Gyurkity Péter

Újabb Windows Phone 7 részletek

Egy internetes portálon érdekes, eddig nem látott részletek láttak napvilágot a Windows Phone 7 alatt meghúzódó architektúráról, annak működéséről, valamint az OEM-gyártóknak megszabott feltételekről.

A részletek a WMPoweruser oldalon jelentek meg, ezekből pedig fontos apróságokra derül fény, amelyek eleddig kimaradtak a hivatalos csatornákon keresztül cseppfolyósított anyagokból. Megtudhatjuk például, hogy a mobil operációs rendszer rendkívüli hangsúlyt helyez a Windows Live ID azonosítónkra, amely nagyjából az Android példáját követi (ott a Google Account fiókunk kap hasonló szerepet).

Ezen azonosító birtokában vehetjük majd igénybe a Microsoft által kínált online szolgáltatásokat, szinkronizálhatjuk kapcsolati listánkat, valamint használhatjuk a Marketplace portált. Mielőtt azonban megadnánk az azonosítót, a telefon első bekapcsolását követően el kell fogadnunk a végfelhasználói licencszerződést (EULA), amely után a Genuine Windows Phone platform ellenőrzi a készülék hardveres összeállítását, a komponensek eredetét. Az okostelefonokon futó alkalmazások a megadott limit szerint legfeljebb 1 GB memóriát használhatnak fel - ezzel nyilván a később megjelenő változatokra is készülnek.


Az operációs rendszerből hiányzik majd a Bluetooth 3 támogatás, a Direct3D-meghajtókért pedig az OEM-gyártók lesznek felelősek. Ugyanezen gyártók legfeljebb 6 előre telepített alkalmazást mellékelhetnek az új készülékeken, amelyek maximum 60 MB tárhelyet foglalhatnak el. Trial, azaz próbaverziós szoftvert nem lesz lehetőségük telepíteni a telefonokra, a telefon alapértelmezett keresőjeként megjelenő Bing szolgáltatást pedig nem cserélhetik le alternatív platformra - mindössze annyit tehetnek meg, hogy a Mobile Internet Explorer által használt alapértelmezett keresőt válthatják le saját kiválasztottjukkal.

A Windows Phone 7 platformot használó készülékek a Microsoft Unified Storage System rendszerére támaszkodnak majd, így az azokon futó alkalmazások nem különböztethetik meg a memóriában lévő, illetve a belső tárolókon elmentett állományokat - amennyiben eltávolítjuk a memóriakártyát, okostelefonunkról kizárólag vészhívásokat kezdeményezhetünk majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BaLeeX #8
    Vicc amit ez a szerencsétlen MS bénázik ezzel a WM-el...
    Későn ébredtek, nem vették komolyan a konkurenciát meg lenyilatkoznak ilyet, hogy a 7es verzió sem lesz az igazi, aztán még jó fél év mire megjelenik.

    Ha ezt nem használják ki az alternatív oprendszert fejlesztők akkor semmit.
  • passatgt #7
    iphone is 2.1, de ez most hogy jött ide?:)
  • Stiff #6
    Ezek már megint támogatni akarják az EU-t
    Ha ez mind igaz, de vegyük csak a felét, akkor is fos, mert a felhasználónak olyan szinten lenne megkötve a keze, amiből szabad normális ember nem kér, szerintem! A WINFOS rászolgál a nevére
  • kvp #5
    "Mi az, hogy nincs bluetooth támogatás"

    Van de csak v2.0-as. Az iphone-osok elvannak az 1-essel is...

    "nem lehet memóriakártya nélkül telefonálni,"

    Alapbol nincs a rendszerben irhato memoria. A rendszerparticio egy csak olvashato romdisk, igy ha valaki be akarja inditani a rendszert es nem csak csokkentett modban, akkor kell valamilyen mukodo rendszermeghajto. A registry is a memoriakartyan (c: meghajto) lesz. Azon sem borul ki senki, hogy a windows nem fut cd-rol teljes erteku rendszerkent. Ezert is kell igazabol ket kartyahely minden ilyen telefonba. Egy belso a rendszerlemeznek (c:), a masik (egy kulso) pedig a cserelheto kartyaknak (d:).

    A windows mobile 7 valojaban egy desktop windows rendszer, lebutitott gui-val, mint ahogy az android is az. (win mobile 7 = win7 basic for arm) Ezzel egyutt az nt alapu kernelek mostanaban ujbol 4 rendszert tamogatnak (x86-32, x86-64, ppc /xbox360/, arm /snapdragon/).

    Mindezek mellett szerintem nem tul nyero amit osszehoztak, de a kernel es a rendszer jo lett, csak a kezelofelulet es a hasznalhatosag az ami nem szokott a microsoftnak sikerulni. Az, hogy a rendszert ellattak az xbox360-asokon megszokott hardveres vedelemmel csak annyit jelent, hogy nem lehet feltoretni a telefont. A keredes csak az, hogy a sajat alkalmazasok futtatasat engedelyezik-e. Ha igen, akkor nem baj, hogy rom-ban van az os, ha nem akkor viszont teljesen hasznalhatatlan lesz, mert akkor szinte senki fejlesztene ra es ingyenes programot sem lehetne futtatni. Eddig a microsoft mindent megengedett a telefonjain, a keredes, hogy ez mennyiben valtozott.
  • zseko #4
    Ez így ebben a formában semmit nem fog érni. Hihetetlen, hogy még most sem képesek tanulni a hibákból. Ezért (is) fogok androidos mobilt venni legközelebb.
  • rjudit #3
    Nem per lesz, hanem bukta.
  • Csak77 #2
    Fenéket lesz. Nem kötelező használni.
  • KicsiNika #1
    Ez, így, ebben a formában nem lesz jó. Mi az, hogy nincs bluetooth támogatás, nem lehet memóriakártya nélkül telefonálni, meg az egyéb árukapcsolások?!

    Ebből perek lesznek ;)