Berta Sándor

Szigorúbban ellenőrizné az internetet Silvio Berlusconi

A jövőben az IPTV-n vagy mobil televíziós szolgáltatásokon keresztül streamingtartalmakat kínáló cégek vagy személyek csak engedéllyel végezhetik a tevékenységüket.

Jelentősen kibővítené az internet ellenőrzését az olasz miniszterelnök. Egy az olasz kormány által még tavaly karácsony előtt titokban elfogadott és csak most ismertté vált rendelet szerint a jövőben az IPTV-n vagy mobil televíziós szolgáltatásokon keresztül streamingtartalmakat kínáló cégek vagy személyek csak engedéllyel végezhetik a tevékenységüket. A dokumentumot kizárólag az olasz nemzeti hírközlési felügyelettől lehet megszerezni.

Az Autorita per le garanzie nelle comunicazioni (Agcom) olyan jogosítványokat kapott, amelyek alapján kezdeményezheti bármely szolgáltatónál a szerzői jogot sértő tartalmak törlését. Azok a cégek, amelyek nem hajlandók törölni az adott felvételeket, akár 150 000 eurós pénzbírsággal is sújthatók. Ezenkívül jelentősen kibővítenék az általános személyiségi jogokat, hogy így biztosítsák akár az online audiovizuális szolgáltatásokban is a megfelelő személyiségi védelmet.

Az olasz kormány hivatalos indoklása szerint az egész rendelet csupán a 2007 végén elfogadott európai uniós audiovizuális médiairányelv olasz jogkörnyezetbe való átültetése. A dekrétum január 27-én lép hatályba. Ugyan az olasz parlament véleményt nyilváníthat a szabályzatról, de nem módosíthatja vagy törölheti el azt.

A dokumentumot azonnal bírálták az ellenzéki pártok, az internetes cégek és a civil szervezetek, mert attól tartanak, hogy Berlusconi egy európai internetcenzúra megvalósítására készül és ennek lenne előfutára az új rendszer. Vincenzo Vita ellenzéki parlamenti képviselő egyenes úgy fogalmazott, hogy ezzel a lépéssel Olaszország csatlakozik a Kína, Irán és Észak-Korea nevével fémjelzett cenzorklubhoz. Marco Pancini,a Google lobbistája szintén aggodalmait fejezte ki a közeljövőt illetően, hiszen megnehezülhet a YouTube dolga Olaszországban.

Dario Denni, az Olasz Internetszolgáltatók Egyesületének elnöke egy hasonlattal élt: az autópálya-üzemeltetőt nem lehet felelősségre vonni azért, hogy az autósok miként vezetnek a sztrádán. Az Articolo 21 polgárjogi szervezet "El a kezekkel az internettől" címmel indított kampányt, amelynek keretében azt hangsúlyozta, hogy "ezek a korlátozó intézkedések a webes szólásszabadságát végét jelentik."

Sőt, ami példátlan, maga Nicola d'Angelo, az Agcom egyik vezetője is a bírálók táborához csatlakozott. A szakember leszögezte: az ellenőrzés egyedülálló lenne Európában és demokratikus kockázatokat hordozna magában. Alessandro Gilioli, a L'Espresso magazin munkatársa viszont arra mutatott rá, hogy Berlusconi alighanem ilyen módon akarja kedvezőbb pozícióba hozni a médiapiacon a Mediaset nevű vállalatát, amely nem titkoltan webtévés terveket szövöget. Az olasz miniszterelnök egyébként már 2008 decemberében a genovai G8 konferencia előtt is hasonló tervekkel állt elő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #11
  LOL :D jo kis kepregeny volt..
 • Gundark1234 #10
  Hogy egy Asterix-ből vett mondással éljek:
  "Dilisek ezek a rómaiak."
 • Merces #9
  .......az összes regulázó barom megy a süllyesztőbe a következő vállasztásokon,csak az a gond hogy már megvannak az utódaik..
 • Tetsuo #8
  Inkabb ot kene ellenorizni..
 • Ingy #7
  Pont ez villant be, hogy szakadna rá a firenzei dóm kupolája, de kár lenne Brunelleschi példátlan művéért :)
 • Matt0123 #6
  (Lehet, hogy "hülyeséget" írok, de a cikk olvasásakor azonnal ez az érzés tört fel bennem)
  Erre a fickóra aztán büszke lenne Mussolini....
 • andersh #5
  kaja=kapja
  lol
 • andersh #4
  Helyes, majd kaja a pofájába a következő szuvenírt.
 • Pares #3
  Lelőni nos jóccakát!
 • Toughtful #2
  Azt hiszem legközelebb valami nagyobb épülettel kéne próbálkozni. Mondjuk a bazilikával 1:1-es arányú modellen?