MTI

Kiosztották a World Press Photo díjakat

Az olasz Pietro Masturzo fényképe nyerte a World Press Photo legjobb 2009-es sajtófotójáért járó fődíjat - jelentették be pénteken Amszterdamban.

A képen teheráni háztetőn kiabáló, tiltakozó nők láthatók. A fődíjas fotó június 24-én, a vitatott kimenetelű iráni elnökválasztás utáni tiltakozáshullám idején készült. Természetfotó kategóriában Magyarország színeiben Joe Petersburger (National Geographic) első díjas lett Vadászó jégmadár című képével. A legjobb helyszíni eseményfotót az ausztrál Adam Ferguson készítette Afganisztánban a New York Times mentori programjának keretében.


Pietro Masturzo

A eseményfotók sorozatának győztese az argentin Walter Astrada, aki a madagaszkári vérengzések idején fotózott. Kent Klich svéd fotóriporter egy gázai házbelső felvételével nyerte az általános hírképek kategóriáját, ugyanebben a kategóriában a legjobb sorozatot az olasz Marco Vernaschi, a Pulitzer Intézet fotósa készítette. A hírfotók legjobb emberábrázolásáért az olasz Michele Borzonit jutalmazták a szrinagári tüntetéseken készült képéért, a legjobb sorozat díját ebben a kategóriában a fődíjat is elnyerő Pietro Masturzo kapta.


Adam Ferguson

A legjobb sporttudósítás kategória első helyezettje Gareth Copley brit fotós lett, aki a PA hírügynökség munkatársaként egy krikettmérkőzésen fényképezett, a legjobb sorozatot az amerikai Donald Miralle jr. készítette az Ironman Világbajnokságon Hawaiin. A színes sportképek legjobbika a szintén amerikai Robert Gauthier alkotása, a Los Angeles Times munkatársa a Yankees szurkolóiról készült életképpel győzött. A sorozatok legjobbikát Lance Armstrong kerékpárversenyző visszatéréséről az amerikai Elizabeth Kreuz készítette.


Gareth Copley

A mai témákat feldolgozó képek szekciójának első helyezettje Pierre-Olivier Deschamps, az Agence Vu munkatársa a Champs-Elysées egy részletének fényképével, az amerikai Eugene Richards a Getty Images számára készült, háborús veteránokról szóló riportja a sorozatok közül bizonyult a legjobbnak. A mindennapi élet kategóriát a német Michael Wolf nyerte a tokiói metrón készült fotójával, a legjobb sorozat díját a perui Gihan Tubbeh nyerte egy autista fiúról készült szériával. A legjobb szóló portrét a brit Laura Pannack készítette egy anorexiás kamaszlányról a The Guardian hétvégi kiadásába, a holland Roderik Henderson autózókról készített sorozatával győzött.


Pierre-Olivier Deschamps

A művészeti kategória legjobb szólóképe a mali Malick Sidibe alkotása a The New York Timesnek, a legjobb sorozatot a szekcióban a kanadai Kitra Cahana az egyesült államokbéli Új-Mexikóban készítette hippikről. A természetfotók közül a már említett Joe Petersburger mellett sorozatáért a kanadai Paul Nicklent díjazták a Déli-sarkvidéken a National Geographic számára készült képeivel.


Laura Pannack

A World Press Photo elnevezésű nemzetközi sajtófotóversenyt 1955-ben alapították, és az itt elnyert kitüntetést a szakma legrangosabb nemzetközi elismerésének tekintik világszerte. A nyertes sajtófotókat április 23. és június 20. között Amszterdamban mutatják be a nagyközönségnek, majd 45 ország mintegy száz városába viszik el a kiállítást. A nyertes fotók azonban már most megtekinthetők az interneten, a http://www.worldpressphoto.org honlapon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • reszcsi #6
  Most nem preparált madárral indult. Most kirakott akváriumba egy csomó csalihalat, és azt fotózta amint "levadássza" a jégmadár. Nem kevésbé tartom etikátlannak, bár nagyon határeset, hiszen sok természetfotó készül etetőhelyen. Én már régóta nem tartom a természetfotózást sokra, fűtött összkomfortos mesterséges tóval, etetőhellyel ellátott leskunyhók, akvárium, vagy az idomított farkas ... sajna ez a dolog is elment rossz irányba, mint lassan minden.
 • bestpixel #5
  Fotós vagyok, láttam már elég ilyen képet, elhiheted. Pont ezért nem mond már újat, besokalltam és a témák is erősen behatároltak. Mi újat tudsz mutatni például a háborúkról a sebesülteken, véren, szenvedésen, romboláson kívül. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb esetben a fotók önmagukban nem többek egy helyesen komponált, jól exponált képeknél (amit akár egy gyakorlottabb amatőr is el tudna készíteni), csak a téma miatt lesznek díjazva/értékelve.
 • TeDDyRuSh #4
  Talán szánj egy kicsit több időt a képekre, főleg a sorozatokra. Szerintem ütős a megkövezés Somláliában, az autista Adrian sorozata, az ukrajnai utcaharcosok, a gázai tájképek, és az amerikai elnökök beiktatásának sorozata...az nálam toppon van. Én a természetfotóktól nem vagyok most annyira elájulva. A mi Joe Petersburgéntólétól sem...ez van. Bár lehet magyarázatra szorul, mert átlag emberként nehezn tudom felfogni, hogy mi is történik pontosan. Mármin a címen kívüli magyarázatra gondoltam.
 • bestpixel #3
  Nekem ez a Word Press (és társai) mindig csak ugyanolyan sportfotókat, háborús képeket (lehetőleg jó véreseket), meg szenvedő embereket jelent némi szép természetfotóval megtűzdelve. 1-2 kiállítás után már unalmas.
 • gosub #2
  Joe Petersburger alias Szentpéteri József, aki már kétszer is hamisítvány fotóval érte el eredményeit. Remélem most már nem preparált madárral készítette a fotóját. Fura, hogy pont az ő képét nem tették ide ki!
 • Kerub #1
  Mint fotó szép. A Redhot Chili - Otherside című száma / klipje jut róla eszembe. Viszont a háttér story nélkül csak egy szép fotó, semmi több. Egy fotót viszont NE kelljen magyarázni.