Hunter

Aszteroida végzett a dinoszauruszokkal

Az összes létező bizonyítékot figyelembe véve egy 41 fős nemzetközi szakértői bizottság megállapította, hogy a kréta-harmadidőszaki (KT) tömeges kipusztulást, ami a dinoszauruszok mellett a Föld élővilágának a felét elsöpörte, nem vulkáni tevékenység, hanem egy aszteroida okozta.

A bizottság 20 évnyi kutatómunkát elemzett ki a 65 millió évvel ezelőtti esemény tisztázása érdekében, hogy rendet tegyen az időről-időre felmerülő elméletek között. Eredményeik szerint egy hatalmas, megközelítőleg 15 kilométer széles aszteroida volt a tettes, ami a mai Mexikó területén csapódott be a hirosimai atombomba erejének egymilliárdszorosával. A becsapódás hatalmas anyagmennyiséget lökött ki nagy sebességgel a légkörbe, ami kritikus események láncolatát idézte elő, globális telet hozott és néhány nap alatt kipusztította a földi élet jelentős részét.

A tudósok sokat vitatkoztak azon, hogy a kihalást egy aszteroida, vagy az indiai Dekkán-plató vulkanikus tevékenysége idézte-e elő. Utóbbi számos szupervulkán-kitörést produkált, a kutatások szerint 1,5 millió éven keresztül. A kitörések több mint egymillió köbkilométer bazaltot szórtak szét a Dekkán-fennsíkon, ez a mennyiség kétszer töltené meg a Fekete-tengert. A vulkáni aktivitás lehűthette a légkört és globális méretű savas esőzéseket idézhetett elő.

Az új tanulmányban a tudóscsoport paleontológusok, geokémikusok, éghajlat modellezők, geofizikusok és szedimentológusok munkáit elemezték. A földtani emlékek szerint az esemény nagyon gyors ütemben pusztított a földi és a vízi ökorendszerekben egyaránt, magyarázták a kutatók, akik úgy vélik, a Chicxulub aszteroida becsapódás az egyetlen helytálló magyarázat minderre.

A Dekkán-plató aktív vulkanizmusával kapcsolatos bizonyítékok ellenére a tengeri és szárazföldi élővilág igen kis változásokat tanúsított a KT kihalást megelőző félmillió évben, ezen felül a számítógépes modellek és a megfigyelési adatok is azt sugallják, hogy a kitörésekkor keletkező gázok, mint a kén kijutása a légkörbe túl rövid életű ahhoz, hogy hatással legyen a bolygóra. A fentiek tükrében a szupervulkán sem okozhatott olyan károkat, ami ilyen gyors ütemű kihalásokat eredményezett volna mind a földi, mind a vízi fajoknál.

"Nagy bizonyossággal állíthatjuk, hogy egy aszteroida okozta a KT kipusztulást" - nyilatkozott dr. Joanna Morgan, a tanulmány egyik szerzője, a londoni Imperial College Földtudományi és Mérnöki karának munkatársa. "A becsapódás hője hatalmas területeket perzselt fel, a Richter-skála szerint több mint 10-es erősségű földrengéseket és kontinentális földcsuszamlásokat idézett elő, amik szökőárak kialakulásához vezettek. Mindazonáltal a dinoszauruszok koporsójának utolsó szögét a nagy sebességgel kilökődő törmelék jelentette, ami a légkörbe jutva sötétségbe borította a bolygót és globális telet teremtett, elpusztítva minden olyan fajt, ami nem tudott alkalmazkodni a pokoli körülményekhez."

Morgan munkatársa, dr. Gareth Collins szerint a 15 kilométer széles aszteroida a kilőtt golyó sebességének hússzorosával csapódott be. "A forró kőzet és gázok robbanása olyan lehetett mint egy hatalmas tűzgolyó a horizonton, megsütve minden élőlényt a robbanás körzetében. A sors iróniája, hogy ez a pokoli nap, ami a dinoszauruszok 160 millió éves uralmának a végét jelentette, az addig az árnyékukban élő emlősök nagy napja volt. A KT kihalás a földtörténet egyik kulcsfontosságú momentuma volt, ami végül kikövezte az utat az emberek domináns fajjá válása előtt" - taglalta.

Az aszteroida elmélet egyik fő bizonyítéka a kihalás időszakából származó geológiai minták irídium gazdagsága volt. Az irídium nagyon ritka a Föld kérgében, viszont igen gyakori az aszteroidákban. Közvetlenül az irídium réteg után drámai csökkenés észlelhető a fajok és a fosszíliák mennyiségében, ami azt jelzi, hogy a KT kihalás nagyon hamar követte az aszteroida becsapódást. Az aszteroida becsapódás és a kihalás másik közvetlen jele a "sokkolt" kvarc a geológiai rekordokban, ami akkor alakul ki, amikor egy nagy erő nagyon nagy sebességgel éri az ásványt. Ezek csak az atomrobbantások, valamint a meteorit becsapódások helyszínein találhatók meg. A bizottság beszámolója szerint a sokkolt kvarc világszerte jelen van a kőzetrétegekben a KT határnál, ami további nyomatékot ad a nagy erejű meteorit becsapódás elméletnek.

A bizottság azokat a tanulmányokat is felülvizsgálta, melyek szerint a Chicxulub becsapódás 300 000 évvel a KT kihalás előtt történt. A kutatók szerint ezek a tanulmányok félreértelmezték a Chicxulub közelében begyűjtött földtani adatokat. Ez azért történhetett meg, mert a becsapódási zónához közeli kőzetek összetett geológiai folyamatokon estek át az aszteroida becsapódás után, ami megnehezíti az adatok helyes értelmezését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #68
    Szia Hateman!
    Újra itt?
    Látom ugyanaz a fityegő ityeg nálad továbbra is.
  • Loverman #67
    ő már meghalt, agyhalott, ezért pontatlan a kérdés
  • Epikurosz #66
    A madarak vándorolnak. Egy kis szigeten túlélhettek, ahová a dinók nem tudtak átúszni.
  • Epikurosz #65
    Ólálkodnak a sötétben bújkáló veszélyforrások. (Még az is lehet, hogy szegfű terem rajtuk.)
  • djhambi #64
    Köszönöm szépen, megkaptam.
  • Balumann #63
    Őm elvileg írtam neked egy privát üzenetet, nem kaptad meg? Vagy csak nem nézted (még) meg? (szarakodott a netem de azt írta hogy elment elvileg).
  • Epikurosz #62

    Ott leszel?
  • djhambi #61
    Biztos vagyok benn, hogy Budapesten találsz római kori halottkat és világháborús halottakat is. Kis földmozgás és mris egy ehlyen van a kettő. Ezek szerint puskával mentünk szegény dárdás-páncélos népek ellen...
  • Balumann #60
    De ha -30 ill. annál hidegebb telet okozott, akkor pl. az említett madárfélék hogyan élhették túl? :D Az tény, hogy nagytestü állat valóban nem maradt fennt, de biztos hogy maradt élet a szárazföldön is (a madarakra jellemző tollazat nem alakulhatott ki a kihalás után vízalatti élőlényekből, ráadásul anatómiailag is egyértelmű az átfedés (wikipediaról idézve, csakmert jól hangzik; 1960-as években pedig az összehasonlító anatómia és a kladisztikai elemzés igazolta az evolúciós kapcsolatot.).

    Ráadásul abban a hidegben még csak az se nagyon segíthetett volna rajtuk, ha elvileg le tudnak merülni, túl sok vizet nem láthattak :D
    Bár végülis az lehet ,hogy volt olyan rész (a becsapódástól távol), ahol így éppenséggel elviselhető lehetett a hőmérséklet. De mi van azzal a cikkel, ami azt mondta, hogy egyes nagyobb dinoszauruszok is millió évekkel is túlélhették az állítólagos becsapódást? :D
  • Balumann #59
    Igazad lehet, azok az igazi tudósok, akik (fizetős előadásokat) tartanak diavetítésekkel, részigazságokkal (a tudomány más eredményeit figyelmen kívül hagyva, vagy elferdítve, aminek az emberek nagyrésze pl. nem tud utánanézni) elhitetve, hogy a hivatalos tudomány igazából csak hazugságokból áll, és a gonosz tudósok elakarják rejteni a tényeket, csakmert nem akarják belátni hogy tévedtek, és hogy valójában nem is értek el semmit a dnskutatás, a régészet, fizika meg ilyenek terén...

    Viccet félretéve.
    A tudomány a tudományos leletek, eredményekre támaszkodva állnak elő az elméletekkel. Vannak elméletek (általában sok) - bár a millió éveket kétlem, hogy valódi tudós kétlené, ha valamit viszont elegendő oldalról tudtak bizonyítani, az meg tudományos magyarázat.
    Nincs semilyen rossz kiindulási alap, Darwin elméletét milliárd dolog támasztotta alá, pedig neki még mikroszkópja sem volt, fogalma nem volt mi zajlik genetikai szinten, megjósolta hogy pl. lesznek átmeneti emberi fajok az ember és csimpánz között, és hányat meg is találtunk aztán?

    Nagyon szeretnék valami hiteles forrást - és ha valódi, akkor pl. tudományos álláspontot is látni erről kérdésről, mert akárhogy kerestem már többször is, nem találtam, csak ilyen istentisztelet.hu -n...