Berta Sándor

Rossz az, aki nyílt forráskódú szoftvereket használ vagy támogat?

Az International Intellectual Property Alliance (IIPA) nevű szövetség azt javasolta az Egyesült Államok kereskedelmi megbízottjának, hogy frissítsék az úgynevezett szerzői jogi feketelistát.

Az IIPA tagja többek között a Business Software Alliance (BSA), az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) és a Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA). A szervezet által nyilvánosságra hozott 498 oldalas (!) dokumentumban több olyan ország neve is szerepel, amelyek az érdekvédők szerint csak elégséges mértékben vagy egyáltalán nem védik a szerzői jogokat. Ez önmagában még nem lenne érdekes, az viszont már annál inkább az, hogy az IIPA javasolta, hogy azokat az államokat is vegyék fel az új feketelistára, amelyek nyíltan támogatják vagy maguk is használják a nyílt forráskódú szoftvereket. A szövetség álláspontja az, hogy ezeket az országokat különösen meg kell figyelni.

Az amerikai kormány minden évben kiadja az úgynevezett Special 301 jelentését. Ebben felsorolják az összes olyan államot, amelyik rosszul vagy egyáltalán nem védi a szerzői jogokat. A feketelista első helyezettjei többek között kereskedelmi szankciókra és nyomásgyakorlásra számíthatnak. A dobogósok között ezúttal is megtalálható Kína és Oroszország. A két nagyhatalmat többek között azzal vádolja az USA, hogy a határaikon belül jelentős mértékben erősödött a kalóztevékenység és ők bűnrészesek ebben, mivel túl keveset tesznek a kalózmásolatok visszaszorításáért, illetve a felelősök megbüntetéséért.


Magyarország a "megfigyelt" államok listáján van

Magyarországgal 10 oldalon keresztül foglalkoznak, és megállapítják, hogy ugyan a rendőrség jó munkát végez az internetes bűncselekmények feltárása során, de se erőforrásuk, se megfelelő felszerelésük nincs a probléma kezelésére. Véleményük szerint a bíróságok sem kezelik megfelelő súllyal az ilyen eseteket, az ügyek elhúzódnak, a megszülető itéletek pedig nem bírnak elrettentő erővel. Tucatnyi pontból álló cselekvési tervükben többek között tréningeket tartanának a rendőrség számára, jobban együttműködnének az APEH-el, és betiltanák a jogvédett termékek utcai árusítását.

Tavaly Ron Kirk amerikai kereskedelmi megbízott első ízben Kanadát is felvette a listára, mondván az USA északi szomszédja 1996 óta nem ültette át a gyakorlatba a WIPO szerződéseit. Amennyiben Kirk elfogadja az IIPA ajánlásait, úgy az idén szintén a feketelistára kerülhet, illetve rajta maradhat Brazília, India, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Thaiföld és Vietnam. Ezekkel az országokkal szemben nem is annyira az a fő érv, hogy nem szorították vissza a kalóztevékenységeket, hanem az, hogy nyíltan támogatják a nyílt forráskódú szoftvereket, sőt, ezeket a programokat alkalmazzák is a közigazgatásban.

A dokumentum Indonéziával foglalkozó része különösen azért ítéli el az ázsiai országot, mert az a nyílt forráskódú alkalmazások támogatásával és használatával "gyengíti a szoftveripart és aláássa annak hosszú távú piaci verseny erejét", hiszen előnyben részesíti a nyílt forráskódú szoftvereket és szolgáltatásokat használó cégeket.

A Free Software Foundation (FSF) azonnal reagált az IIPA ajánlásaira és közleményében közölte a kereskedelmi megbízottal, hogy az USA-ban jelenleg hatályos Digital Millennium Copyright Act (DMCA) akadályozza a szabad szoftverek fejlődését, illetve fejlesztését és negatívan hat a kereskedelemre is. Az FSF úgy vélte: Washingtonnak - az amerikai alkotmányban szereplő demokratikus elvekkel összhangban - a szabad piacgazdaságot kellene támogatnia és abba kellene hagynia a Special 301 jelentések kiadását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Buck #74
  Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak:

  "...A GALAXIS Útikalauz szerint a Szíriusz Kibernetikai Társaság piackutató részlege "eszetlen semmirekellők csürhéje, akiket elsőként állít majd falhoz a forradalom"; a szócikket egy lábjegyzet egészíti ki, mely szerit a szerkesztők szívesen látnák azok pályázatait, akik robotikai tudósítói állás iránt érdeklődnek.
  Érdekes módon az Encyclopaedia Galactica egyik kiadása, mely szerencsés véletlen folytán az idő egy elhajlásán át az ezer évvel későbbi jövőből idecsúszott, úgy jellemzi a Szíriusz Kibernetikai Társaság piackutatási részlegét, mint "eszetlen semmirekellők csürhéjét, akiket elsőként állított falhoz a forradalom"....
 • henrikk001 #73
  Ezt érdemes elolvasni, X Y kommentje a lényeg:
  http://www.dj.co.hu/az-artisjus-uj-otletei/

 • GG #72
  bocsánat DE: qrva lobbysták!!!!
 • BlackVoid #71
  http://kalozpart.org/
 • Cleawer #70
  Az előző #30-ra lett volna a válasz
 • Cleawer #69
  "Az amerikai kormány minden évben kiadja az úgynevezett Special 301 jelentését."
 • Buck #68
  Érdemes lenne elgondolkodni rajta, hogy hol tartana az internet, ha mindenkinek az összes szabvány után fizetnie kéne, amit használ; hány webhely lenne ma, és lett volna eddig, ha nincs az Apache alapítvány, nincs az Apache és Tomcat webszerver, nincsenek ingyenesen elérhető programozási nyelvek, ha nincs ingyenes operációs rendszer. Ma gyakorlatilag ott tartana az internet, mint ahol a '90-es évek első felében tartott, és a multik irányítanák.
  Az olcsó és mindenki számára szabadon használható internet alapja a szabad software, még akkor is, ha az összes multi mást állít, ez józan ésszel belátható, és éppen ezt nem veszik figyelembe a döntéshozók, legfőképpen Amerikában; a túl sok zöldhasú sajnos tompítja az éleslátást.

  Elnézést a sok szövegelésért, de mindig kiakadok az ilyen fokú kapzsiság láttán...
 • Buck #67
  Még annyit ezekhez a nagyon okos fosztogatókhoz: számukra bevezetném, hogy az interneten minden után fizessenek jogdíjat, ami a szabd SW világból jött, és akármilyen céllal használják. Csak a teljesség igénye nélkül: TCP, IP, HTTP, SSL, HTTPS, HTML, IMAP, SMTP, ping, DNS, stb.
  Ha ezt megteszik, és így is életben tudnak maradni, akkor hajlandó leszek elgondolkodni (csak elgondolkodni!) azon, hogy milyen jelentőséggel bír a tudás korlátok nélküli, szabad áramlása a fejlődésre, és mit okoznak a SW szabadalmak ezzel szemben!!!
 • Buck #66
  Én még ezt sem tartom súlyos vétségnek, mert ha egy ország nem akarja milliárdokkal támogatni pl. az MS-ot (mert valamiért mi a támogatásukat szívügyünknek tekintjük kormányzati szinten), akkor ez a lépés teljesen logikus.
  Észre kell venni, hogy a IIPA tömörülés a BSA és hasonszőrű rablótársaival egyetemben egyszerűen nyomást akar gyakorolni az egész világra a profit növelése érdekében, és már ott tartunk, hogy megvannak hozzá a jogilag alátámasztott eszközeik.
  A naivak felvilágosítására: a BSA nem a kalózkodás ellen küzd, le se sz.rja azokat a lopott szoftvereket, ami nem a BSA mögött álló cégek terméke.
 • TPB #65
  Azért mielőtt lelőnétek a BSA-t, megjegyzem, hogy az Indonéziával foglalkozó rész nem azt írja, hogy gonoszok, akik open source software-t használnak. Egy fontos elemet nem hozott át az újságíró, azért, hogy a hangulatot keltse:

  A jelentés szerint az indonéz kormány hibája az, hogy kötelezően ír elő free open source software-eket, azokban az esetekben is, ahol jobb szolgáltatást nyújtanának a kereskedelmi szoftverek. Ezzel:
  "creating an artificial preference for companies offering open source software and related services"

  Tehát az az ő bajuk, hogy kormányzati eszközökkel mesterségesen terelik a szoftverhasználatot minden központi kormányzati és helyi önkormányzati szinten a free irányban.

  Nem kell velük egyetérteni persze, de azért ez mégsem az, amit a cikk ír!