MTI

Hogyan utasítsuk vissza az ismerősjelölteket?

"Ismerős" probléma: valaki olyan jelölt minket ismerősnek egy közösségi hálózaton, akivel nem szívesen osztanánk meg profilunk vicces családi fényképeit, játékeredményeinket vagy a laza, gyerekkori haverjainkkal folytatott online pletykálkodásainkat. Hogyan utasítsunk vissza egy bejelölést anélkül, hogy küldőjét vérig sértenénk?

"Leszel a barátom?" - a gyerekek között gyakran elég ez a mondat is ahhoz, hogy kapcsolatot teremtsenek egymással. Felnőttek között ez bizony már nem működik. Amit mi a barátság szó alatt értünk, az olyan kapcsolat, amely a közös érdeklődésből, az együttes élményekből táplálkozik. Néhányunk számára azonban egy ilyen portál visszalépést jelent az időben: sokan úgy jelölgetnek távoli ismerősökre, mint ahogy egykor az iskolaudvaron csapódtak egy másik gyerek mellé. Ők a hálóüzattal tulajdonképpen a barátság kiépítésének idejét - és energiáját - próbálják megspórolni. Miért is érdeklődnénk alkalmi ismerősünk hogyléte, szokásai felől, netán arról, hogy játszik-e online játékot (van-e virtuális farmja, akváriuma...), mikor egy egyszerű ismerősjelöléssel minderre úgyis fény derül?

Azok a "félismeretlenek", akikkel egyszer találkoztunk egy hétvégi buliban, majd másnap ismerősnek jelölnek, az esetek többségében visszajelölhetők, tehát magunk is reménykedhetünk valamiféle folytatásban. Már feltéve, ha az illető nem a vadonatúj ruhánkat öntötte le vörösborral azon a bizonyos estén. Más azonban a helyzet, ha egy kollégánk jelöl be. Következményekkel járhat, ha egyszerűen visszautasítjuk, hiszen mindennap találkozunk vele. Egyáltalán, miért tapasztaljuk növekvő mértékben, hogy a munkatársaink meg akarják osztani velünk közösségi profiljukat?

Joan Morris DiMicco, az IBM szociális hálózatokra szakosodott kutatója szerint részben azért, mert többségük nem látja előre a magánélet és a hivatal összekeveredéséből eredő "mellékhatásokat". Ráadásul erre még maga a portálok is rásegítenek, hiszen ha akár csak egy munkatársunkat ismerősnek jelöltük, akkor a portál javaslatai között szerepelnek az ugyanott dolgozók.

Természetesen a legtöbbünknek semmiféle gondot nem okoz, ha a kollégái egyben barátai is - még ha csak a virtuális valóságban is. De azok számára, akik inkább elválasztanák egymástól életük két szféráját, számos olyan lehetőség kínálkozik, amellyel elkerülhető a durva visszautasítás anélkül, hogy teljes bepillantást engednének a magánéletükbe. Az egyik ilyen, hogy megerősítjük az ismerősjelölést, majd az adatvédelmi beállításaokban korlátozzuk az információáramlást új "barátunk" felé. Ehhez például létrehozhatunk egy külön csoportot a kollégákból, majd a beállítások között meghatározzuk, hogy e csoport mit láthat "belőlünk".

Barbara Pachter, a munkahelyi viselkedés szakértője szerint egy másik lehetőség, ha a munkatársakat inkább a Linkedln hálózatára irányítjuk, amelyet kifejezetten a szakmai kapcsolatok ápolására hoztak létre. "Ha ezt tesszük, akkor reménykedhetünk benne, hogy a kollégák 'elfelejtenek' minket bejelölni a Facebookon" - mondta Pachter, a Rules@Work (Szabályok@munkahelyen) című könyv szerzője a Reuters brit hírügynökségnek. "Vagy kimenthetjük magunkat azzal, hogy megköszönjük a bejelölést, de visszautasítjuk egy üzenet kíséretében, amelyben közöljük: a Facebookot kizárólag a családunk és a legközelebbi barátaink közötti kapcsolattartásra használjuk, és kérjük, hogy csatlakozzon hozzánk inkább a szakmai hálózaton" - tette hozzá a szakértő.

Pachter szerint bárhogyan cselekszünk is, nagyon fontos, hogy ne sértsük meg kollégánkat - és nem kizárólag a jó modor és a "gyerekszoba" okán. "Az a munkatárs, akit megsértettünk, lehet, hogy jövőre a főnökünk lesz" - figyelmeztet a szerző.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gerygrey #19
    Én nem jelölök senkit, ők jelölnek engem, nagy valószínűséggel az általam készített videók tetszettek meg nekik - így egy újabb videó népszerűsítésére, a terjesztéshez a kezdeti lökés megadásához a legtökéletesebb célközönséget alkotják ők :) Asszem ezt hívják a social marketingnek, és tényleg működik :)
  • andersh #18
    Stay a while, staaaaaaaaaaaaaaay foreeeevaaaaaaaa!!!!!444444
  • Kerub #17
    credit megy az IDDQD-nek ;)
  • Kerub #16
  • joebacsi #15
    ismerős csoportosítás
  • nextman #14
    Én is arra gondoltam, te lehetsz az apuka, azért jelölt be:D
  • brueni #13
    vazz, lehet, hogy a lányod, csak nem tudsz róla
  • mad mind #12
    Nekem 140 ismerősöm van ott és mindegyikről tudom kicsoda. Minek bejelölni olyat akit nem ismersz?
  • Gerygrey #11
    Nekem kb 700 ismerősöm van az iwiwen, közülük úgy 600-ról azt sem tudom, hogy kicsoda. Viszont a családi fotókat nem is ott osztom meg, kizárólag a közérdeklődésre számot tartó anyagokat teszem ki. Erra jó felület, privát dolgokra meg van más.
  • B0nFire #10
    Igen. Meglátja, hogy Szabó István, vagy Tóth József, vagy Nagy László, akkor egyből klikkel a jószágja, mert ismerős neki a név! Valahol már hallotta.