Berta Sándor

Népszerű a Wolfram Alpha

A hagyományos keresők megpróbálnak a kérdésekre válaszokat találni. Ez néha működik, néha nem. A Wolfram Alpha ezzel szemben megpróbálja megérteni a feltett kérdéseket és precízen kiszámolni a feleletet.

A Wolfram Alpha kilenc hónapja érhető el és ilyen rövid idő alatt is bizonyítani tudta, hogy szükség van rá. "Sokkal nagyobb volt az emberek érdeklődése ezen új megoldás iránt, mint ahogy arra mi korábban számítottunk. Az emberek szinte vágytak arra, hogy új módon kaphassanak válaszokat az őket foglalkoztató kérdésekre. Természetesen a Wolfram Alpha nem adhat feleletet minden kérdésre. Mi kizárólag úgynevezett strukturált információkkal foglalkozunk, a gyakran keresett témák nem érdekelnek bennünket."

"Sajnos nem áll a rendelkezésünkre minden olyan adat, amire szükségünk lenne. Minden bizonnyal évtizedekig fog tartani, mire minden információt össze tudunk majd gyűjteni és rendszerezni. Azonban már így is nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk. A szolgáltatás elindításakor a kérdések körülbelül 75 százalékát meg tudtuk válaszolni. Most ez az arány már 95 százalék. A Wolfram Alpha a továbbfejlődésével egyre jobban érti a kérdéseket. Ennek köszönhetően a felhasználók is pontosabb válaszokat kapnak" - jelentette ki Conrad Wolfram, a Wolfram cég stratégiai és nemzetközi fejlesztéseket felelős vezetője.


Gyakran előfordul, hogy valaki megtalál egy információt, de nem tud vele mit kezdeni. A valóban szükséges válaszokat ugyanakkor nem kapják meg. "A keresők kicsit olyanok, mint a könyvtárosok. Segítenek megtalálni egy-egy cikket, amit valaki egy meghatározott témában írt. Ezekben az anyagokban néha meg is lehet találni a kérdésekre keresett válaszokat. A Wolfram Alpha ezzel szemben olyan, mint egy kutatási asszisztens, amely érti a kérdéseket, elemzi azokat és várhatóan pontos feleletet ad rájuk."

"Az adatokat különböző forrásokból szerezzük be. Ezek lehetnek kormányzati vagy más fajta adatbázisok. Természetesen van egy információ-kiválasztási folyamatunk, amelynek keretében az adatokat rendszerezzük, megvizsgáljuk az összefüggéseket is. A szolgáltatás a Mathematica nevű feldolgozó, fejlesztő és alkalmazási rendszerre épül, amit közel 23 éve fejlesztünk. Kidolgoztunk egy olyan technikai módszert, amellyel a tudást automatikusan feldolgozhatjuk és amelynek segítségével válaszokat készíthetünk. A Mathematica nélkül ma nem létezhetne a Wolfram Alpha sem és a jövőben szeretnénk a két megoldást még inkább ötvözni."

A szakember elmondta, hogy a Wolfram Alpha nem konkurense, hanem sokkal inkább a kiegészítője a Google-nek vagy éppen a Bingnek. "Számos szervezettel együttműködünk, kapcsolatot alakítottunk ki többek között a Binggel is. Ezekből a kooperációkból befolyik némi pénz, de még most is keresünk partnercégeket. A cél az, hogy a Wolfram Alpha minél több nyelven legyen elérhető" - szögezte le végül Conrad Wolfram. Az új keresőmotort tavaly májusban mutatták be a szakemberek és a céljuk az volt, hogy az internetezők közvetlenebb információkat nyerhessenek a világhálóról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JeD #15
    Köszönöm a távkiértékelést, de egyrészt 0 indoklással csak a szádból csinálsz segget, másrészt tényleg nagyon mellélőttél. De azért érdekel, hogy szerinted miben is áll a WolframAlpha csodája, amihez olyan magas képességek kellenek?

    A matematikai része tényleg cuccos, de ha valakinek ez kell, akkor arra vannak célprogramok (Matlab, pl). De pl. pont az irodalmi, nyelvészeti része 0.

    Mondjuk pár év múlva akár egész használható is lehet a Wikipedia mellett. Ami persze felveti a kérdést, miért nem rögtön azzal kötötték össze?
  • Merces #14
    ........legalább megnézte volna a szentem miröl irkál.................. pfff.......
  • culas25hc #13
    Ez 'gecijó', és elnézést a szóhasználatért. Mikor előszöt írtam kommentet, még csak futólag néztem meg, és a cikk alapján véleményeztem. De a cikk a rossz, ez nem kereső, ha keresőként tekintünk rá, akkor nem nagy szám. Egy szóban nem tudom megfogalmazni, mi ez. Adatbázisokkal összekapcsolt feladatmegoldó és elemző program..de még messze nem jöttem rá minden funkciójára.
  • amitriptilin #12
    http://www.wolframalpha.com/input/?i=1%2B1
    akkor ez is működik
  • amitriptilin #11
    én valamikor úgy tanultam, hogy a google nem az egész internetet látja, csak egy részét. Mára mondjuk ez elég nagy rész. pl mostmár tudományos adatbázisokra is átirányít (scopus, ncbi) ami jó. Ez egy másik fajta kereső: ennyi. Szakítottak az eddigi gyakorlatal, mert ott nehéz piacot nyerni, míg ezzel az új szemlélettel talán tudnak.
  • pixx #10
    Akkor ezt most inkább főiskolásoknak, egyetemistáknak jó, meg mondjuk mérnököknek? Ha jól értem...
  • JMáté #9
    Én elhiszem, hogy ha valaki tojásrántottát akar sütni, annak wolframalpha nem nagyon tud segíteni, de deriválni, integrálni (akár helyetesítéses módszerrel is!), differenciálegyenletet megoldani, függvényt rajzolni kiválóan tud. Meg még egy csomó más dolgot.
  • Argathron #8
    Csak tudni kell használni. Ha ez meghaladja a képességeidet, az nem a wolfram alpha hibája.
  • Basic #7
    Sztem meg nagyon hasznos dolog, szeretem használni. Nem a Google-val kell hasonlítani, mert teljesen más tészta mindkettő. A WolframAlpha nem kereső, hanem valamiféle sokoldalú információs adatbázis. Matematikai számítások során imádon használni, de sok más hasznos funkciója is van, és lehet szórakozni is vele.
  • culas25hc #6
    Hát nem rossz ez a kereső, de ha valaki nem észnélkül, hanem kigondoltan keres valamit, akkor a google hatásosabb