MTI

Új rendszert fejlesztenek a felsőoktatási adatok kezelésére

A tervek szerint az év második felében indulhat el Magyarországon a kutatási és felsőoktatási föderatív azonosító rendszer, a négymilliárd forintból megvalósuló projekt a felsőoktatási kutatóintézeti infrastruktúra megújítását szolgálja - közölte a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet.

A föderatív azonosítás azt jelenti, hogy a felhasználók egy helyen, az "anyaintézményükben" azonosítják magukat. Így szükségtelenné válik érzékeny személyes adatok (például felhasználónév/jelszó) több helyen történő tárolása. Az egy helyen történő azonosítás a felhasználóknak egyszerűsödést, az informatikai rendszereknek pedig átláthatóságot és így fokozott biztonságot nyújt.

A tervek szerint a 2010 második felében elinduló, több mint négymilliárd forintból megvalósuló fejlesztés a magyar felsőoktatási és kutatóintézeti infrastruktúra megújítását szolgálja. A föderatív azonosítás félmillió embert, diákokat, intézményeket, kutatóintézeteket, közgyűjteményeket érint. A tervek szerint így minden huszadik magyar állampolgár hamarosan közvetlenül érzékelheti ennek előnyeit - olvasható a közleményben.

A tervezetthez hasonló felhasználó-azonosítási és jogosultságkezelési föderatív rendszerek elterjedtek mind Európában, mind az Egyesült Államokban, és a tapasztalatok szerint a felsőoktatási intézmények együttműködése jelentősen növeli az adott ország oktatási szektorának versenyképességét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!