Hunter

A kiborgok századában élünk

A kiborgok, vagyis a gépekkel összeolvasztott emberek állandó szereplői a sci-fiknek, akik jellemzően a rossz oldalon állnak, vegyük csak Darth Vadert vagy a Star Trek Borg nemzetségének tagjait. A kiborgok az egyik legnagyobb félelmünket szimbolizálják, hogy idővel annyira belegabalyodunk a technológiáinkba, hogy elveszítjük emberiességünket. A SPACE.com írása szerint már elindultunk az úton.

A kiborg tudomány valós alkalmazásai azért messze nem ennyire elborzasztóak. Jelenleg elsősorban a gyógyítást szolgálják a beültethető pacemakerek, inzulin pumpák, hallás vagy látás segítő eszközök, de szólhatunk azokról a chipekről is, amikkel a depresszió vagy a Parkinson-kór kezelhető. Ha valaki ilyen eszközökkel kénytelen élni, azt egyáltalán nem tekintjük kiborgnak, mégis egy lépésként értékelhetjük a futurisztikus technika felé.

Az úgynevezett transzhumanisták szerint az ilyen jellegű technológiák fejlődése egy nap elvezethet az ember "2.0-ás verziójához", az emberi test korszerűsítéséhez, ami nem csupán kizárja az emberiséget sújtó betegségeket és kórokat, de alapvető funkcióinkon, képességeinken is javítani fog. Például a transzhumanisták elképzelhetőnek tartják az emberi agy újradrótozását számítógépes chipekkel, ami páratlan sebességű és pontosságú gondolkodást, tanulást és kommunikációt tenne lehetővé. Ez etikailag már egy jókora ugrás, igen nagy ugyanis a különbség a technika gyógyászati célú felhasználása és az egészséges emberek feljavítására történő alkalmazások között.

Martin Caidin 1972-es tudományos fantasztikus regénye, a Kiborg, ami alapján nem sokkal később elindult a "Hat millió dolláros férfi" című TV sorozat, egy életmentő megoldás képében hidalja át ezt az etikai aggályt. A címszereplő a NASA tesztpilótája volt, aki repülőgép balesetet szenvedett, így végtagjait és egyik szemét kénytelenek voltak bionikus alkatrészekkel pótolni. Ez elképesztő gyorsaságot, erőt és kiváló látást biztosított neki. Caidin nem pusztán a fantáziáját használta a történethez, sokat meríthetett az űrtársadalom akkori párbeszédeiből, a NASA ugyanis fontolgatta az emberek átalakításának lehetőségét. Ők nem szuperhősöket akartak kreálni, csupán a távoli űrutazásra szerették volna alkalmassá tenni űrhajósaikat.

Űrruha nélkül egy ember alig néhány másodpercet bír ki az űr vákuumában. Ez nem csupán a belélegezhető oxigén hiányával magyarázandó, a vákuum nyomása is végzetes, nem is szólva a -270 Celsius fokos hőmérsékletről, és a sugárzásról, ami még a védőfelszerelés mellett is veszélyes. 1960-ban Manfred Clynes és Nathan Kline egy esszét tett közzé az Astronautics szaklapban "Kiborgok az űrben" címmel, melyben a világűrbe küldött embereket a partra vetett halakhoz hasonlították. Azonban ha az emberi testet sikerülne úgy megváltoztatni, hogy alkalmazkodjon az űrbéli körülményekhez, az asztronauták szabadon, korlátok nélkül deríthetnék fel a világegyetemet, írja a páros.

"Ha az emberi űrrepüléssel kapcsolatban felmerülő számos technikai problémát az ember környezethez való alakításával oldanánk meg, és nem fordítva, az nem csupán egy jelentős előrelépés lenne az ember tudományos fejlődésében, de egy új, jóval nagyobb dimenziót is megnyitna az emberi lélek előtt" - olvasható az esszében. Clynes és Kline munkájából született a "kiborg" kifejezés, a NASA pedig továbbgondolta az ötletet és 1963-ban elkészítette a "Kiborg tanulmány: Az ember átalakítása az űr számára" című eszmefuttatását.

Ebben megvizsgálták a szervcserék, a gyógyszerek és a hibernáció hatásainak lehetőségeit az űrutazás megkönnyítése érdekében. A jelentés végül megállapította, hogy az űrutazások alatt a legnagyobb terhelésnek kitett szervek, azaz a szív, a tüdő és a vesék cseréje nem megoldható az akkori kor technikáival.

A hasonló tanulmányok mai akadémiai fejtegetései sokkal tágabban értelmezik a kiborg fogalmat, mint tették azt fél évszázaddal ezelőtt. "Mondhatjuk azt, hogy a kiborgizáció már a tűzzel és a szőrmékkel elkezdődött, a szemüvegeket és a protéziseket azonban egyértelműen idesorolhatjuk" - nyilatkozott James Hughes a connecticuti Trinity College orvosi etikusa, aki szerint már ma is a kiborgok korában élünk. A folyamat a gyógyászat fejlődésével fokozatos, ugyanakkor szilárdnak mondható, és egyre több ember fog élni a technika újabb és újabb vívmányaival, különösen, ha meggyőzik őket arról, hogy az előnyök nagyobbak a kockázatoknál.

A mai agyimplantátumok - mint a fentebb említett Parkinson-kór kezelésére szolgáló chip - sokak számára az utolsó mentsvárat jelentik. Az ilyen implantátumok azonban jóval elterjedtebbé válnának, ha a technika fejlettebb lenne és az emberek egyszerűen letölthetnék a legújabb frissítéseket, nem pedig egy újabb műtéti beavatkozás kellene egy-egy új változat behelyezéséhez. Ha belegondolunk, akkor ez is csak idő kérdése.

"Képzeljük csak el, hogy egy nap lenyelhetünk egy nano-pirulát, melyből nanorobotok áramolhatnak szét a testben" - hozta fel egy másik egyre többet tárgyalt témát, a test hiányosságait, betegségeit kijavító nanorobotok kérdését Hughes. "Ezeknek elméletileg utasításokat adhatnánk, mondhatnánk hogy 'itt az ideje srácok a kiürülésnek, mert szeretnék egy újabb frissítést'. Ekkor a nanorobotok elpusztulnak, és a vizelettel távoznak a szervezetből, majd beveszünk egy újabb pirulát."


Kevin Warwick a második implantátumával

Kevin Warwick a brit Reading Egyetemen működő Kibernetikus Intelligencia Kutatócsoport tagja nem várt az orvosi nanorobotok feltalálására, ő már kipróbált egy műtéti úton beültetett számítógépes eszközt. Az "Én, a kiborg" című könyvéből kiderül, hogy míg első beültetése csak egy üvegcsőbe zárt RFID chip volt, ami egy számítógéppel kommunikált, a második beültetés már egy jóval nagyobb beavatkozás volt: egy szilícium mikrotömböt helyeztek el közvetlenül a bal karjának középidegébe. A 100 elektródából álló eszközzel Warwick idegrendszere jeleket tudott fogadni egy számítógéptől. A kutató kollégáival különböző kísérleteket végzett a rendszerrel, kerekesszéket működtetett, jeleket küldött az interneten, illetve kipróbálta emberek közötti kommunikációban is, miután a felesége karjába is egy vezetéket ültettek.

Warwick elmondása szerint az ujjaiban idegszövetek regenerációját jelző apró bizsergésen kívül semmilyen szokatlan érzést nem tapasztalt az implantációt követően. A kísérlet előtt kíváncsi volt, vajon agya reagál-e az elektromos jelekre, és ha fogadja a jeleket, képes lesz-e lefordítani azokat, vagy a szokatlan új adatok elárasztják az agyát? Szerencsére agya képes volt érzékelni az inputot, azonban több idegsebész is aggályainak adott hangot a kísérlettel kapcsolatban. Warwick ideg-implantátumát több hónap után távolították el, miután a tervezett kísérletek lezajlottak.

"Több sebész is mondta, hogy súlyos problémák adódhattak volna abból, hogy elektromos áramot küldök az idegrendszeren keresztül az agyba" - mondta Warwick. "A jelek egy része egészen erős volt, mivel megpróbáltuk rákényszeríteni az agyat a fogadásukra, amivel ki is süthettem volna. Talán jobb is, hogy nem tudtam meddig fajulhatnak a dolgok." A kockázat ellenére Warwick óriási lehetőséget lát a beültethető számítógép chipek fejlesztésében. Jelenleg a Parkinson-kór elleni implantátumot próbálja fejleszteni, de úgy véli, a chipek áthidalhatják a megszakadt idegrostokat is, visszaállítva a lebénult testrészek mozgását, ez azonban jelenleg nem több puszta spekulációnál.

A kiborg technológia nagy része szintén csak elméleti síkon létezik. A mesterséges szervek fejlesztése terén alig történt előrelépés a NASA 1960-as évekbeli tanulmánya óta. Bár a műszívek és tüdők sokkal kompaktabbak és jobban teljesítenek, főként átmeneti megoldásként alkalmazzák őket, amíg a páciens hozzá nem jut egy megfelelő donor szervhez. A legnagyobb kihívást a művesék támasztották, elsősorban azért, mert nagy mennyiségű folyadékot kell megszűrniük. Az 1960-as években egy ilyen dialízis gép mérete egy hűtőszekrényével vetekedett, de még ma sincs beültethető méretű eszköz. A legújabb és legkisebb prototípus is csak, mint hordozható külső egység viselhető. A mesterséges csontok, vér, bőr és szemek, valamint az orr folyamatos fejlesztés alatt állnak.


Csak kevésen múlt, hogy a mindkét lábát elvesztett Oscar Pistorius nem indulhatott a 2008-as kínai olimpián

Visszatérve az űrkutatáshoz, a NASA jelenleg aligha gondolkodik egy jobb asztronauta megépítésén. Emberi kutatási programjuk a gyógyszerek, testgyakorlatok, űrruhák és az űrhajók sugárszigetelésének javítására fókuszálnak, hogy ezek által csökkentsék az űrhajósok egészségét fenyegető kockázatokat, sőt, még a terraformálásról is több szó esik, mint az emberek átalakításáról. Obama elnök programja mellett még középtávon sem igazán érdemes a kiborgokon törniük a fejüket az űrügynökségnél; a legmerészebb Mars expedíciós tervek is csupán 500 napos küldetéseket vizionálnak az emberek számára az úgynevezett mélyűrbe.

Hughes azonban azt hangoztatja, hogy az űrhajósok sok más emberrel együtt elkerülhetetlenül a kiborg megoldásokhoz fognak fordulni. "Úgy vélem ebben a században mindannyian különböző dolgokká fogjuk alakítani önmagunkat. Az űrutazás zord körülményei mindenképpen kiterjedt biomérnöki munkát fognak igényelni, hacsak nem esik át valami elképesztő fejlődésen az anyagtudomány" - összegzett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Justil #80
    a pénz meg már ott eleve bukta, hogy adósságra alapul, vagyis amikor pénzt szerzel, valójában csak élteted a rendszert. persze ha sok pénzed van, akkor látszólag ki tudsz bújni sok dolog alól, de mivel a pénz a mozgatórugója az egésznek, ezért igazából ugyanúgy benne vagy az egészben nyakig...
  • Justil #79
    pedig irányítás mindazonáltal van. csak nem úgy kell elképzelni, mint egy katonatisztet, aki parancsokat osztogat, sokkal inkább mint egy juhászt, aki terelgeti a nyáját jobbra balra. nem annyira közvetlen a dolog, de ha valaki kutakodik, és nyitott szemmel jár, elég sok mindenből ki lehet következtetni ezeket a dolgokat. szvsz.
  • philcsy #78
    Teljesen igazad van.
    "senkit sem lehet jobban rabszolgasorsba taszítani, mint akivel elhitetik, hogy szabad" Ezzel is egyetértek.
    De ha társadalomban kell élnie az embernek az ezekkel a dolgokkal jár.
    Én azokat az elméleteket tartom feleslegesnek, amelyek valamilyen háttérben folyó globális direkt irányításról szólnak. A rendszer szerintem túl bonyolult ahhoz hogy irányítani lehessen. A pénzszerzéshez nem is kell irányítani a rendszert, csak egyszerűen élni a lehetőségekkel.
  • Justil #77
    amit többek közt nem látsz, az az, hogy a rendszer, amit létrehoztak, szinte teljesen önműködő. az átlagemberek, akik a népesség 99,9%-át adják, ők maguk tudtukon kívül éltetik és tartják fenn ezt a rendszert.

    ugye van ez az idézet, hogy: "senkit sem lehet jobban rabszolgasorsba taszítani, mint akivel elhitetik, hogy szabad". nem pontosan így szól, de a lényeg benne van.
  • philcsy #76
    "az egészséged, a szabadságod, a személyes szférád, a becsületed...és még lehetne sorolni. ezek mind mind olyan dolgok, amik sérültek" Ilyen egy társadalom.

    Igen a világot az átlag ember felett álló dolgok irányítják.
    Közvetlenül vannak akiknek nagy hatalom van a kezükben, vannak akiknek kicsi. De hát ilyen egy társadalom. Azt viszont hogy az egész központilag, tudatosan, szervezetten történik, nem fogadom el. Az ok pedig pont a hatalomvágy. Ahhoz hogy azt amit mondasz megvalósítsák, nagyon sok embernek kellene közreműködni. Ezeknek a közreműködő emberek is ugyanúgy hataloméhesek, szóval nem hiszem hogy alárendelnék magukat más emberek hatalomvágyának.
    Na ezért tartom ezeket összeesküvés elméleteknek.
    Lehet hogy naiv vagyok de ha ezt elhiszem akkor bármit elhihetek. Akkor a 25 évvel ezelőtt bármi történhetett, mert meghamisították a történelmet.
  • Justil #75
    és még mielőtt megkérded tőlem is, hogy hogyan tudok így aludni, elárulom: nyugodt szívvel. ugyanis ezek olyan dolgok amik olyan szinten felettem állnak társadalmilag, hogy tehetetlen vagyok ellene. élem az életem, akár te, vagy akárki más, csak én nem képzelek köré rózsaszín felhőket :) na jó éjt!
  • Justil #74
    és még sok minden mással. ha nem vetted volna észre, gyakorlatilag az egész rendszer, amiben élsz úgy van megalkotva, hogy ellened legyen.

    az egészséged, a szabadságod, a személyes szférád, a becsületed...és még lehetne sorolni. ezek mind mind olyan dolgok, amik sérültek, vagy sérülni fognak a nem túl távoli jövőben.

    szerinted pesszimizmus, és összeesküvés-elmélet, szerintem meg realitás.

    szerinted komolytalanság, szerintem meg naiv vagy.
    ennyi.
  • philcsy #73
    "először konstruktívan tudtunk beszélgetni, de ez komolytalan volt részedről..."
    Igazad van komolytalan. Annyira komolytalan mint hogy a rák nemgyógyításával akadályoznák meg a társadalom elöregedését.
  • Justil #72
    először konstruktívan tudtunk beszélgetni, de ez komolytalan volt részedről...
  • Kornan #71
    Hát nemtom tegyük fel létezik vmi ilyesmi, de akkor is kb mindent rákentek erre a gonosz titkos globális háttérhatalomra (továbbiakban GTGHH).Nekem úgy tűnik bármi rosszal találkoztok, ha az összeegyeztethető a GTGHH tevékenységeiről kialakított képpel, akkor mehet a levesbe. Világháború, éhínség, betegség, járványok, védőoltások. Mindig manipulálnak és mérgeznek, ki akarnak irtani, hogy uralkodjanak a túlélőkön... Jó sok mindent akarnak. Egész véletlenül pont zsidók is állítólag. Sry de ezt én nem veszem be. Szerintem az emberek hinni akarnak az ilyen dolgokban, mert jó érzés ,hogy rákenhetik vkire a problémákat. Jó érzés összetartani és utálni vkiket. A dologra egy lapáttal rá tesz, hogy néha bejön és tényleg vmi ronda dolog volt a probléma hátterében, ezen felbátorodva csípőből jönnek az újabb és újabb elméletek. A vallásokhoz hasonlóan megcáfolni nem nagyon lehet, ha vannak is infók az ellenkezőjéről , akkor azok biztosan hamisak. A gonosz média a TV adókkal az élen is őket szolgálja. Lehet , hogy valahol igazatok van ,talán többször mint én gondolom, de azért szerintem a legtöbb erős túlzás abból amit állítotok. Nekem annyi nem elég, hogy elhiggyem, hogy x mérgezi y-t, annyiból, hogy x nek érdeke, hogy y szenvedjen. Pedig a legtöbb összeesküvés elmélet támogatónak ennyi elég szerintem, és ezenkívül szilárd tényként is kezeli.

    Nah biztos kapni fogok a fejemre, amiért ilyeneket mondtam.

    Hö, valaki van itt, bejöttek a házba, hallom őket koreaiul beszélni, az egyik mintha iráni lenne. Szerintem el akarnak tenni lábalól, mert veszélyeztetem a társadalombomlasztó összeesküvés elméletek terjedés142ascyxvyxv#&@{