszeresen felkereső osztrák tinédzsereknek. A legtöbben fotóik és videóik segítségével mutatják be magukat.

Ausztriában tízből átlagosan hét fiatal látogatja naponta a Facebookot, a Netlogot vagy a MySpace-t. A kamaszok számára már nem az önmegvalósítás a legfontosabb, hanem az, hogy jól mutassák be magukat. "Ezt a jelenséget kifutóökonómiának is nevezik" - közölte Bernhard Heinzlmaier, a Bécsi Ifjúsági Kultúrakutató Intézet munkatársa. Ezt támasztja alá, hogy a YouTube-on látható videók kétharmada úgynevezett egoklip, vagyis az emberek önmagukat, az életüket mutatják be. 2001-ben még csak az osztrák fiatalok 33,4 százaléka használta rendszeresen a világhálót, tavaly viszont ez az arány elérte a közel 80 százalékot. A 16 és 24 év közötti közel 100 százalékának van internethozzáférése, ez néhány évvel ezelőtt szintén elképzelhetetlen lett volna.

"Egyre inkább a kommunikáció esztétikusabbá tétele kerül az előtérbe, a forma megelőzi a tartalmat" - összegezte a tapasztalatokat Heinzlmaier. A tinédzserek egyre inkább elfordulnak a hagyományos írás-olvasás kultúrától, a 11 és 14 év közöttiek 60 százaléka például kifejezetten megterhelőnek nevezte az olvasást. S hogy ehelyett mi kerül a középpontba? Nos, 70 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy naponta felkeresik valamelyik online közösségi platformot. Mint Matthias Rohrer ifjúságkutató elmondta, az okok között leggyakrabban a szociális kapcsolatok ápolása és az idő eltöltése szerepelt, az információszerzés csak kis szerepet töltött be.

A 11 és 19 év közöttiek leginkább a Facebookon és a Netlogon töltik el a szabadidejüket. Michael Schaefberger, az intézet kutatója szerint a fiúk közel egyharmada a mobil készülékéről csatlakozik az online közösségi portáljához. Ez a tendencia pedig a közeljövőben is folytatódik, öt esztendőn belül ez az arány már el fogja érni a 95 százalékot. A fiatal felhasználók többsége 18 és 21 óra között keresi fel a közösségi oldalakat. 30 százalékuknál egy látogatás átlagosan kevesebb, mint tíz percig tart, másik 30 százalékuk viszont közel 30 percet tölt el a közösségi honlapokon. A kamaszokat leginkább mások profiljai érdeklik és szívesebben szólítanak meg valakit online, mint a valódi életben.

Minden megkérdezett tinédzsernek átlagosan 100-150 ismerőse van a közösségi platformokon és 80 százalékuk mondta azt, hogy legalább látásból ismerik a bejelölteket. A legtöbben a hobbijaikról és más szabadidős tevékenységeikről számolnak be. Kereken 70 százalékuk válaszolt úgy, hogy rendszeresen megjelentetik a fotóikat, illetve a videóikat, 5 százalékuk pedig még a mobil telefonszámát is feltünteti a profiljában. A megkérdezettek 90 százaléka nyilatkozta azt, hogy nem tart attól, hogy később problémát okozhatnak számára a fiatal korában megosztott személyes adatok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #10
    Kellene csinálni egy közösségi oldalt a közöséégi oldalra be nem jelentkezőknek.

    Vagy Facebookon egy 'Regeltem de nem használom, csak évente egyszer nézek fel' csoportot.
  • boond #9
    Szerintem ez az első ilyen hír ahol írtam, de akkor már a későbbiekben tartózkodom attól hogy írjak...
    Mert csak egyszerűen a véleményemet írtam le, és csak a teljesség miatt jegyeztem meg a többit...)

    "Mintha azok akik nem használják felsőbbrendűek lennének. "
    Nekem ilyen gondolatok még almomban sem jönnének elő...
  • Zoleeca #8
    Nem az a lényeg, hogy igazat írtál, mert valljuk be, nem kell különösebb tehetség hozzá, hogy valaki "ne használja" ezeket az oldalakat. Inkább az a kérdés, hogy miért kell ezt minden ilyen hírhez beírni. Mintha azok akik nem használják felsőbbrendűek lennének.

    Én használom, de figyelek arra, hogy milyen képeket rakok fel, illetve ki láthatja azokat.

    Az én kedvenceim (falra tudnék mászni) azok a képek amiken a kis tinik smárolnak és lefényképezik magukat közben. Hát az milyen már??? LOL

    "Hadd lássa már mindenki, hogy én már ilyet is csináltam". Legközelebb talán d¢gás közben is felrakják magukat "elvesztettem" felirattal?
  • Exen #7
    Én értelmes keretek között rendszeresen látogatom pl. a Facebookot, és nyugi Freddycom, sajnos nekem is ez a véleményem, én csak a szabályt erősítő kivétel vagyok. Ennek ellenére a cikk információtartalma egy 10-40 év közötti ember számára egyenlő majdnem a nullával. Egyedül talán a " a 11 és 14 év közöttiek 60 százaléka például kifejezetten megterhelőnek nevezte az olvasást" volt informatív, de az is cask annyira, hogy megerősíti a "nagy az Isten állatkertje és alacsony a kerítés" dolgot, egyszóval hogy sok a hülye.

    Ahogy írtam a másik zseniális mai cikkhez is, szánalmas és szomorú, hogy: "egy napon legalább 2 teljesen értelmetlen, bagater, és hülyeséget tartalmazó cikk jelenik meg egy egykor normális lapon. Tudom, tudom, az olvasószám, de egyszer visszanyal majd a fagyi és bizony ettől már csak a "tisztelt" cikkíró úr a ... sajnálatosabb, hogy erről képes írni."

    u.i. én is csak azért olvastam el, mert még volt bennem remény, hátha tévedek, de nem, illetve hogy jogot formáljak a fenti sorokra.
  • FoodLFG #6
    iwiwre csak azért járok néha, hogy megnézzem a shubbán linkelt nyomorultakat rajta. pl:
    http://subba.blog.hu/2010/05/21/subba_sziv_iwiw_bolond_lyukbol

    álprofil rulez.
  • boond #5
    "Az elkövetkezendő hsz-ek szerzőinek, egy kurva oldalra sem lesz ilyen regisztrációja, vagy ha van, nem használja. Na hajrá."

    Lehet most gúnyolódsz, de ha ismernél akkor tudnád hogy igaz amit írtam.
  • slickboy #4
    Nekem a kedvencem a saját kézben tartott fényképezővel lőtt portrék, konkrétan a "felnézek szexisen a hajam közül csábosan a fejem fölé tartott kamerába, lehetőleg a dekoltázsom is látszódjék eléggé" típusú alkotások. Myvipen azon röhögök, hogy az összes tinipicsa kizárólag ilyet tesz fel magáról lehetőleg 10-20 változatban. :D
  • NullZ3r0 #3
    A kamureg belefér (poén kamunév, kitalált adatok)? Így másokat láthatok, de ők engem nem. :)
  • Freddycom #2
    Az elkövetkezendő hsz-ek szerzőinek, egy kurva oldalra sem lesz ilyen regisztrációja, vagy ha van, nem használja. Na hajrá.
  • boond #1
    Nem sok értelmét látom az ilyen iwiw-myvip -facebook oldalaknak... (ugyan nekem is van "regisztrációm" de nem sokat érdekel havonta 1 szer ha felnézek rá.. vagy még ritkábban...)