Berta Sándor

Programösszeomlások ellen véd a Dimmunix

Svájci szakemberek olyan szoftvert fejlesztettek ki, amely felismeri a szoftverhibákat és megóvja a rendszert azok ismételt felbukkanásától.

A Dependable Systems Lab der École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) informatikusai által megalkotott Dimmunix nevű program ezenkívül lehetőséget biztosít a tapasztalatcserére is, hiszen egy számítógép, amelyen telepítve van az alkalmazás, képes más Dimmunixet futtató PC-kről vagy laptopokról információkat lekérni és így folyamatosan bővíteni az adatbázisát. "Jelenleg az eszköz kizárólag a legsúlyosabb szoftverhibák ellen véd. Ez azonban könnyen megváltoztatható és a rendszer kiterjeszthető más hibákra is" - jelentette ki George Candea, az EPFL professzora. A kutatók éppen ennek elérésére hozták nyilvánosságra a Dimmunix forráskódját, mert arra számítanak, hogy így a program vonzó lesz a független programozók számára és a segítségükkel még kifinomultabbá, illetve felhasználóbarátabbá tehető.

A Dimmunix egy szoftverhiba első megjelenésekor számos információt feljegyez nem csak magáról a hibáról, hanem a rendszer viselkedéséről is. Ennek köszönhetően az alkalmazás a hiba újbóli felbukkanásakor már közbe tud lépni és korrigálhatja a különböző folyamatokat, ezáltal pedig megakadályozhatja a rendszer összeomlását. "A Dimmunix-runtime hozzáigazítja magát a futó szoftverekhez és így biztosítja a zökkenőmentes működésüket" - hangsúlyozta Candea. A svájci fejlesztők ügyeltek arra, hogy a beavatkozás a különböző szoftverek működésében ne okozzon zavart és azok az intézkedést gyakorlatilag észre se vegyék.

A Dimmunix a jövőben kiváló megoldást jelenthet például a böngészőkiegészítőkkel kapcsolatos hibák kijavítására, addig azonban még hosszú az út. Az informatikusok a programot eddig Apache, JBoss és MySQL környezetben tesztelték. "Az eszközt elsősorban szerverrendszerek számára tettük elérhetővé, mivel azok nagyok, sok folyamatot végeznek és az esetükben a rendszerleállás vagy -összeomlás nagyon drága mulatság. A célunk az, hogy egy olyan Dimmunixet készítsünk, amely az átlag felhasználók számára is hozzáférhető lesz és nekik is segítséget jelent" - szögezte le végül Candea.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • johnsmitheger #12
    Csak nehogy a Dimmunix kerüljön végtelen ciklusba! :) Ok, hogy felismeri a deadlock szitációklat, de hogy a búsba kerüli el? Feldob egy alakot, hogy "Kérve kérem, ne nyomja meg a mentést, mert halott lakat lesz belőle!" :D
  • rumkola #11
    mivan?? :DDDD
    hogyne
  • Csirke4 #10
    Végre egy progi ami rendesen törli a Vistát a vinyóról.
  • kvp #9
    "Milyen példák alapján? Apache: C. MySQL: C és C++. A böngészőkiegészítőket JavaScriptben írják. Csak a JBoss-t írták Javában."

    Az eredeti cikkben azert reszletesebbek. Az apache egy webszerver, a legtobb webes ceges vallalati logikat pedig java-ban irjak, es az apache alatt futnak plugin-kent (cgi/fastcgi/stb. interfac-el).

    "Dimmunix: Deadlock Immunity Deadlock immunity is a property by which programs, once afflicted by a deadlock pattern, develop the ability to avoid future occurrences of that deadlock pattern. Over time, programs with such an "immune system" progressively increase their resistance to deadlocks."

    Szoval csak annyit nez meg, hogy kiakadt-e az alkalmazas egy homokoras varakozasban es ezeket segit felismerni es elkerulni. Persze mindezt csak java-ban vagy opcionalisan forrasbol ujraforditott c/c++-ban. (ez utobbi nem sokat er, a legtobb os tamogatja a deadlock keresest nativan is)

    "End-user applications (Limewire), databases (MySQL and SQLite), middleware (JBoss, ActiveMQ, MySQL JDBC), as well as runtime libraries (Java JDK)."

    Ebbol a limewire java alapu, a jboss, az activemq, mysql jdbc java-t hasznal (igy kerul ide a mysql), a java jdk runtime pedig eleg egyertelmu.

    Annyi tortent, hogy sem a cikkiro sem az olvasok nem ertik mirol van szo...
  • Lakati #8
    és persze gondolom a zárt forráskódú szoftverek hibáit javítgatja a zárt forráskódú windows-on

  • Narxis #7
    Jól van Fray, aludj egyet.
  • Frayer #6
    Atomtámadás ellen véd?
    - Igen, az ellen nem véd.
  • Bounti #5
    Épülget szépen a Skynet. Már javítani is tudja magát...

    :D
  • vatuszi #4
    Milyen példák alapján? Apache: C. MySQL: C és C++. A böngészőkiegészítőket JavaScriptben írják. Csak a JBoss-t írták Javában.
  • kvp #3
    Ez a program nem a szoftverhibakat kezeli, hanem a deadlock-okat ismeri fel es oldja fel. (deadlock = vegtelen homokora) Azert erre a windows is kepes, egy ido utan felajanlja hogy kilovi a nem valaszolo alkalmazast. Ok ugyanezt irtak meg, csak (mint a peldakbol is latszik) java-s kornyzetre. Ha valaki nem java alapu programokat es/vagy operacios rendszert hasznal, akkor ez kb. semmit sem er neki. A javas-s webfejlesztok viszont orulhetnek...