MTI

A guglizás az évtized angol szava

A Google tulajdonnévből képzett "guglizni" (to google) igét választotta amerikai nyelvészek egy csoportja az évtized szavának.

Az internetes információgyűjtés szinonimájává vált kifejezést a világon szinte mindenki ismeri és használja - indokolta a választást az Amerikai Dialektus Társaság (ADS). Az évtized további legfontosabb szavai között szerepel a 9/11, amely a New York-i Világkereskedelmi Központ elleni terrortámadás dátuma; a Facebook, a világ legnépszerűbb közösségi portálja; a blog, a világhálón vezetett napló; a géppel írott szövegekre utaló text kifejezés, valamint a vezeték nélküli internetkapcsolat, a Wi-Fi, illetve a terrorizmus elleni háború, a "war on terror".

A tavalyi ranglistát a Twitter mikroblog-szolgáltatás rövid, legfeljebb 160 karakteres üzeneteire utaló tweet (csiripelni) vezeti - olvasható a telegraph.co.uk internetes portálon. Az év szavának címére jelölt kifejezések között szerepelt még a H1N1 és a Drakula-tüsszentés, ez utóbbi az alsókarra vagy a könyökhajlatba való tüsszentést jelenti, és az egészségügyben dolgozóknak, illetve a diákoknak is előszeretettel oktatják, mint a vírusok terjedésének visszaszorítására hatékony módszer.

"Azt hittem, a blog lesz a befutó, de a szavazás eredménye is azt mutatja, hogy többen gugliznak, mint blogolnak" - mondta Grand Barrett, az ADS új szavak bizottságának elnöke. Az év, valamint az évtized legfontosabb szavai nem feltétlenül újkeletű kifejezések, de új, figyelmet ébresztő és fontos jelentést kell hordozniuk. "A választás tréfás szavazás, amely nem jelenti azt, hogy a győzteseket feltétlenül beiktatják az angol nyelv szavai közé" - hangsúlyozta Barrett. A legutóbbi nyertes 2008-ban a "bailout" (pénzügyi segély, tőkeinjekció) volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Nonix #4
  Akkor csak én ejtem 'gógl'-nek ?
 • czyi #3
  Nem kellett azt senkinek lefordítani; évek óta így használjuk: guglizás. Persze, hogy az, hiszen a magyar helyesírás mindig is az egyszerűsítésre, a kiejtés elvére törekszik! Márpedig a google-t az "egyszerű nép" guglinak ejti. Hát így.
 • coolbboy83 #2
  Azért mert (FÁJL) :-)
 • amitakartok #1
  "guglizás"
  Hogy nyomorodna meg az összes nyelvész. Mi a rákért kellett lefordítani??? Olyan hülyén hangzik. Nem képesek már leszokni arról, hogy amint felbukkan egy új szó, rögtön vagy szó szerint vagy fonetikusan elkészítik a saját verziójukat? Miért nem lehetne inkább az eredetit használni?