Berta Sándor

Webkamerával igazolványképet

Egy fiatalember feltette magának a kérdést, hogy ha már mindenütt lehet olcsón kapni webkamerákat, akkor miért ne készíthetné el mindenki ezeknek az eszközöknek a segítségével az igazolványképeit?

Konstantin Kutzer mindig is sokallta, hogy mennyi pénzt kérnek el a fényképeszek az igazolványképek elkészítéséért, így gondolt egyet és megvalósította saját ötletét. A fiatalember ötlete egyszerűségében nagyszerű. Az elhatározást tett követte, cége ma már a fotóstúdiók online konkurensének számít és sikerült a program első licencét is eladnia.

Az egész ügy hátterében az állt, hogy Kutzernek szüksége volt igazolványképekre. A felkeresett fényképész gyorsan és profi módon dolgozott, de a fiatalember mégsem volt elégedett a végeredménnyel. Úgy érezte, hogy a fotós nem kapta el a megfelelő pillanatot és a felvételeken mindig rossz szögben vagy nem megfelelő fényviszonyok közepette szerepel. Ennek ellenére végül nem tehetett mást, kiválasztotta a legjobb fotókat és közel tíz eurót fizetett értük. "Ezeket a képeket én is jobban elkészítettem volna" - mondta a 23 éves Kutzer, aki az eset után kezdett azon gondolkozni, hogy milyen megoldást találhatna a problémára.

Pillantása a beépített webkamerával rendelkező laptopjára esett és hamarosan már próbafelvételeket készített. Az eredményt még őt is meglepte. Hamarosan megalapította a Clickyourpic nevű céget, amelynek a honlapján a felhasználók webkamerák segítségével készíthetik el a saját igazolvány- vagy biometrikus jellemzőiket is tartalmazó képeiket. A Clickyourpic minden fotóból 12 másolatot küld el három napon belül postai úton a megrendelőnek. A szolgáltatás ára 12 kép esetében 5,80 euró.

Az ötlet nem forradalmi, a világhálón számos hasonló megoldás létezik, de azokból hiányzik a webkamera-funkció. A Clickyourpic viszont mindig a webkamerák segítségével dolgozik. Elég néhány kattintás és már készen is vannak az igazolványokba, jogosítványokba vagy éppen közlekedési bérletekbe használható fotók. Jelenleg havonta átlagosan 100-an veszik igénybe a szolgáltatást, azonban ez csak a kezdet. Európában évente sokmillió személyi igazolványt készítenek, így érthető, hogy a kereslet óriási lehet egy ilyen programra. S akkor még nem beszéltünk a különböző intézményekről, egyetemekről, főiskolákról, vállalatokról, ahol szintén alkalmaznak különböző azonosítókat és igazolványokat.

"Az első egyetem már megvásárolta a program licencét, további tárgyalások pedig folyamatban vannak. A 10 000 eurós költség nagy részét én fedeztem, hitelt ugyanis nem akarok felvenni, az túl kockázatos lenne. Most még a Berlini Szabadegyetem helyiségeit használom, de később saját irodát akarok és munkatársakat" - ecsetelte jövőbeli terveit Konstantin Kutzer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MerlinW #17
    A cikkben nem az az igazolványkép a lényeg, hanem hogy csupán egy apró ötlet kell, és máris kész a 23 éves milliomos. Ennyi.
  • Blacktom #16
    Jaja, szintúgy:) Aláírásba is belephotoshopoltam hogy folyamatosabbak legyenek a vonalak:D Tök jó a photoshop mint ige:D mint a google...
  • redfish #15
    "...Mint már előttem is írták ez Magyarországon "halva született ötlet", itt ugyanis (tudtommal) már nem kell semmihez sem igazolványkép. Útlevél, személyi, stb az okmányirodában készül helyi fényképpel..."

    Azért még elég sok okmányhoz vagy kérelemhez szükséges az igazolványkép!...

    Pl.: diákigazolvány, önéletrajz, vízumkérelem, közlekedési bérletek...

  • krajcsovszkig #14
    E-felvételi esetén ott a neten tölthetsz fel a diákodhoz képet.
    Én is webkamerával csináltam, kicsit rámentem psp-vel, hogy egyenletes legyen a háttér meg jobbak a színek azt szevasz. Sőt, még aláírást is szkennelve kell felrakni.
  • Utokverek #13
    Photoshoppal igazolványképet :D
  • Ferrer #12
    Autósiskolába jelentkezéskor, önéletrajzba.
  • RaZoK #11
    hátő én már évek óta magamnak csinálom az igazolványképet telefon+nyomtató+fényképpapír segítségével
  • nextman #10
    "Jelenleg havonta átlagosan 100-an veszik igénybe a szolgáltatást, azonban ez csak a kezdet."

    Én ezt a mondatot emelném ki, ez nem csak a kezdet, hanem a végzet is, barátom:)
    Ahogy előttem írták, nincs már szükség erre, ha lenne, akkor is sokkal olcsóbban, akár ingyen is megcsinálnák sokan mások, kicsi energiabefektetéssel.
  • bestpixel #9
    "Ezeket a képeket én is jobban elkészítettem volna" - mondta a 23 éves Kutzer" - Na, így születnek az igénytelen fotók milliói manapság. Ma már mindenki profi fotós, aki még egy optika nélküli "kamerával" is jobb képeket készít, mint egy tanult, tapasztalt fotós stúdiófelszereléssel.
    Még jó hogy nem űrhajót akar építeni.
  • narumon #8
    Mint már előttem is írták ez Magyarországon "halva született ötlet", itt ugyanis (tudtommal) már nem kell semmihez sem igazolványkép. Útlevél, személyi, stb az okmányirodában készül helyi fényképpel.