Berta Sándor

Egy spanyol politikusról mintázta az FBI Oszama öregített változatát

Rémálom lehet, ha valaki úgy ébred fel, hogy egy Oszama bin Ladenről készült képen magára ismer. Gaspar Llamazares spanyol politikussal pontosan ez történt.


Gaspar Llamazares
A férfi az Egyesült Baloldal tagja és finoman szólva sem fogadta jól a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) legújabb akcióját, amelynek során egy fényképét használták fel az Oszama bin Ladenről készített fantomképhez. "Már láttam néhány érdekes és furcsa titkosszolgálati dolgot, de soha nem hittem volna, hogy ezek egyike engem is személyesen érinthet. A koromon kívül nincs sem testi, sem ideológiai hasonlóságom Oszama bin Ladennel" - jelentette ki Llamazares a The Independent brit lapnak.

Az FBI egy 1998-as digitális fotót módosított, ugyanis azt akarták látni, hogy hogyan nézhet ki a most 52 éves terroristavezér. Mivel a végeredménnyel a megbízott technikusok elégedetlenek voltak, így az interneten néztek szét hasonló kinézetű férfiak után kutatva. Így bukkantak a spanyol baloldali politikus fényképére. A gond csak az, hogy ezzel megsértették a nemzetközi törvényeket és az FBI belső szabályzatát is. A Szövetségi Nyomozóiroda ezt elismerte, de leszögezte, hogy a munkatársaiknak nem volt rossz szándékuk, nem tudták, hogy kit ábrázolnak a felvételek.

Ez utóbbi érv elég érdekes, különösen annak tükrében, hogy Llamazares éveken át a Spanyol Egyesített Baloldal (IU) vezetője volt, jelenleg pedig a harmadik legnagyobb spanyolországi párttömörülés parlamenti szóvivője. A politikusnak több millió fotója található meg a világhálón, így érthetően nem hisz a véletlenben és úgy gondolja, hogy politikai beállítottsága miatt hozták ebbe a helyzetbe. Az IU egykori vezetője mindenesetre pert fontolgat az FBI ellen, mondván nem csak a jó hírnevét sértették meg, de egyúttal veszélybe sodorták az ő és családtagjai biztonságát is. Ráadásul a jövőben nem utazhat biztonságban az Egyesült Államokba.


Az eset nemzetközi diplomáciai botrányt kavart. Az USA madridi nagykövetsége kénytelen volt bocsánatot kérni a fotó felhasználása miatt. Ez azonban nem lesz elég, a spanyol kormány ugyanis hivatalos magyarázatot vár Barack Obama kabinetjétől. A legrosszabb az ügyben, hogy az FBI nevetség tárgya lett, hiszen az El Mundo spanyol napilap szerint ha egy több milliárd dolláros költségvetésű szervezet az internetről kénytelen fotókat lehalászni, akkor kevésbé fontos ügyekben vajon mit csinálhatnak? "A hideg futkos az ember hátán, ha arra gondolunk, hogy milyen kezekben van a biztonságunk. Mindenesetre az biztos, hogy az amerikai titkosszolgálatoknak és biztonsági szerveknek fogalmuk sincs arról, hogy hogyan néz ki most Oszama bin Laden" - írta a lap egyik szerzője.

Az FBI bejelentette, hogy a felvételt eltávolítják a rewardsforjustice.net oldalról, ott ugyanis szabályos körözési fotóként jelent meg, alatta pedig szerepel a 25 millió dolláros nyomravezetői díj is. Mostanáig ez még nem történt meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Loverman #27
    elsőre nem ment? :D
  • Pares #26
    Osama Bin Obama:

  • Pares #25
    Osama Bin Obama

  • mgenya911 #24
  • mgenya911 #23
    És még nem is volt a legjobb: Osama Bin Obama

  • Merces #22
    Airport face scanners ‘cannot tell the difference between Osama bin Laden and Winona Ryder’
    http://aftermathnews.files.wordpress.com/2009/04/ryder_bin_laden.jpg?w=460&h=288
  • Merces #21
    hé én ismerem a jobboldali csákót a szomszédot szokta borotválni aprópénzért'''
  • Julius Caesar #20
    Hát ez nagyon jó. A képek amiket küldtetek azok is

    Nem hiszem, h ez lenne az USa haláltusája, de ha igen, legalább röhögni lehet majd rajta, nem úgy mint a szovjeteken :D. Ja igen, és az új világrendben egy dolgot kérek... Észa-Korea maradjon így mint most! Kell egy világ poénja ország, aki kajakozik a sajtónak :D
  • Chocho #19
    Hahahahahahahahaha!!! :DDDDDDDD

    ps: Osama már valószínűleg halott, hisz súlyos veseelégtelensége volt, amit nem tudott hol kezeltetni.
  • Pares #18
    Én az USA-ban a modern Rómát látom. Lassan, de biztosan pofára esnek...