Szekeres Viktor

Kém a szomszédban - Jackie Chan lejtmenetben

Az a megdöbbentő, hogy akadt ember, aki itthon is megnézte Jackie Chan új filmjét, holott tudta jól, hogy mennyire gyenge lesz. De már semmin nem akadunk fel.

Pedig milyen jól kezdődik a Kém a szomszédban! És milyen jó a vége! A főcímben ugyanis régebbi filmek Chan-jeleneteit vágják egymásra mintegy kikacsintásképp, míg a stáblista alatt a szokásos bakikat lehet szemügyre venni. (Ez utóbbiakból az eddigi összes Chan-film stáblistájából biztosan összejött már egy egészestés mozira való.) A nagy kérdés, hogy a kettő között mi van? A nagy válasz: nem sok minden.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Hogy tetszett a Kém a szomszédban?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Nem Jackie Chan az első, aki idősödő akciósztárként gyerekkel veszi körül magát, hogy úgy akciózzon. Annak idején Schwarzenegger is ezt tette, manapság Vin Diesel és The Rock is próbálkozott hasonlóval, a közös az elkészült filmekben az volt, hogy nem sikerültek túl jól. Akadt közülük toleráhatóbb, akadt vállalhatatlan is, de miközben a 8 éven aluliak már attól odavannak, hogy valami színes és mozog a vásznon, az idősebbek csak ásítoztak.

Jackie-t az új filmjében Bobnak hívják és nappal szuperkém, este pedig szemüveges könyvelőnek álcázva szomszédként teljesít szolgálatot. Utóbbi minőségében rá is hajtott a mellette lakó egyedülálló szőkére (és három gyerekére), azonban mindezt teljes titoktartás mellett tette, így természetes, hogy anyu minden ragaszkodása ellenére, a srácok nem tartják őt túl jó fejnek. Persze egyszer minden lúzerélet véget ér, Bob letudja utolsó feladatát, majd bevállalja pár napra a gyerekeket - kár, hogy épp aznap akarnak végezni vele. Meg is indul az ereszdelahajam közte és a gyilkosok között. A gyerekek pedig...

A Kém a szomszédban egyszerű, ripacskodós, verekedős film, pár új és több régi koreográfiával, kunszttal és bunyóhoz felhasználható tárggyal - utóbbiak között maguk a gyerekek is megtalálhatóak. Ennyi bőven elég lenne ahhoz, hogy elfogadható végeredmény jöjjön létre, de sajnos nincs a film mögött semmi, egyszerű iparos munka hatását kelti a 80-90 perc, túlzottan is arra a bizonyos kaptafára készült, amit nálunk is lehet kapni az OBI és a Praktiker üzleteiben.

Egyébként kaptafa ide vagy oda, mindenképpen le kell rónunk tiszteletünket a hollywoodi forgatókönyvírók előtt, hiszen ezt a filmet sem egy vagy két ember írta, hanem három! Ejj, bárcsak ott lehettünk volna a boszorkányüstnél, s láthattuk volna hónapok vért izzadó munkáját, miközben a trió közös munkával csiszolgatta a párbeszédeket és dédelgette a szkriptet. Talán majd a DVD-n lévő werkfilmből kiderülnek a kulisszatitkok.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Az, hogy az alapanyag gyenge (az!), vagy már Jackie Chan nem a régi (kapcsolata a barátnőjével minden idők egyik leghiteltelenebb románca...), nem tisztünk eldönteni, viszont ismét csak egy jelet láthattunk arra, hogy a kedvelt színészeknek sem nézik meg minden filmjét birkaként az emberek. Valamiért Jackie Chan Magyarországon csak a tévében menő, hisz a Kém a szomszédban sem lett siker igazán sehol, csoda, hogy nálunk moziba került és még szinkront is kapott (innen is köszönet a Palace Pictures-nek, mely mostanság ugyan gyakran bebukik filmjeivel, de legalább színesíti azokkal a hazai kínálatot). Más kérdés, hogy a szinkron talán az egyetlen vicces aspektusát öli meg a filmnek, hiszen odalesz Chan ázsiai akcentusa, valamint a CIA-sek latin és vidéki dialektusa (George Lopez és Billy Ray Cyrus), cserébe viszont kapunk a gonoszok részéről viccesnek szánt, ám rettenetes szlávos hanghordozást - itthon csak ennyire telik a szinkronrendezőknek...

A Kém a szomszédban olyan lett, amilyen: gyerekfilmnek szánták, valamilyen szinten működik is gyerekfilmként, de a többi, amerikai akciósztár gyerekfilmjeinek közel sem túl nagy minőségét még így sem hozza. Ahogy írtuk: mindenki tudja előre, hogy gyenge filmről van szó, mégis akad pár merész vállalkozó, aki megnézi, hogy utána hőzöngjön, hogy nem sikerült jól - ez az, ami nem ér, ilyenért ütünk. (Persze a kritikushorda és a többi, filmeket megélhetésből néző léhűtő kivételnek számít, nekik kötelességük végigülni mindent, hogy felelősségük teljes tudatában utólag is óvhassanak mindenkit a hiba elkövetésétől.)

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Azonban, ha mégis akad olyan, aki azt mondja, hogy inkább érdemes megnézni a Kém a szomszédbant, mint mondjuk hetedjére az Istenek fegyverzetét, vagy tizenkettedjére a Rendőrsztori második részét, az..., de nem, várjunk csak! Ilyen biztosan nincs. Akkor meg miről beszélünk?

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Kém a szomsédban (Spy Next Door)
színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 94 perc, 2010
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

rendező: Brian Levant
forgatókönyvíró: Jonathan Bernstein, James Greer, Gregory Poirier
zeneszerző: David Newman
operatőr: Dean Cundey
producer: Robert Simonds

szereplők:
Jackie Chan (Bob Ho)
Billy Ray Cyrus (Colton James)
Madeline Carroll (Farren)
Alina Foley (Nora)
Will Shadley (Ian)
Amber Valletta (Gillian)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xyl #18
    Megnéztem, tetszett. Jackie Chan jól hozza a kémet is és a szürke kisembert is. Ami a "hiteltelen románcot" illeti: Csak körül kell nézni egy kicsit az embernek maga körül, és máris talál olyant, hogy "ugyan mit eszik azon a pasin/nőn?" A gyerekek is jól játsszák a szerepüket, a legnagyobbik csaj készakarva utálatos hozzáállása nagyon jó, a kis srác tudálékoskodása szintén. Amivel nem voltam megelégedve, azok a f?gonoszok. A figurát túlzottan nevetségesre veszik, így ők a hiteltelenek. Szinkronnal láttam, nem tudom, hogy eredetiben hogy van, de ha már egymás között beszélnek jobb lett volna felirattal. Az akcentusos beszéd itt valahogy nem az igazi.
  • MsUser #17
    A film nézhető, bár nem a legjobb filmje Jackie Chan-nek attól is függ mit várunk tőle aki oscar díj-as alakításokat az ne nézze. Én személy szerint bírom a filmjeit és annak megfelelően nem is csalódtam, inkább az ilyen túlfikázós cikk írókat kéne moderálni nem hagyni hogy befolyásolja azokat akik esetleg tisztelik annyira a szinészt hogy a negatív lehúzós vélemény ellenére is megnézik.
    Vannak akik imádják a Barátok közt meg a Brazil sorozatokat, nem is kevesen "bár én nem tartozom közéjük" akkor most kezdjük fikázni hogy vannak jobb filmek is.....
  • Skynet #16
    Lejtmenetben egy francot,csak simán a tartalmas filmeket nem hollywoodban csinálja hanem a hazájában.
    Akit érdekel: Little Big Soldier. Jó és tartalmas film,idei terms Jackie-től.
    Egyébként ennyi idős fejjel szeretnék én is így pattogni:)
  • kalapos01 #15
    Aki kikapcsolódásra vágyik, az is jó filmet akar nézni, nem? Akkor pedig nem ezt választja.
  • KAWAszaki #14
    Megnéztem. Jó, jó nem egy egy Oscar-díjas alakítás, hanem amolyan délutáni családi mozi, de azt, hogy sz@r, azt tényleg nem mondanám rá.
    A filmbéli párkapcsolat tényleg sántít, a wire-fu részek néha mókásak, de szórakoztató az összkép, és nem fárasztó. Persze ha filmkritikus lennék, és az lenne a melóm, hogy ilyet kell néznem, mert muszáj írni róla valamit biztos fikáznám én is...
    A helyén kell kezelni a dolgokat. Lehet, hogy a mélyenszántó filmdrámák "szakmailag" nagyon ott vannak, de van, hogy az ember inkább kikapcsolódásra vágyik.
  • barack1 #13
    Nekem nagyon tetszett ez a film. A gyerekeimmel néztem meg, és nekik is tetszett.
  • Chocho #12
    Na nehogy már azért is sírjunk, mert HD a trailer... Ezer éve ez a szokás.
  • Tetsuo #11
    LOL A legtobb mai film ugyanez.
    Egy kalap szart sem ernek. Gyerekfilm? Ez? A gyerekemnek (ha lesz), erosebben szelektalok, mint nekem. A Ludas Matyi meg a Vizipok Csodapok mellett hol vannak ezek a hollywoodi fosok?! Sehol..
  • Balumann #10
    Erről a filmjéről nem is hallottam. A The karate kid viszont szerintem ütős lesz, bár már abban sem ő a főszereplő igazán ha jól sejtem, előzetes alapján. Ezt a Da bing xiao jiang megtekintem, ez is valahogy kimaradt eddig :I
  • endrev #9
    Kösz a HD-trailert, nem mindenki tudja lejátszani ám..! :S