MTI

Bővítené a Wikipédiát az ukrán oktatási miniszter

A szegényes tartalmú ukrán Wikipédia szócikkeinek gyarapítására szólította fel az ország tudósait Ivan Vakarcsuk oktatási miniszter.

A tárcavezető szerint jelentős mértékben gazdagodhatna a nyílt internetes enciklopédia, a Wikipédia ukrán nyelvű változata, ha minden ukrán tudós legalább két-három, a szakterületével kapcsolatos szócikket írna bele. Úgy vélte, hogy az erős ukrán Wikipédia létrehozását célzó munkába tanáraik vezetésével bekapcsolódhatnának a felsőoktatási intézmények felső tagozatos diákjai is, lévén a világhálós enciklopédia ukrán szegmensének kialakítása nemzeti jelentőségű feladat - adták hírül szerdán internetes ukrán hírportálok.

Vakarcsuk szerint az ukrán Wikipédia minősége jelentősen elmarad a más nyelvű változatoktól, mivel sok tekintetben hiányos, befejezetlen tartalmú. Ezért az ukrán internetezők kénytelenek az orosz, angol vagy egyéb nyelven készült Wikipédiából tájékozódni. Az oktatási minisztérium adatai alapján az ukrán Wikipédia alig 188 ezer szócikket tartalmaz, miközben az angol nyelvű változatban több mint hárommillió, a németben egymillió, az oroszban pedig közel 490 ezer olvasható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!