Berta Sándor

Létezik-e emberek és gépek közötti kollektív intelligencia?

Thomas Malone azokat a lehetőségeket kutatja, amelyek alapján az emberek és a gépek a legjobban összekapcsolhatók azért, hogy lehetőleg intelligens módon reagáljanak különböző dolgokra.

Thomas Malone matematikus-pszichológus jelenleg a Massachusettsi Technológiai Intézet (MIT) Kollektív Intelligencia Központjának munkatársaként és társalapítójaként dolgozik, de korábban éveket töltött a Xerox PARC kutatóközpontban is.

"A kollektív intelligencia az emberiség fennállása óta létezik. A kollektív intelligencia az én olvasatomban azt jelenti, hogy emberek csoportokba tömörülnek és látszólag intelligens módon reagálnak a dolgokra. Ezek a csoportok lehetnek családok, városok, országok vagy katonai egységek is. Szintén ebbe a kategóriába sorolható a Wikipedia és a Google is. De az intelligencia önmagában nagyon nehezen definiálható, a legtöbben, akik ezzel a kérdéssel foglalkoznak éppen ezért meg sem kísérlik meghatározni a pontos jelentését. Egy egyszerű definíció szerint az az intelligencia, ha valaki képességek széles körével rendelkezik. Nem különleges képességekről van szó, hanem arról, hogy valaki mennyire gyorsan tud alkalmazkodni a dolgokhoz."

"Az, hogy egy csoport mennyire intelligens attól is függ, hogy hol húzzuk meg a határt. Vannak ugyanakkor olyan csoportok, amelyek jól működnek és vannak, amelyek nem. Mi megpróbáltuk a csoportok különböző szervezeti formáit és a feltételeiket megvizsgálni. Ezt biológiai géneknek nevezzük, összesen 16 ilyen gént azonosítottunk. Az egyik fontos ezek közül az úgynevezett Crowd-gén, egy másik a hierarchia-gén, de van konszenzus- és választási gén is" - hangsúlyozta az elismert szakember.

Malone hozzátette, hogy például a Wikipedia is szabad, de számos törvénye és szabálya létezik, amiket a közösség maga fejlesztett ki. Éppen ezért nem lehet azt kijelenteni a Wikipedia esetében, hogy minden lehetséges és minden így fog maradni, de az sem igaz, hogy ott egy hagyományos hierarchia van. A Wikipédiánál mindenki, aki szeretne, részt vehet a munkában és ez jóval több annál, mint, amire a hagyományos hierarchiában az embereknek lehetőségük van.

"A tizenhat gén közül mindig másik a fontos. Egyszer a hierarchia-gén kerül előtérbe, máskor pedig háttérbe szorul. Ráadásul csoportonként eltérő a hierarchia-gén szerepe is. A Linux-projekteken például bárki dolgozhat és fejleszthet szoftvereket, de csak Linus Torvalds és néhány más kiválasztott személy döntenek arról, hogy mik kerülnek be a következő frissítésbe. Ez a döntési folyamat hierarchikus. Viszont a Wikipédiánál sok olyan cikk jelenik meg, amelynek elkészítésébe egyetlen adminisztrátor sem szól bele. Ugyan sok csoportban van az alapvető kérdésekben döntő személy, de ezt a lehetőséget nem kell mindig használni. Ha mondjuk Linus Torvalds rossz döntéseket hozna, akkor a közösség nem fogja támogatni. Tehát ő sem gyakorol abszolút ellenőrzést a közösség fölött, hanem csak addig, amíg részt vesz a programban."

"A Google esetében nem lehet tudni, hogy a keresésre kapott választ helyes, de ugyanezt nem lehetne tudni akkor sem, ha egy ember válaszolna a kérdésünkre. De ez önmagában nem dönti el, hogy a Google intelligens-e vagy sem. A macskákat például intelligensnek gondoljuk, de intelligensebbek-e a növényeknél?" - tette fel a kérdést Thomas Malone. A szakember végül leszögezte, hogy azért mert valaki egy rossz döntést hoz, akkor még nem lehet kijelenteni, hogy nem intelligens, miként az sem helyes, hogy valaki a saját álláspontja alapján definiálja az intelligenciát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #9
    Akkor most a gépeknél vagy az embereknél esetleg mindkettőnél vannak ezek a 16 gének?

    Egyébként a közösség intelligenciája nagyon érdekes terület, találunk olyan közösségeket, akik együtt jócskán az egyedek intelligenciáját meghaladóan viselkednek (pl. hangyák, méhek). Találunk olyat is ahol ez inkább fordítva van. Az emberi közösségekre is jellemző, hogy viszonylag intelligens egységekből, egyedekből áll, de ha a társadalmat egyben nézzük, akkor már egy ön- és környezet-pusztító kártékony dolgot figyelhetünk meg...
  • who am I 7 #8
    nem egy ember tud, egymagában is állat lenni....(pontosan azok, akik tömegben is állatként viselkednek..)
  • who am I 7 #7
    objektív álláspont
  • Bounti #6
    "A kollektív intelligencia az én olvasatomban azt jelenti, hogy emberek csoportokba tömörülnek és látszólag intelligens módon reagálnak a dolgokra."

    Erre ez az idézet jut eszembe:

    "- Az ember okos, de nagy tömegben buta, és hisztérikus állattá válik."
  • kissssss #5
    Létezik-e emberek és gépek közötti kollektív intelligencia?

    aj jajjj már jönnek most fordulnak be a sarkon de nem baj jöjenek csak az uj virusom majd ki fekteti öket
  • kozik #4
    Pontosan mi köze van a címnek és az első bekezdésnek a cikk többi részéhez?
  • Amergin #3
    "...miként az sem helyes, hogy valaki a saját álláspontja alapján definiálja az intelligenciát." Akkor mi szerint kellene "definiálnunk" az intelligenciát? És "melyiket" egyáltalán?
  • DeedY #2
    :)
  • joebacsi #1
    Lásd google pagerank.