Berta Sándor

Nyílt levél Eric Schmidtnek, a Google vezetőjének

A világ tíz országának adatvédelmi szakemberei fordultak közös levélben a Google vezetőjéhez.

A kanadai, az új-zélandi, az izraeli, a német, a francia, az ír, az olasz, a holland, a spanyol és a brit adatvédelmi biztosok azt kérték Eric Schmidt vezérigazgatótól, hogy az általa vezetett cég a jövőben az eddigieknél jobban figyeljen az adatvédelemre, illetve jobban tisztelje az emberek magánélethez fűződő alapvető jogát. A szakemberek különösen azt emelték ki a levélben, hogy egyre jobban aggódnak, amikor a vállalat egy új technikát vezet be, mert úgy tűnik, hogy ilyenkor az adatvédelem és a magánélet védelme a háttérbe szorul. Példaként a Google Buzz és a Street View szolgáltatásait említették.

A dokumentumot a tíz adatvédelmi biztos Washingtonban adta át Eric Schmidtnek és egyúttal nyilvánosságra hozták Kanadában, Franciaországban, Olaszországban és Hollandiában is.

A Google Buzz tekintetében a szakértők szerint a cég gyakorlatilag teljesen figyelmen kívül hagyta a nemzetközi adatvédelmi normákat és törvényeket. A cég később -a tiltakozások hatására - kénytelen volt módosítani a szolgáltatásán. A nyílt levélben szintén a hiányosságok között szerepel, hogy a társaság nem tájékoztatta megfelelő módon a Gmail-előfizetőket az új szolgáltatás működési elvéről, illetve arról, hogy miként akadályozhatják meg a túl sok információ kiszivárgását. Ez pedig ellentmond annak az alapvető elvnek, hogy az emberek maguk szabhatják meg a személyes adataik felhasználását és ellenőrizhetik is ezt a folyamatot.

"Egy olyan vállalattól, mint a Google, sokkal jobb szolgáltatások várhatók el és nem szabad, hogy egy béta változatban lévő program elérhető legyen az internetezők számára, valamint hogy szőnyeg alá söpörjék az adatvédelmi problémákat. Az adatvédelem nem mellékes ügy. Azonban a Google a Street View esetében is bizonyos országokban teljesen figyelmen kívül hagyta a magánélet védelmét és az adatvédelmi törvényeket és új kulturális normákat honosított meg" - olvasható a dokumentumban.

Az adatvédelmi szakemberek sietve leszögezték ugyanakkor azt is, hogy a Google magatartása nem egyedülálló eset, de azért fordultak pont e cég vezetőjéhez, mert mégiscsak az online világ vezető vállalatáról van szó. A szakértők elvárják, hogy a konszern válaszában konkrétan vázolja fel, hogy mit akar tenni az adatvédelem javítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anotino #13
    Latom sikeresen atugrottad a fontosabb peldat... Amugy pls rakj fel egy kakiltatos kepet a facebookodra hiszen annak mutogatasaban semmi kivetnivalo nincs.
  • andersh #12
    és ha pl nem figyelsz oda mert át akarsz menni az úton és körbenézel, és épp lehugyoz a kutya amit épp sétáltatsz (még csak nem is a tiéd, csak a szomszédnak tettél szívességet h elvitted, mert elutazott), és pont ekkor lefotóznak akkor másnap melóhelyen már avval fognak poénkodni h jól lehugyozott a kutya.

    te tényleg ezt akarod?
  • Daza500 #11
    Írjanak egy kérvényt, hogy Photoshoppal tüntessék el a képekről az összes élőlényt, ha ennyi embernek kellemetlen.
  • cateran #10
    Errm...ez most a kutyanak kinos vagy a pasinak? Tiltott helyen szart a kutya? Akkor remelem jol megbasztak a gazdit..amugy meg kit erdekel,ha kakal 1 kutya? A street view nem 1 kozossegi oldal ffs...
  • Anotino #9
    Azert nem artana megnezni 1-2 konkret esetet, hogy mi miatt haborognak az emberek.

    Pl egy ficko epp a kutyajat kakiltatta a fure mikor le lett fotozva. Nem biztos, hogy pont ezt a pillanatot akarja magadrol a neten. De ez egy artatlan pelda.. A no akinek a pszihopata exferje a betas buzz-nak hala tudta meg az uj lakcimet / munkahelyet peldaul nem nagyon repes az oromtol.
  • cateran #8
    Es mit gondolsz,hanyan fogjak megnezni pont az adott teruletet,ahol te a csupasz mseggedet mutogattad? Elarulom ha a t nemet turista felrakja a kepedet facebookra vagy vmi hasonlo rusnya oldalra,kapasbol megasztar leszel....az ugyanis celzottan megy a plebsnek...a street view meg csak annak aki az adott teruletet szeretne igy megnezni..
  • philcsy #7
    A közterület az közterület. Ha én kamerával végigsétálok és felvételeket csinálok akkor azt feltehetem. Sőt az emberek simán feltesznek ennél durvább képeket is rólad ha az utcán valami történik. Föl a youtube-ra és meglesz a 10.000 néző. A google street-es képedet nem sokan fogják látni.
  • TommyGun #6
    Ez mind szép és és jó de had dönthessem már el hogy engem zavar é vagy sem hogy lefotóznak és felraknak e a netre a street wievra vagy sem...ez nem egy nyaralási fotó amin a tuskó német túrista lefotózott a balatonon és rajta vagyok a képen mert azt max ő max otthon megnézi vagy felrakja a blogjára amit megnéznek +50en ismerősök, de had döntsem már el én hogy fel akarok e egy olyan oldalra kerülni ahol akár 500 millió ember a csupasz seggemet nézi mert lehet pont kiszakadt a valagamon a gatya amikor a google verda elsuhant a seggem megett...
  • andersh #5
    jó akkor most képzeld el fordítva a szitut :D
    h te buksz le h nem ott vagy ahol kéne vagy valami ilyesmi.
  • Narxis #4
    Örülnék, hogy megtudtam...