Berta Sándor

ACTA - az internetszolgáltatók felelősek az online tartalmakért

Egy újabb rész szivárgott ki a készülő hamisítás elleni kereskedelmi megállapodásból. Eszerint az internetszolgáltatók a felelősek a hálózataikban továbbított különböző anyagokért.

Az új információkról egyaránt beszámolt a Computerworld IT-lap, Michael Geist kanadai jogi szakértő és a Netzpolitik.org blog. Utóbbi PDF-fájlként elérhetővé is tette a dokumentumot.

A hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás (Anti-Counterfeiting Trade Agreement, ACTA) legújabb tervezete alapján az internetszolgáltatók a felelősek a hálózataikban továbbított különböző anyagokért. Vagyis, ha valaki például egy illegális zenei, szoftver-, film- vagy játékkópiát tölt le, akkor nem elsősorban őt kell felelősségre vonni, hanem az internetszolgáltatóját, hogy ezt miért nem akadályozta meg.

Az ACTA-t a közeljövőben aláíró államok kötelezik magukat arra, hogy úgy módosítják a polgári örvénykönyveiket, hogy az megfeleljen a médiaipar igényeinek. A tervezett intézkedések között lehet a technikai megoldások is, például tartalomszűrők és internethozzáférés-korlátozások bevezetése. A cél az, hogy az internetszolgáltatók minden lehetséges módon megakadályozzák az illegális tartalmak és másolatok terjesztését. A cégeknek kellene azt is bebizonyítaniuk a hatóságok felé, hogy az ő hálózatukban nem történik illegális adattovábbítás.

A dokumentumban lehetséges megoldásként szerepel a Franciaországban már alkalmazott Three Strikes Out megoldás, vagyis a gyakran és sokat illegális tartalmakat letöltő felhasználókat két esetben figyelmeztetnék, majd a harmadik esetben már blokkolnák az internethozzáférésüket. Fontos, hogy ezenkívül gyakorlatilag bűncselekménynek minősülne a tartalomszűrők és az internetblokádok kijátszása vagy megkerülése. Akik ilyesmit követnek el, azok komoly büntetésre számíthatnának.

Az ACTA-tárgyalások következő fordulóját áprilisban tartják Új-Zélandon. Polgárjogi és más civil szervezetek időközben ismét azt követelték, hogy az egyeztetésekre ne titokban kerüljön sor, hanem azokról szerezhessenek tudomást a felhasználók és a távközlési vállalatok is. Az új megállapodás várhatóan hónapokon belül hatályba léphet. Az már tavaly decemberben ismertté vált, hogy az ACTA keretében köteleznék az ISP-ket, hogy hozzanak olyan intézkedéseket, amelyek elrettentik a felhasználókat a szerzői jogi védelem alatt álló tartalmak tárolásától és továbbításától, végső soron szakítsák meg az e szabályok ellen vétkező ügyfeleik internetkapcsolatát. Eszerint az ACTA felelőssé teheti az ISP-ket az ügyfeleik által elkövetett jogsértésekért. Az Európai Internetszolgáltatók Szövetsége (EuroISP) már akkor tiltakozott az elképzelések ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • opeca #14
    Nincs olyan ember a földön aki nem tölt le illegális tartalmat.

    Ha megszítják az ilyen letöltők internetkapcsolatát, akkor ki fog netezni???

    De mondjuk a magam részéről ezt egy eleve halott ötletnek tartom. Pár vízfejű erre hivatkozva majd elutazik közpénzből ide-oda oszt pár év múlva meg a kukába dobják az egészet.
  • Kryon #13
    Tartalomszűrők, blokádok aminek a kijátszásáért jól megbüntetnek...
    Ezek a "jogvédők" nem veszik észre, hogy pont olyasmit akarnak bevezetni mint Kína? Az ottani szűrést persze mindenki elítéli, mert emberi jogokat sért, de ugyanezt nyugaton másra hivatkozva elfogadhatónak tartanák, ennyit a "jogállamok" és nyugati demokráciák hitelességéről...
  • Bébá70 #12
    Na ez érdekes lesz:" Fontos, hogy ezenkívül gyakorlatilag bűncselekménynek minősülne a tartalomszűrők és az internetblokádok kijátszása vagy megkerülése. Akik ilyesmit követnek el, azok komoly büntetésre számíthatnának."
    Szóval ha titkositom a dolgokat bűncselekményt követek el.Ha ez bejön és megoldható hogy nem tölthetek le illegális tartalmakat, akkor minek a 10-20MB-es net? Akkor elég a 2 is.Ez nem hiszem hogy megérné a szolgáltatónak.Ja és ugye folyamatossan monitorozni kéne a dolgokat, ami nem kis dolog.Az plusz pénz a szolgáltatonak, amit az elöfizetöre terhelne.
  • Merces #11
    .......na azért a szolgáltatók se mind kismiskák , és mivel a forgalmuk 90% illegális gondolom ők se hagyják annyiban a dolgot........... BOJKOTT XD
  • who am I 7 #10
    Arra kéne nyomni a jogdíjat, aki megszüli XD
  • TPB #9
    Mielőtt mindenki fölrobbanna a dühtől, nézzük meg, mennyi ennek a cikknek a hírértéke...
    Hónapokon belül nem tud "hatályba lépni" egy nemzetközi szerződés, aminek még csak az előkészítő tárgyalásai folynak! Azt még ratifikálni kell, belföldi törvénybe iktatni, stb.!
    És pontosan mit is tartalmaznak ezek a kifogásolt rendelkezések? Erről egy szó sem esik a cikkben, csak valami zavaros "minden ISP-t felelősségre fognak vonni" és ugyanakkor a francia "három csapás" megoldás - de hogy mi a kettő viszonya egymással?!?!
    Tanuljunk meg tudatos újságolvasók lenni, és a hangulatkeltésnek ne üljünk fel...
    Szerintem...
  • gosub #8
    Ha életbe lép ez a faxság, akkor megszűnik az artirjust sarc?
  • Klarpack #7
    Én nem az internet szolgáltatókat tenném felelőssé hanem az építő ipar résztvevőit biztosítsák ők, hogy az általuk létrehozott ingatlanokban nem fog illegális zene és videó letöltés történni!!! EZ már valami röhejes!!!! Sőt miért nem egyből a születő csecsemőkre vágunk jogdíjat mert úgy is illegálisan fog töltögetni!
  • syn7h37ic #6
    Acta=AJKA
    AJKA= A Jó .... Anyjukat.
    Vazeeee Hogy a média iparnak feleljen meg a törvény???? Tajgetosz pozitív az összes médiaipari galerinek.
    Adják olcsóbban a hordozókat, a filmeket a zenéket, adjanak lehetőséget arra, hogy könnyen gyorsan lehessen megvenni legálisan a műveket, és adjanak több jutalékot a készítőknek, akkor majd talán, talán... kevesebb lesz a kalózkodás.
    Akkora anyagi hatalom van a kezükben, hogy már törvényeket is akarnak hozni?
    Jó hogy nem azt is megmondják mikor mennyek sz@rni...
    Hol vannak ilyenkor a suicide bomber-ek? Ezekre kellene robbantani a házat, nem az átlag civilekre!

  • Balintos #5
    'úgy módosítják a polgári örvénykönyveiket, hogy az megfeleljen a médiaipar igényeinek' végülis a médiaipar igényei a fontosak...