Gyurkity Péter

Itt az első Android tábla

Az Archos dobja piacra az első, Android operációs rendszerrel ellátott tablet PC-t, amely a jelek szerint felszereltségével és árával egyaránt a hordozható médialejátszókkal vetekszik majd.

A cég pár napja jejelentette új üdvöskéjének elkészültét, most pedig már az Amazon oldalán is felbukkant a fejlesztés, mégpedig igen kedvező, alig 200 dolláros induló áron. Ebből rögtön arra következtethetünk, hogy a cég tisztában van a készülék lehetőségeivel, és nem a hagyományos noteszgépek és netbookok, hanem a hordozható médialejátszókkal szemben indítja útjára azt.


A tengerentúlon hivatalosan május 17-én megjelenő Archos 7 egészen pontosan egy 600 MHz-es központi processzort, valamint egy 7 hüvelykes, 16:9 kijelzőt tartalmaz, ez utóbbi maximális felbontása 800 x 480 pixel. A beépített tároló alapesetben 8 GB méretű, akkumulátora pedig a gyártó közlése szerint mintegy 7 óra videó, illetve 44 óra zene folyamatos lejátszására elegendő - egyetlen feltöltéssel. A 720p minőségű videólejátszás megoldott (H.264, MPEG-4, illetve Realvideo .avi, .mp4, .mov, és .fl kiterjesztéssel), a zenei anyagok esetében pedig MP3, WMA (non-DRM), WAV3, APE, OGG, FLAC, valamint AAC3 támogatást sorol fel a lista.

A készülék megbirkózik olyan technológiákkal, mint a 802.11 b/g/n Wi-Fi, a Bluetooth, a microSDHC, emellett lehetőségünk nyílik email, képek, valamint eBuddy azonnali üzenetek küldésére és fogadására, míg e-könyveket az Aldiko programmal olvashatunk, a hírek között pedig a DailyPaper nevű alkalmazással böngészhetünk. A teljes Android Market ugyan nem elérhető a táblán, ezt azonban az Archos saját megoldásával igyekszik pótolni, amely AppsLib névre hallgat, méretében pedig jelentős mértékben kisebb lesz az eredetinél. A készülék továbbá két hangszórót és egy beépített mikrofont is tartalmaz.

Az úgynevezett "mass storage" üzemmódban a Windows, a Linux, valamint a Mac operációs rendszerek támogatása megoldott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Boromello #7
    Valószínűbb lesz, hogy ezeken majd chrome os fog futni, csak még pakolgatják rá az androidot míg nincs kész az Os
  • sarpba #6
    Méghogy ez az első... LOL. Ez már vagy a 10-ik ilyen próbálkozás, és nem is a legolcsóbb. Csak pár névtelen kínai jószág: Eken m001 vagy a Babiken MID UMPC Tablet PC-je. Mindkettő 150 dollár körüli áron rendelhető legalább 1 hónapja.

    Ami a dollár-euró árkonverziót illeti. El kellene már felejteni, hogy ez árkonverzió lenne. Az USA-ban egyszerűen nincs Áfa, nálunk ez 25%, ezen kívül vám, szállítási költség és a haszon jön a készülékek árára. Tény hogy ez utóbbi sajnos sok esetben tisztességtelen mértékű is lehet, de mindenki előtt adott a lehetőség, hogy magánimportban intézze az ilyen irányú ügyeit. (én ezt szoktam tenni, ha szignifikáns árkülönbség mutatkozik, autóalkatrészeknél 5-600% sem ritka...)

    Amúgy sokat szerintem se érnek ezek a jószágok. Egy Nvidia Tegra 2 -vel szerelt tabletet, már el tudnék viselni, persze hasonló árszinten. :)
  • InterFoxSOFT #5
    Pont annyit ér mint a többi ilyen.
    Szart se!
  • nickb #4
    Mindig az 1:1 konverziót alkalmazzák.
  • Darth Sith #3
    Tök szimpatikus, csak mire eljut hozzánk a 200USD-ből lesz 200€... :(

    Az Archos 9-el szemeztem, kint 539$ (~102000HUF) itthon 150k HUF környékén indul...
  • morden #2
    Ugyan ezt tudja a 3 évvel ezelőtt megjelent 605 wifi jelzésű archos ( csak 4,3 collal) alig 20 ezer forintért.