Berta Sándor

Óvakodjunk a Facebooktól?

A Német Fogyasztóvédelmi Központok Szövetsége (VZBV) élesen támadta a közösségi portált. A VZBV azt vetette a Facebook szemére, hogy több alkalommal is, ráadásul szándékosan megsértette az adatvédelmi előírásokat.

Mivel a szervezet már tavaly nyáron is figyelmeztette a világ legnagyobb online hálózatának vezetőit, hogy változtassák meg az Általános Szerződési Feltételeiket és az adatvédelmi szabályzatukat, s azóta sem történt érdemleges előrelépés az ügyben, így a VZBV azt javasolja a felhasználóknak, hogy hagyják ott a Facebookot. A Német Fogyasztóvédelmi Központok Szövetsége a tavalyi felmérés egyéves évfordulója alkalmából végzett el egy újabb vizsgálatot, amely a Mark Zuckerberg vezette vállalat szempontjából egyáltalán nem jó eredménnyel zárult.

Ugyan a közösségi oldal az elmúlt hetekben jelezte, hogy új adatvédelmi szabályzatot vezetne be, azonban Falk Lüke, a VZBV Fogyasztói jogok a digitális világban programjának referense szerint ez csak tovább rontana az amúgy sem jó helyzeten. Lüke és kollégái leginkább azt kifogásolták, hogy ha a felhasználók elfogadják az új adatvédelmi irányelvet, akkor ezzel gyakorlatilag felhatalmazzák a céget a személyes adataik további használatára és harmadik félnek (AOL, Yahoo, CNN.com stb.) történő átadására.

"A jelenlegi helyzetben csak azt tanácsolhatjuk az embereknek, hogy ne fogadják el a módosított adatvédelmi irányelvet és - ha fontos számukra a személyes adataik védelme, akkor - az ismerőseikkel együtt inkább keressenek egy másik közösségi portált. Véget kell vetni annak az állapotnak, hogy egy közösségi hálózat a pillanatnyi kedve szerint kezeli a regisztrált tagok személyes adatait" - jelentette ki Gerd Billen, a VZBV elnöke.

A szakember azt követelte, hogy a Facebook haladéktalanul biztosítson egy olyan funkciót, amely lehetővé teszi, hogy adataik továbbadásával egyet nem értő személyek beleszólhassanak a folyamatba. "Az adatvédelmi szabályok betartása az oldalak üzemeltetőinek felelőssége, nem pedig a felhasználóké" - szögezte le Billen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kedveskéim #10
    Köszönöm! Bevallom nem voltam elég körültekintő! De újabb kérdés merült fel.
    Ezek után.. a google hogy fog elfelejteni, ha már egyszer kiadtam magam..
    Mert a Facebook alapból úgy kezelt, hogy igen persze hogyne: láthat, kereshet mindenki..
  • Nazir #9
    Mi a frászt tudnak meg rólam az akárkik akik adathalásznak?
    AZt hogy mikor születtem meg hogy szeretem a tucc tucc zenét?
    Esetleg azt h tetszik mások nyaralós képe?
    Ezzel tényleg meg lehet váltani vagy semmisiteni a világot.
    Bolhából elefánt b+.
  • Oláh Herkules #8
    például az hogy terroristák kezébe kerülsz :)
  • sesquatch #7
    @kedveskéim: be lehet állítani, hogy akarod-e hogy a kül. keresők láthassák-e az adatlapodat. Ugyanúgy be lehet állítani, hogy ki mit láthasson (pl. képeket csak ismerősök, nevedet bárki, hozzászólást, csak egy szűkebb kör, stb).
  • endrev #6
    De miért nem írja le egyetlen cikk sem, hogy pontosan mi a probléma? Csak annyit látok, hogy az a probléma, hogy a Facebook nem orvosolta a problémát. DE MIT?! Milyen veszély fenyeget? Tényleg szeretném tudni, de hogyan tudhatom meg?
  • kedveskéim #5

    Gondolok itt a magyar facebookra...... az IWIWre.. is főként például...
    Bár ide esély sem mutatkozik, hogy a világ túl' feléről barátokat hozzak bele...

  • kedveskéim #4
    Simán kidobja az arcom a fészbukról a google, ha rákeresek a nevemre...
    Ez valahogy nem tetszik annyira...
    Fontolgatom a fenti tanács megfogadását, de Hogyan vigyem át a külföldi barátaimat...?
    és hova?
    És honnan tudom, hogy esetleg az adott másik alternatív szolgáltató ha Ma még nem adja el az adataimat... holnap nem-e teszi meg...mégis.. és aszongya:
    Bocs...
  • dinnyegodre #3
    Nekem nincs facebookom. :) Nem érek én rá ilyen flashjátékos életet élni, mint húgom. :D Igaz, nem vagyok most egyáltalán kompetens ez ügyben, spiccesen nem is szabadna hozzászólást írni.
    Azért talán hülyeséget nem írok, ha leírom: nekem iwiwem van, myvipem csak volt, facebookra is rá akartak venni de azt is köszi nem. Elég egy is. Iwiw néha jó, amikor egy ismerős új telószámát elkérem, mert máshogy nem igazán van esélyem vele találkozót szervezni (költözik, telszámot cserél stb.). Mindenkit meg nem értesíthet, ez érthető.
  • valentine2 #2
    A South Park reagált a Facebookra! :D

    Szélessáv
  • rágógumi #1
    na mivan? semmi hozzászólás? semmi okoskodás? :o furcsa