MTI

Digitalizált székely legendavilág

Székelyföldi mondák és legendák digitalizálását, illetve érintőképernyős térképen való rögzítését kezdte el egy székelyudvarhelyi vállalkozó.

Az Új Magyar Szó című bukaresti napilap internetes oldalának jelentése szerint a 40 ezer eurós (10,8 millió forint) program célja minél több emberrel megismertetni a székelyföldi monda- és legendavilág történeteit, és hozzájárulni a turizmus fejlesztéséhez. A munkálatok költségeit részben a Szülőföld Alap, a Verestóy Attila Alapítvány, az Eurotrans és Hargita Megye Tanácsa támogatja. "Gyerekkori álmom valósult meg. Most már mindenki megismerheti a mondáinkat, legendáinkat, amelyek a képes, interaktív térképpel még szerethetőbbek lesznek. És amellett, hogy értéket mentünk, a digitális platformmal ismereteket is terjesztünk" - mondta a napilapnak Fazakas Szabolcs, a székelyudvarhelyi székhelyű, dokumentum-, riport-, és reklámfilmeket gyártó stúdió vezetője.

Az online legenda- és mondatérkép a már levédett www.legendarium.ro honlapon lesz elérhető. A projekt ötletgazdája elmondta, hogy ez a honlap legendagyűjtő helyként fog működni. A digitális elérhetőség előtt nyomtatva adják majd ki a legendatérképeket. A kézikönyveket minden székelyföldi iskolába el kívánják juttatni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu #3
    na végre egy normális hír!
  • nyalógép #2
    Remélem hallunk még róla, hogy többen tudomást szerezhessenek róla....
  • Tetsuo #1