Berta Sándor

A Wii használata segíthet az időseknek

A Bajor Diakónus Szolgálat és az Erlangeni Egyetemi Klinika munkatársai azt vizsgálták, hogy mennyire segíthetik a konzolok az idős betegek felépülését. A két szervezet szakemberei összesen négy hónapon keresztül tanulmányozták a Nintendo Wii konzoljának idősekre gyakorolt hatásait.

Megállapították, hogy az eszköz képes javítani az idős emberek mind szellemi, mind pedig fizikai állapotán. A Bajor Diakónus Szolgálat és az Erlangeni Egyetemi Klinika programjának keretében a hochfrankeni diakóniához tartozó három intézmény lakói összesen 12 héten keresztül játszhattak a Wiivel. Leggyakrabban dartsot játszottak, emellett teniszeztek és bowlingoztak. A résztvevők választhattak, hogy egyedül, egy társukkal közösen vagy egy csoportban tevékenykednek. Az eredmények a szakembereket is meglepték.


"A vizsgálatok azt mutatták, hogy a konzol használata az emberek kognitív képességeit is pozitívan befolyásolta" - jelentette ki dr. Ludwig Markert, a Bajor Diakónus Szolgálat elnöke. Ezt alátámasztották az Erlangeni Egyetemi Klinika kutatói is, akik szerint a titok nyitja a konzol felépítésében és működési elveiben keresendő. A felhasználóknak ugyanis az egész testüket, de legalább egy részét mozgatniuk kell játék közben és ez jótékony hatással van az izmokra, ugyanakkor mivel a konzollal ülve is lehet játszani, így a használata a mozgáskorlátozottak számára is vonzó.

Elmar Gräßel professzor, a klinika munkatársa szerint a következő lépés egy átfogó hatástanulmány elkészítése lenne, aminek segítségével konkrétan ki lehetne mutatni, hogy az eredmények kiknél jelentkeznek. A programot a bajor szociális minisztérium támogatta és az idősek 20 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szívesen használná hosszú távon is a Wii-t.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ilmi6 #5
    Az időseknek foglalkoztatottság kell ahhoz, hogy érezzék, még élniük kell.
    Van, aki ezt irodalmi művelődéssel, mások unokákkal érik el.
    Az öregotthonokban létfentartás folyik, nem foglalkoztatás. Wii, mivel testmozgást is igényel, segítheti a vérkeringést, és az életben maradáshoz szükséges motivációt.
    Szerintem jó ötlet, és akár egy új piac is lehet a nyugdíjas Wii sport.
    (mondjuk golf az korhatár nélküli, de pedo-mazó-hárdkór-lövölözős nem az ő stílusuk.)
  • Bhalage #4
    madworld-ozo nagyfatertol azert felnek :op
  • InterFoxSOFT #3
    Az új célközönség!:D
  • nimrod515 #2
    Elkepzeltem ... nagyfater itt az uj kerekesszek alaku controllered, inditom a Shift-et ugyhogy tekerj wazzeg !!!!!!
  • zola2000 #1
    Addig oké hogy erre is jó, de az itteni embereket az sgn szerintem (ha már wii) jobban érdekelnék az új zeldáról szivárgó infók.