Berta Sándor

Házkutatás a Gizmodónál az elvesztett iPhone miatt

A kaliforniai Rapid Enforcement Allied Computer Team (R.E.A.C.T.) meglátogatta Jason Chennek, a szakportál munkatársának otthonát, és bűncselekményre gyanakodva több számítógépet is lefoglaltak. A REACT kapcsolattartást végez a rendőrség és néhány kiemelt magáncég között.

Az eset hátterében az áll, hogy a Gizmodo megvásárolta az iPhone 4G prototípusát, majd Jason Chen szó szerint szétszedte és lefényképezte a készüléket, a fotókat pedig feltette az oldalra. A Rapid Enforcement Allied Computer Team tagjai bemutatták a San Mateo város legfelsőbb bíróságának bírója által jegyzett házkutatási parancsot, majd munkához láttak. A helyszínen lefoglaltak négy számítógépet és két szervert. Mint utólag kiderült, ezzel máris törvénysértést követtek el, mivel a kaliforniai büntetőjog 1524(g) paragrafusa alapján törvényellenes a számítógépek lefoglalása.


Jason Chen az új iPhone prototípusával

Chen minden az üggyel kapcsolatos dokumentációt beszkennelt, majd nyilvánosságra hozott és részletesen leírta azt is, hogy miként zajlott le az eset. "A feleségem és én éppen vacsoráztunk, 21 óra 45 percre értünk vissza a lakásunkhoz. Amikor megérkeztünk, észrevettem, hogy a garázs ajtaja félig nyitva volt. Amikor megpróbáltam teljesen kinyitni, hatósági személyek bukkantak fel és közölték, hogy házkutatási parancsuk van. A házamat és a tulajdonomban lévő minden járművet átvizsgálhatnak. Arra kényszerítettek, hogy a kezeimet a fejem mögött kulcsoljam össze, majd megmotoztak. Fegyvereket és más éles tárgyakat kerestek nálam."

"A feleségem az autónkat egy másik helyen parkolta le, hogy ne akadályozza más járművek mozgását. A nyomozók a garázsban rendezkedtek be. Volt náluk egy számítógép, aminek a segítségével mindent feljegyeztek, amit lefoglaltak. Azt mondták, hogy több órája a helyszínen vannak és fel kellett törniük a lakás bejárati ajtaját, mivel nem voltunk otthon. Hozzátették, hogy az okozott kárért kártalanítani fognak" - írta Jason Chen.

A szerkesztő beszámolója így folytatódott: "Azt mondták, nem tartóztatnak le és elmehetek, amikor csak akarok. Úgy tűnt, hogy mielőbb végezni szeretnének. Látni akartam a bírósági határozatot, amit azonnal meg is mutattak nekem. Megkérdeztem, hogy látták-e az egyik e-mailemet, amit Gaby Darbyshire a Gawker Media kiadó vezetője írt nekem és amit kifejezetten erre az esetre nyomtattam ki. Azt felelték: igen és bizonyítékként már le is foglalták. Az egyik rendőr azt mondta, 25 éve szolgál, de most látott ilyen eljárást először."

"Végül arra kényszerítettek bennünket, hogy 30 percig az ajtó előtt várakozzunk. Ez idő alatt teljesen átkutatták a házunkat és mindent feljegyeztek. Amikor végeztek, akkor minden lefoglalt dolgot egy teherautóra pakoltak és elhajtottak. A nyomozást vezető személy átadta a névjegykártyáját és azt mondta, bármikor felhívhatom, ha kérdéseim merülnének fel. Ezenkívül nyújtsam be a kártérítési igényemet a tönkre tett ajtóért. Ettől függetlenül úgy tűnt, hogy más kár nem történt." Az összesen 22 lefoglalt tárgy között volt egyébként még egy iPad, egy iPhone, több digitális kamera és merevlemez, valamint egy mobiltelefon is.

Stephen Wagstaffe, a helyi ügyészség szóvivője megerősítette az információkat és elismerte, hogy az Apple értesítette őket, de csak annyit közölt velük, hogy minden bizonnyal lopás történt. Más részleteket viszont a vállalat az ügyről nem árult el a nyomozóknak.


A Gawker Media kiadó, amelyhez a Gizmodo tartozik, jogellenesnek minősítette az akciót, mivel Chen, mint újságíró a jelenleg hatályos kaliforniai jogszabályok szerint védettnek minősül a házkutatásokkal szemben és attól, hogy a munkája során beszerzett, közérdeklődésre számot tartó az információkat lefoglalják vagy vizsgálat alá vonják. A rendőrök az iPhone 4G fotóit keresték a házában, valamint olyan e-mailekre és híváslistákra voltak kíváncsiak, amelyek a készülék beszerzését bizonyítják.

A Gizmodo a múlt héten vásárolta meg 5000 dollárért az iPhone 4G prototípusát, amit Gray Powell mérnök hagyott el egy kaliforniai bárban. A redwoodi szórakozóhelyen felejtett prototípust ezután a honlap igazi szenzációként prezentálta és Chen képekkel illusztrált termékbemutatóját rövid időn belül 3 millióan olvasták el. A készülék valódiságát az alkatrészeken talált logók ellenére is sokan vitatták, sokáig az Apple sem kommentálta a történteket, azonban a cupertinói cég Bruce Sewell jogtanácsos aláírásával hivatalos levélben követelte vissza a Gizmodo birtokába került, az Apple tulajdonát képező készüléket.

A házkutatási ügy óriási botrányt kavart a tengerentúlon. Harry McCracken, a Technologizer nevű konkurens blog szerkesztője teljesen megdöbbent a történteken és azon, hogy egy profi blogger ellen miként hajthattak végre ilyen akciót a hatóságok. A férfi úgy gondolja, hogy Chent ugyanúgy megilletik az újságírók jogai és az, hogy megvédhesse a forrásait és az informátorait.

Az Electronic Frontier Foundation (EFF) képviselője a Business Insider című lapnak úgy nyilatkozott, hogy a házkutatási akció illegális volt és soha sem lett volna szabad elrendelni. Jennifer Granick, az EFF jogásza hozzátette, hogy a bloggereket is védeni kellene az ilyen házkutatási és lefoglalási akciókkal szemben. A Business Insider egyébként kiderítette, hogy a házkutatást Matthew Broad nyomozó vezette. A szakember számítástechnikai ügyekre szakosodott és SWAT-, illetve K9-es tapasztalatai is vannak. Broad ráadásul szociológusi végzettséggel rendelkezik és tagja a National Police Bloodhound Association nevű szervezetnek.

A kerületi ügyészség a Gizmodo ügyvédjének közbelépésére azonnali hatállyal leállíttatta a nyomozást és a Chennél lefoglalt tárgyak elemzését. Stephen Wagstaffe ezt úgy kommentálta, hogy Chen is megkapta az újságírókat megillető védelmet. Azonban erről a kérdésről tovább tart a vita és ennek végkimenetele határozza majd meg az egész ügy folytatását is.

Voltak ugyanakkor olyanok is, akik bírálták a bloggert. Michael Arrington, a Techcrunch vezetője például annak a véleményének adott hangot, hogy ez az akció is csak arra volt jó, hogy még többen foglalkozzanak az iPhone 4G-vel és a Gizmodóval. Ugyanakkor szerinte a blog óriási hibát követett el, amikor 5000 dollárt fizetett a prototípusért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rudymester #55
    Inkább azt kellene s*ggbe rúgni, aki elhagy egy prototipus telefont egy bárban. Inkább lettek volna csendben az Applenél, hisz nem tudták a telót bekapcsolni és ez csak egy jó kis reklám lett volna nekik.
  • FefeeX #54
    A másik meg hogy elvesztette. A magyar jog szerint bizony TE vagy a hülye, ha elveszted a cuccodat. Nem az, aki mondjuk elveszted a telefonod, és ő egy óra múlva megtalálja és zsebre rakja. Nekem volt ilyen, mégse akartam felakasztatni senkit azért, mert nem kezdte el felhívogatni az összes embert a telefonkönyvben, hátha vissza tudja adni... Pedig nem volt olcsó a cucc. A rendőrségen meg kb kiröhögtek, mikor kérdezték, ellopták, vagy elhagytam, és mondtam, hogy gyakorlatilag igen, elhagytam, én voltam a hülye...

    Ha valaki elveszít valamit, a saját hibájából, akkor ha a megtaláló megtalálja, és nem kezd el keresni, hogy visszaadja, az bizony nem lopás.
  • FefeeX #53
    Ennyi. Mielőtt valamit leírsz, nézz legalább utána... Bár ilyen értelmi fogyatékosokat lehetne mutogatni az állatkertben...

    Vigyázz, egyszer nehogy téged végezzenek ki a baromságaid miatt... :D:D
  • Tetsuo #52
    LOL Igazad van.
    Tevesen allitottak le a nyomozast es indult vizsgalat az eljaras ellen..
  • krajcsovszkig #51
    Egyetértek. :)
  • Sir Ny #50
    Ha ingyen, akkor nemszóltam.
  • krajcsovszkig #49
    A Gizmodon azt is írják, hogy miért nem tudta az apple megtalálni. A bétás oprendszeren nem működött a nyomkövető funkció, ami egyébként minden szifonban benne van, aztán meg ki is sütötték, hogy ne bírják legalább a szoftvert megnézni.
  • krajcsovszkig #48
    Már bocsi, de az almának ingyen akarta visszaadni, nem kért érte pénzt.

    Ha meg pénzért akarta volna, akkor beperelhették volna ott egyből a csávót és a Gizmodo soha bele se keveredett volna.
  • Sir Ny #47
    Már amennyiben az Apple-nek pénzért akarta visszaadni.
  • Sir Ny #46
    "Mivel a tulajdonos nem vette vissza, ezért tulajdonképpen a beleegyezésével tartotta magánál..."

    Ha én elveszem az autódat, követelek érte 100 milliárd forintot, te nem fizeted meg, akkor az már jogilag az én autóm lesz, ugyi?

    Neked is csak azt tudom mondani, amit fefeexnek.


    Te jó ég, mekkora erkölcsi fertő van már itt az SG-n. Ha valaki nem VÁSÁROLJA vissza a saját cuccát, akkor az már nem lesz az öve??? Atya ég.