Berta Sándor

Ügynökségek foglalkoznak az elhunytak online búcsúztatásával

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mi történik az egyes felhasználók digitális adataival, profiljaival, e-mail fiókjaival és azok tartalmával, jelszavaival, ha meghalnak. A skandináv államban bárki online is eltemetheti az elhunyt hozzátartozóját, ismerősét. Svédországban különleges ügynökségek gondoskodnak az elhunyt internetezők online búcsúztatásáról, digitális hagyatékuk gondozásáról vagy megsemmisítéséről.

A halottas menet különböző vidékeken keresztül vonul, falvakat, dombokat, erdőket, folyókat hagy maga mögött, míg eléri a célját, egy templomot. A menet harcosokból, törpékből, varázslókból és tolvajokból áll. A World of Warcraft játékosai búcsúztak így online egy nemrég elhunyt társuktól. Az internetes szertartást az elhunyt férfi, Christian testvére szervezte meg egy fórumban. "A játék volt az élete és nagyon jó volna, ha továbbadnátok a halálhírét" - írta a rokon.

Christian tolószékbe kényszerült és éppen ezért számára a játék mindennél többet jelent, nem csak kikapcsolódást, hanem barátokat, örömöt, bánatot és elismerést. Mindazt, ami a valódi életéből hiányzott. Amit ebben az esetben a testvére tett, azt gyakran különleges ügynökségek vállalják magukra Svédországban. Az egyik ilyen vállalkozás vezetője a 28 éves Lisa Granberg, aki Stockholmban él és aki korábban feltette magának a kérdést: vajon mi történik az elhunyt felhasználók digitális örökségével?


Granberg két ismerősével, Elin Tybringgel és Magnus Wiberggel közösen létrehozta a Mywebwill nevű szolgáltatást, amely vállalja, hogy megfelelő módon gondozza az elhunytak online örökségét és teljesíti az adott személy végakaratát. Az online végakarat alapján a Mywebwillnek joga és lehetősége van például egy közösségi portál profiljának, egy online banki folyószámlának vagy éppen egy elektronikus postafióknak a lementésére, illetve törlésére. Szintén lehetőség van a megmaradt adatok, jelszavak, levelek másoknak való továbbítására és arra is, hogy az illetőnek virtuális emlékhelyet hozzanak létre, ahol mindenki leróhatja a kegyeletét.

A szolgáltatás ugyan csak a múlt hét óta érhető el Svédországban, de máris 5500-an regisztrálták magukat. Az oldal egyelőre csak svéd nyelvű, de hamarosan elkészül az angol nyelvű, nemzetközi változata is. Az egyes embereket a skandináv államban alkalmazott személyi szám alapján azonosítják. A regisztrációt követően mindenki megadhatja, hogy mi történjen az interneten található adataival, fotóival, leveleivel. Amint valamelyik svéd hivatal értesíti a Mywebwillt az adott személy haláláról, az oldal aktivizálja magát és a végakaratnak megfelelően intézkedik.

Anna Ekberg menedzser ugyan még csak 34 éves, de már gondol a jövőre. Azt szeretné, hogy halála esetén a Facebook profiljában egy utolsó üzenet jelenjen meg, amelyben elköszön ismerőseitől, barátaitól és rokonaitól. Azután a Mywebwill törölni fogja a profilját. A szolgáltatás meglehetősen drága. Az egyszeri díj 125 euró, a halálukig azonban a magukat regisztráló személyeknek további évi 20 eurót kell kifizetniük. Lisa Granberg szerint Svédországban hiányzott egy ilyen lehetőség. Mivel a lakosság 23 százalékának van Facebook-profilja és minden harmadik nő blogol, így érthető, hogy az oldalra nagy igény mutatkozott.

Hasonló szolgáltatást nyújt a brit Last Messages Club, az amerikai PrivateMatters és az AssetLock. Nem mindenki örül ugyanakkor az új honlapnak. Mikael Hansson, a svéd egyház képviselője úgy nyilatkozott, hogy Granberg és társai nagyon bizalmas adatokat kezelnek. Joggal merül a kérdés, hogy kik férhetnek hozzá ezekhez az információkhoz és mi történik, ha valaki feltöri a Mywebwill adatbázisát? Azt viszont Hansson is elismerte, hogy a folyamat egyenes következménye a média fejlődésének és az internet előretörésének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • who am I 7 #1
    hát igen érdekes törés lehet ez...xy meghal, de x portálon még ott van fent a képe stb.Meg írnak neki esetleg..fura.